Nalewka z malin fot. Adobe Stock

Nalewka z malin - sprawdzone przepisy na malinową nalewkę na wódce i spirytusie

Nalewkę z malin najlepiej robić ze świeżych owoców, ale można wykorzystać też te mrożone. Malin używamy w proporcji 2:1 w stosunku do spirytusu.
Weronika Kwaśniak / 01.06.2020 15:06
Nalewka z malin fot. Adobe Stock

Nalewka z malin to zdaniem wielu, najlepsze lekarstwo na przeziębienie. Może być przygotowana zarówno na samym spirytusie, jak i na mieszance spirytusu z wódką (będzie wtedy nieco słabsza).

Szczególną uwagę warto zwrócić na samą jakość owoców - im lepszych, dojrzałych, niezepsutych okazów użyjemy do robienia trunku, tym bardziej intensywny smak i jeszcze piękniejszy kolor będzie miała nalewka z malin. 

Bardzo ważne jest to, aby po zalaniu owoców spirytusem, każdego dnia pamiętać o mocnym potrząśnięciu słoikiem z nalewką z malin - to niezbędne, aby owoce prawidłowo sfermentowały.

Spis treści:

  1. Nalewka z malin na spirytusie
  2. Nalewka z malin z miodem
  3. Nalewka z malin mrożonych
  4. Przelicznik ilości spirytusu
  5. Jak przefiltrować nalewkę?
  6. Dlaczego nalewka z malin jest gorzka?
  7. Właściwości nalewki z malin

Nalewka z malin - przepis na spirytusie

Składniki:

  • 2 kg malin,
  • 1 l spirytusu,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie, ale delikatnie wypłucz maliny.
  2. Przełóż je do dużego słoja, zasyp cukrem i zalej litrem spirytusu.
  3. Odstaw na 6-7 tygodni w ciemne miejsce.
  4. Nalewkę przefiltruj przez gazę i przelej do mniejszych butelek.  
  5. Nalewka z malin jest gotowa do spożycia, ale możesz odstawić ją na kolejne tygodnie, aby uzyskała jeszcze piękniejszy kolor.

Nalewka z malin z miodem

Składniki:

  • 2 kg malin,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 0,5 l wódki,
  • 3 szklanki dowolnego miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie, ale delikatnie wypłucz maliny.
  2. Warstwami przekładaj je do dużego słoja - jedna warstwa malin, jedna warstwa miodu.
  3. Gdy owoce puszczą sok, zalej je spirytusem. Odstaw na 14 dni. 
  4. Po tym czasie dolej do słoja wódkę i znów ostaw w ciemne miejsce.
  5. Po około 4 tygodniach przefiltruj nalewkę z malin przez gazę.
  6. Odstaw na kolejne 2-3 miesiące.

nalewka z malin z miodem
fot. Adobe Stock

Nalewka z malin mrożonych

Składniki:

  • 2 kg mrożonych malin,
  • 1 l spirytusu,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny rozmróź i odcedź z nadmiaru wody.
  2. Przełóż owoce do dużego słoja, zasyp cukrem i zalej spirytusem.
  3. Po 2 tygodniach przefiltruj malinówkę przez gazę.
  4. Przelej nalewkę malinową do mniejszych butelek i odstaw na 7-8 tygodni w ciemne, chłodne miejsce.

Jak przeliczać ilość spirytusu na ilość owoców?

Proporcja to 2:1, więc jeżeli dysponujemy litrem spirytusu, potrzebujemy 2 kilogramów malin. Oprócz tego potrzebny będzie także kilogram cukru.

nalewka malinowa przepis
fot. Adobe Stock

Jak przefiltrować nalewkę z malin?

Nalewkę z malin, tuż po zasypaniu cukrem i zalaniu wódką lub spirytusem, możemy przefiltrować za pomocą:

  • sitka – sitko, które wykorzystujesz do przepłukania makaronu lub ryżu doskonale sprawdzi się do soku z malin, który ma być gęstszy, z odrobiną miąższu. Wystarczy jednokrotnie przelać, pozbywając się pestek z owoców.
  • filtra do kawy – cienkie ścianki filtra pozwolą na dokładniejsze przelanie i oczyszczenie płynu z nadmiaru miąższu i pestek. Jest to mozolny i długotrwały proces, który możemy przyspieszyć, zwilżając podkład filtru wodą i lekko zgniatając, wyżymając go.
  • ściereczki do sera – gęsto utkane włókna pozwalają na przelanie płynu i uzyskanie klarownego soku. Proces przebiega sprawnie, a ciecz przepływa dość szybko.
  • gazy – to jedna z najprostszych metod. Wystarczy przelać cały sok, odciskając miąższ, do uzyskania gęstszego soku.

