Sałatka kolorowa z szynką

Dodatek pokrojonych w cienkie plasterki surowych pieczarek uatrakcyjni sałatkę
/ 08.06.2010 10:38

Przygotowanie: 25 min 
Porcja:  317 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 20 dag fety
- 25 dag szynki gotowanej (w jednym kawałku)
- biała cebula średniej wielkości
- seler naciowy
- 1/3 szkl. bulionu
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- 3 różnokolorowe strąki papryki
- 4 łyżki oleju
- ocet winny
- łyżeczka listków tymianku
- ziarenka czerwonego pieprzu
- sól, pieprz czarny
- ew. gałązki tymianku do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Cebulę pokrój w talarki. Oczyść seler, pokrój w plastry, razem z cebulą zeszklij na oleju. Zalej bulionem, zagotuj, zestaw z ognia. Wymieszaj z 2–3 łyżkami octu winnego. Dopraw tymiankiem, solą pieprzem i ewentualnie cukrem. Ostudź.

2. Fetę pokrój w drobną kosteczkę, szynkę w słupki. Oczyść i potnij w paseczki paprykę, a umyte pomidorki na połówki.

3. Przygotowane składniki włóż do ostudzonego sosu z cebulą i selerem naciowym. Wymieszaj. Sałatkę oprósz pokruszonymi ziarenkami czerwonego pieprzu. Ewentualnie udekoruj gałązkami świeżego tymianku. Podawaj jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem na dodatek.

4. Zamiast słonego sera feta możesz do sałatki dodać łagodniejszy bundz krowi lub owczy, a jeśli lubisz – tofu.


Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)