Kiszona kapusta fot. Fotolia

KISZENIE KAPUSTY: kiszenie kapusty w słoikach i inne

Kiszona kapusta to doskonały składnik nie tylko diet, ale również bożonarodzeniowego bigosu. Warto wcześniej sprawdzić, jak ją przyrządzić, aby smakowała idealnie!
Sylwia Kazimierczuk / 21.05.2019 15:51
Kiszona kapusta fot. Fotolia

Kiszenie kapusty w słoikach to ciekawy sposób na samodzielne przygotowanie dodatku do obiadu lub głównego składnika bigosu. Ważne jest, aby przechowywać ją w odpowiednich warunkach, aby mogła odpowiednio fermentować. Zobacz jak przygotować i wykorzystać domową kiszoną kapustę!

Kiszenie kapusty w słoikach

Oto składniki na kiszoną kapustę w słoikach:

  • 1,5 kilograma kapusty białej
  • 25 g soli kamiennej
  • pół łyżeczki kminku
  • duża marchew

Jak kisić kapustę w słoikach?

Kapustę dokładnie szatkujemy  za pomocą ostrego noża. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Przekładamy do słoików i napełniamy do ¾ wysokości. Następnie wsypujemy sól i kminek. Przykrywamy pokrywką, ale nie zamykamy szczelnie. Pozostawiamy na 3-4 dni w ciepłym miejscu. Co jakiś czas ugniatamy łyżką lub drewnianym patyczkiem, aby odgazować całość. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do lodówki.

Kiszona kapusta zasmażana

Oto składniki na kiszoną kapustę zasmażaną:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 70 g boczku wędzonego
  • duża cebula
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki kminku

Jak zrobić kiszoną kapustę zasmażaną?

Boczek kroimy na mniejsze kawałki lub w kosteczkę. Cebulę obieramy i szatkujemy. Podsmażamy na oleju razem z boczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i dusimy na wolnym ogniu przez 45 minut. Doprawiamy na koniec kminkiem i cukrem. Tak przygotowaną kapustę możemy podawać do obiadu lub zamrozić w mniejszych porcjach.

Surówka z kapusty kiszonej

Oto składniki na surówkę z kapusty kiszonej:

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 2 średnie jabłka
  • średnia marchew
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • łyżeczka oleju

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej?

Kapustę kiszoną siekamy drobno. Obieramy jabłka  i marchewkę i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Dolewamy olej i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Tak przygotowaną surówkę możemy podawać do obiadu.

Zobacz inne przepisy na sałatki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/14.04.2018 00:45
Świetny przepis! Pamiętam jak szukałam takich długo w internecie, a wtedy trafiłam na Igora z igortreneronline.pl :) Jeśli jesteś osobą bardzo początkującą, na pewno nie wiesz jak różnicować swoje posiłki - jak rozkładać makroelementy oraz jaką dany posiłek powinien mieć kaloryczność, aby można było wykorzystać maksimum Twoich możliwości. Wszyscy byliśmy w tym miejscu i zaczynaliśmy właśnie od tego miejsca. Igor nauczył mnie zdrowego trybu życia, pokazał jak mam dane rzeczy robić i dobrał do mnie idealny trening. Pamiętaj, że kontakt ze specjalistą jest wyjątkowo ważny, aby nie zrobić sobie krzywdy. Bardzo cieszę się, że napotkałam się na niego w internecie, dlatego podsuwam go też Tobie. Jeśli też chcesz zmienić coś w swoim życiu, dołącz do mnie i napisz do Igora na igortreneronline.pl Nie wierzysz? Przekonaj się i zgarnij 10 000 złotych, ciesząc się wymarzoną sylwetką. :)