Kiszenie kapusty w słoikach to ciekawy sposób na samodzielne przygotowanie dodatku do obiadu lub głównego składnika bigosu. Ważne jest, aby przechowywać ją w odpowiednich warunkach, aby mogła odpowiednio fermentować. Zobacz jak przygotować i wykorzystać domową kiszoną kapustę!
Kiszenie kapusty w słoikach
Oto składniki na kiszoną kapustę w słoikach:
- 1,5 kilograma kapusty białej
- 25 g soli kamiennej
- pół łyżeczki kminku
- duża marchew
Jak kisić kapustę w słoikach?
Kapustę dokładnie szatkujemy za pomocą ostrego noża. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Przekładamy do słoików i napełniamy do ¾ wysokości. Następnie wsypujemy sól i kminek. Przykrywamy pokrywką, ale nie zamykamy szczelnie. Pozostawiamy na 3-4 dni w ciepłym miejscu. Co jakiś czas ugniatamy łyżką lub drewnianym patyczkiem, aby odgazować całość. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do lodówki.
Kiszona kapusta zasmażana
Oto składniki na kiszoną kapustę zasmażaną:
- 300 g kapusty kiszonej
- 70 g boczku wędzonego
- duża cebula
- łyżka oleju
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- pół łyżeczki kminku
Jak zrobić kiszoną kapustę zasmażaną?
Boczek kroimy na mniejsze kawałki lub w kosteczkę. Cebulę obieramy i szatkujemy. Podsmażamy na oleju razem z boczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i dusimy na wolnym ogniu przez 45 minut. Doprawiamy na koniec kminkiem i cukrem. Tak przygotowaną kapustę możemy podawać do obiadu lub zamrozić w mniejszych porcjach.
Surówka z kapusty kiszonej
Oto składniki na surówkę z kapusty kiszonej:
- 200 g kapusty kiszonej
- 2 średnie jabłka
- średnia marchew
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- łyżeczka oleju
Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej?
Kapustę kiszoną siekamy drobno. Obieramy jabłka i marchewkę i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Dolewamy olej i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Tak przygotowaną surówkę możemy podawać do obiadu.
Zobacz inne przepisy na sałatki