- 1 por, biała część
- 20 dag półtłustego twarogu
- 1 jabłko
- kawałek młodej cukinii
- pół puszki kukurydzy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany lub naturalnego jogurtu
Sposób wykonania:
1. Pora starannie umyć, pokroić na cienkie plasterki, włożyć do salaterki, posolić.
2. Twaróg rozdrobnić, ale nie rozcierać, kawałki powinny być widoczne, rozłożyć je na pokrojonym porze.
3. Cukinię opłukać, nie obierać, pokroić na cienkie plasterki, ułożyć je na twarogu.
4. Kukurydzę osączyć z zalewy, wysypać na twaróg, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, polać roztrzepaną śmietaną lub jogurtem.
5. Jabłko umyć, przekroić, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić, plasterki ułożyć na sałatce.
6. Sałatkę przechowywać w chłodnym miejscu, przed podaniem dokładnie wymieszać.