Dlaczego nalewka z malin wyszła gorzka?

Zdarza się, że nalewka z malin lub innych owoców jagodowych, zawierających pestki, jest nieco gorzka - najczęściej to wina zbyt długiego macerowania owoców w cukrze przed zalaniem wódką lub spirytusem.

Owoce od razu przy zasypywaniu cukrem zalej spirytusem albo odczekaj maksymalnie 2 dni. 

Właściwości zdrowotne nalewki z malin

Maliny, które zbierzemy w nadmiarze, warto przeznaczyć na przetwory, w tym dżemy, konfitury oraz nalewki. Te ostatnie świetnie sprawdzą się podczas okresowych przeziębień oraz spadku odporności. Dzięki zawartości kwasu salicylowego, nalewka z malin skutecznie ochładza organizm i pozwala na wyrównanie temperatury ciała.

Podczas PMS oraz w trakcie miesiączki nalewka malinowa skutecznie obkurcza mięśnie gładkie, wpływa rozluźniająco oraz koi nerwy związane z gospodarka hormonalną. Polecana jest również  kobietom na różnych etapach menopauzy – łagodzi dolegliwości z nią związane oraz blokuje wahania nastrojów.

To również remedium dla osób, które borykają się z problemem nadciśnienia tętniczego. Skutecznie je obniża. Zawiera też miedź oraz żelazo, które pozytywnie wpływają na produkcję krwi.

Więcej przepisów na nalewki:

Jak zrobić wino morwowe?
Jak zrobić wino morwowe?
Nie ulega wątpliwości, że nic nie zastąpi smaku wina domowej roboty. Radzimy jak przygotować wino morwowe z dojrzałych owoców morwy.
Jak przygotować domowe piwo?
Jak przygotować domowe piwo?
Tradycja piwowarska w Polsce sięga dawnego średniowiecza, dlatego warto wiedzieć jak przygotować domowe piwo, jako że popija się je w polskich domach od wieków. Słowianie u zarania dziejów rozkoszowali się delikatną goryczką tego złocistego napoju, porównywanego niekiedy nawet do mitycznej ambrozji.
Nalewka z czarnych jagód
Nalewka z czarnych jagód
Nalewka z czarnych jagód (borówek) działa zbawiennie na problemy żołądkowe oraz infekcje wirusowe. Nalewka z jagód na wódce musi odleżeć ok. 6 miesięcy.
Jak zrobić nalewkę porzeczkową?
Jak zrobić nalewkę porzeczkową?
Zarówno z czerwonej, jak i z czarnej, można przygotować pyszne nalewki porzeczkowe!
Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę
Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę
Do przygotowania nalewki z pigwowca potrzebujesz kilograma owoców, 400 gramów cukru, laski cynamonu i litr alkoholu - wódki 40% lub spirytusu 70%.
Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie
Nalewka z mięty jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Od zalania liści mięty spirytusem, jest gotowa do spożycia po około 4 tygodniach.
Nalewka z truskawek - 2 sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie
Nalewka z truskawek - 2 sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie
Przepis na nalewkę z truskawek jest prosty i szybki. Owoce zasyp cukrem, dodaj miętę, cynamon lub skórkę z limonki. Zalej spirytusem lub wódką i zostaw na 3 tygodnie.
MIODÓWKA: nalewka z pigwy z miodem, nalewka miodowa
MIODÓWKA: nalewka z pigwy z miodem, nalewka miodowa
Miodówka to delikatny napój alkoholowy, który smakuje doskonale z deserami na bazie cytrusów – sprawdź!
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Z charakterystyczną, cierpką nutą!
Nalewka z jeżyn
Nalewka z jeżyn
Poznaj jej zdrowotne właściwości!
Nalewka z owoców leśnych - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z owoców leśnych - przepis składniki i przygotowanie
Wybierz ulubione owoce - jagody, maliny, jeżyny, borówki lub poziomki!