Najlepsze przepisy na malinówkę: oto nalewka z malin na 4 sposoby - idealna zarówno na letnie jak i zimowe wieczory

nalewka z malin siostry anastazji fot. Adobe Stock, shaiith
Idealna nalewka z malin, czyli malinówka, może być przygotowana na wódce albo spirytusie. Możesz dodać do niej miód, laskę wanilii albo wiśnie. Dobra nalewka powinna leżakować przynajmniej 6 tygodni, aby uzyskała idealny smak i aromat. Oto najlepsze przepisy babci na malinowy trunek, które sprawdzą się o każdej porze roku.
Weronika Kwaśniak / 31.08.2023 08:53
nalewka z malin siostry anastazji fot. Adobe Stock, shaiith

Nalewka z malin to zdaniem wielu, najlepsze lekarstwo na przeziębienie. Może być przygotowana zarówno na samym spirytusie, jak i na mieszance spirytusu z wódką (będzie wtedy nieco słabsza). Oto sprawdzone przepisy na malinówkę. Poznaj właściwości prozdrowotne tego trunku i sprawdź na co pomaga.

Spis treści:

  1. Jak zrobić dobrą nalewkę z malin?
  2. Nalewka z malin na spirytusie
  3. Nalewka z malin z miodem
  4. Nalewka z malin mrożonych
  5. Nalewka z malin siostry Anastazji
  6. Ile procent powinna mieć dobra nalewka?
  7. Jak przefiltrować nalewkę?
  8. Dlaczego nalewka z malin jest gorzka?
  9. Właściwości nalewki z malin

Jak zrobić dobrą nalewkę z malin?

Jak zrobić nalewkę z malin, która będzie smakować każdemu? Szczególną uwagę warto zwrócić na samą jakość owoców - im lepszych, dojrzałych, niezepsutych okazów użyjemy do robienia trunku, tym bardziej intensywny smak i jeszcze piękniejszy kolor będzie miała nalewka z malin.

Bardzo ważne jest też to, aby po zalaniu owoców spirytusem lub wódką każdego dnia pamiętać o mocnym potrząśnięciu słoikiem z nalewką z malin - to niezbędne, aby owoce prawidłowo sfermentowały. Zamiast cukru możesz użyć miodu, ale zmniejsz jego ilość mniej więcej o połowę.

Nalewka z malin na spirytusie

Spirytus to najczęściej wybierany alkohol, jeśli chodzi o przygotowanie malinówki. Zamiast malin lub razem z nimi możesz wykorzystać także wiśnie. Pamiętaj, aby pozbawić owoce szypułek i dobrze je oczyścić. Lepiej wykorzystać dojrzałe maliny, bo mają najintensywniejszy smak i aromat.

Składniki:

  • 2 kg malin,
  • 1 l spirytusu,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie, ale delikatnie wypłucz maliny.
  2. Przełóż je do dużego słoja, zasyp cukrem i zalej litrem spirytusu.
  3. Odstaw na ok. 4 - 6 tygodni w ciemne miejsce.
  4. Nalewkę przefiltruj przez gazę i przelej do mniejszych butelek.  
  5. Nalewka z malin jest gotowa do spożycia, ale możesz odstawić ją na kolejne tygodnie, aby uzyskała jeszcze piękniejszy kolor.

nalewka z malin

fot. Nalewka z malin na spirytusie/Adobe Stock, Magneya Photography

Staropolska nalewka z malin z miodem

Owocowe nalewki na spirytusie doskonale smakują z dodatkiem miodu. Większość przepisów babci czy receptur ze starych książek zawiera właśnie ten składnik. Miód sprawia, że nalewka staje się nie tylko słodsza, ale także bardziej kremowa, przez co idealnie smakuje w zimowe dni.

Składniki:

  • 2 kg malin,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 0,5 l wódki,
  • 3 szklanki dowolnego miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Delikatnie wypłucz świeże maliny pod bieżącą wodą.
  2. Warstwami przekładaj je do dużego słoja - jedna warstwa malin, jedna warstwa miodu.
  3. Gdy owoce puszczą sok, zalej je spirytusem. Odstaw na 14 dni. 
  4. Po tym czasie dolej do słoja wódkę i znów ostaw w ciemne miejsce.
  5. Po około 4 tygodniach zlej i przefiltruj nalewkę z malin przez gazę.
  6. Odstaw na kolejne 2-3 miesiące.

Pyszna nalewka z malin mrożonych

Mrożone maliny także świetnie nadają się do przygotowania nalewki. Najpierw jednak musisz je rozmrozić. Wstaw je na sito i poczekaj, aż całkowicie zmiękną. Sok, który spłynie, także możesz wykorzystać.

Składniki:

  • 2 kg mrożonych malin,
  • 1 l spirytusu,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny rozmróź i odcedź z nadmiaru wody.
  2. Przełóż owoce do dużego słoja, zasyp cukrem i zalej spirytusem.
  3. Po 2 tygodniach przefiltruj malinówkę przez gazę.
  4. Przelej nalewkę do mniejszych butelek i odstaw na 7-8 tygodni w ciemne, chłodne miejsce.
  5. Po tym czasie domowa nalewka z malin jest gotowa do spożycia.

nalewka z malin przepis babci

fot. Przepis na nalewkę z malin /Adobe Stock, 5ph

Nalewka z malin siostry Anastazji na wódce

Do przygotowania nalewki malinowego według przepisu siostry Anastazji potrzebujesz wódki zamiast spirytusu, a także dodatku świeżej laski wanilii. 

Składniki:

  • kilogram malin,
  • 150 g cukru,
  • litr wódki,
  • 250 ml wody,
  • laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny opłucz i przełóż do słoja. Laskę wanilii przetnij i włóż do malin.
  2. Całość zalej wódką, lekko potrząśnij słojem, a następnie zakręć.
  3. Po zalaniu malin wódką odstaw całość na ok. 2 tygodnie w ciemne, suche i chłodne miejsce.
  4. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę.
  5. W rondelku zagotuj wodę z cukrem, a kiedy wszystko się połączy, wystudź i wlej do słoja.
  6. Przelej gotową nalewkę do butelek, zakręć i odstaw na miesiąc.

Jak przeliczać ilość spirytusu na ilość owoców? Ile procent powinna mieć dobra nalewka?

Nie wiesz, jak przeliczyć owoce malin na konkretną ilość alkoholu? Aby gotowa nalewka nie była zbyt mocna, idealna proporcja to 2:1. Jeśli więc dysponujesz litrem spirytusu, potrzebujesz 2 kilogramów malin. Oprócz tego potrzebny będzie także kilogram cukru, a więc proporcja 1:1 z alkoholem.

Jeśli chcesz przygotować nieco mocniejszą nalewkę, na kilogram owoców przeznacz 1,5 litra alkoholu.

nalewka z malin na spirytusie

fot. Nalewka z malin z przepisu babci /Adobe Stock, Magneya Photography

Jak przefiltrować nalewkę z malin?

Nalewkę z malin, tuż po zasypaniu cukrem, obróbce termicznej i zalaniu wódką lub spirytusem, możemy przefiltrować za pomocą:

  • sitka – sitko, które wykorzystujesz do przepłukania makaronu lub ryżu doskonale sprawdzi się do soku z malin, który ma być gęstszy, z odrobiną miąższu. Wystarczy jednokrotnie przelać, pozbywając się pestek z owoców.
  • filtra do kawy – cienkie ścianki filtra pozwolą na dokładniejsze przelanie i oczyszczenie płynu z nadmiaru miąższu i pestek. Jest to mozolny i długotrwały proces, który możemy przyspieszyć, zwilżając podkład filtru wodą i lekko zgniatając, wyżymając go.
  • ściereczki do sera – gęsto utkane włókna pozwalają na przelanie płynu i uzyskanie klarownego soku. Proces przebiega sprawnie, a ciecz przepływa dość szybko.
  • gazy – to jedna z najprostszych metod. Wystarczy przelać cały sok, odciskając miąższ, do uzyskania gęstszego soku.

Dlaczego nalewka z malin wyszła gorzka?

Zdarza się, że nalewka z malin lub innych owoców jagodowych, zawierających pestki, jest nieco gorzka - najczęściej to wina zbyt długiego macerowania owoców w cukrze przed zalaniem wódką lub spirytusem.

Owoce od razu przy zasypywaniu cukrem zalej spirytusem albo odczekaj maksymalnie 2 dni. Dzięki temu gotowy trunek nie będzie gorzki, ale także nie nadmiernie słodki.

nalewka z malin na wodce

fot. Nalewka z malin przepis /Adobe Stock, Екатерина Коренева

Nalewka z malin: właściwości

Maliny, które zbierzemy w nadmiarze, warto przeznaczyć na przetwory, w tym dżemy, konfitury oraz nalewki. Te ostatnie świetnie sprawdzą się podczas okresowych przeziębień oraz spadku odporności. Dzięki zawartości kwasu salicylowego, nalewka z malin skutecznie ochładza organizm i pozwala na wyrównanie temperatury ciała.

Podczas PMS oraz w trakcie miesiączki nalewka malinowa skutecznie obkurcza mięśnie gładkie, wpływa rozluźniająco oraz koi nerwy związane z gospodarka hormonalną. Polecana jest również  kobietom na różnych etapach menopauzy – łagodzi dolegliwości z nią związane oraz blokuje wahania nastrojów.

To również remedium dla osób, które borykają się z problemem nadciśnienia tętniczego. Skutecznie je obniża. Zawiera też miedź oraz żelazo, które pozytywnie wpływają na produkcję krwi. Jest bogatym źródłem kwasów organicznych oraz witamin.

Mimo licznych potencjalnych właściwości pamiętaj, że głównym składnikiem wszystkich nalewek jest alkohol, a on nie jest zdrowy w żadnej dawce. Nalewkę z malin można spożywać okazjonalnie, ale zdrowsze są same owoce lub sam sok z malin.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 01.06.2020.

Zobacz więcej przepisów na nalewki:

Jak zrobić wino morwowe?
Jak zrobić wino morwowe?
Nie ulega wątpliwości, że nic nie zastąpi smaku wina domowej roboty. Radzimy jak przygotować wino morwowe z dojrzałych owoców morwy.
Jak przygotować domowe piwo?
Jak przygotować domowe piwo?
Tradycja piwowarska w Polsce sięga dawnego średniowiecza, dlatego warto wiedzieć jak przygotować domowe piwo, jako że popija się je w polskich domach od wieków. Słowianie u zarania dziejów rozkoszowali się delikatną goryczką tego złocistego napoju, porównywanego niekiedy nawet do mitycznej ambrozji.
Nalewka z czarnych jagód
Nalewka z czarnych jagód
Nalewka z czarnych jagód (borówek) działa zbawiennie na problemy żołądkowe oraz infekcje wirusowe. Nalewka z jagód na wódce musi odleżeć ok. 6 miesięcy.
Jak zrobić nalewkę porzeczkową?
Jak zrobić nalewkę porzeczkową?
Zarówno z czerwonej, jak i z czarnej, można przygotować pyszne nalewki porzeczkowe!
Pyszna miodówka, czyli nalewka z pigwy z miodem, cytryną na wódce i spirytusie
Pyszna miodówka, czyli nalewka z pigwy z miodem, cytryną na wódce i spirytusie
Miodówka to prawdziwa uczta dla podniebienia – słodka, intensywna i pełna naturalnych aromatów. Zastanawiasz się, jak ją przygotować samodzielnie w domu? Sprawdź te pyszne przepisy - nie tylko tradycyjną recepturę, ale także pomysły na wariacje z imbirem, cytryną i innymi dodatkami. Sprawdź, jak zaskoczyć gości domową nalewką.
Nalewka mandarynkowa na spirytusie to idealny dodatek do drinków, ale i samodzielny, pyszny trunek. Zobacz, jak ją zrobić
Nalewka mandarynkowa na spirytusie to idealny dodatek do drinków, ale i samodzielny, pyszny trunek. Zobacz, jak ją zrobić
Nalewka z mandarynek idealnie smakuje w towarzystwie deserów, ale doskonale pasuje także do dań mięsnych oraz lekkich sałatek czy przekąsek. Do wykonania nalewki mandarynkowej potrzebujesz tylko czterech składników: mandarynek, cukru, wody i spirytusu. Jest słodka i aromatyczna, znakomicie smakuje zimą.
Łagodna w smaku, aromatyczna nalewka z płatków dzikiej róży: przygotujesz ją tylko z kilku składników
Łagodna w smaku, aromatyczna nalewka z płatków dzikiej róży: przygotujesz ją tylko z kilku składników
Nalewka z płatków róży pysznie smakuje i sprawdza się idealnie jako dodatek do ciast i deserów. Jej intensywność oraz moc możesz dowolnie modyfikować, dodając więcej lub mniej płatków oraz wody. Najlepiej sprawdzą się płatki róży pomarszczonej - rosa rugosa. Zobacz, jak zrobić nalewkę różaną.
3 pomysły na orzeźwiającą nalewkę z truskawek: w sam raz na letnie popołudnia i wieczory
3 pomysły na orzeźwiającą nalewkę z truskawek: w sam raz na letnie popołudnia i wieczory
Pyszna nalewka z truskawek to idealny trunek na lato, a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości. Możesz przygotować ją zarówno na wódce, jak i spirytusie, a także na świeżych i mrożonych owocach lub samym soku. Zobacz, jak przygotować idealną nalewkę.
Nalewka z pokrzywy to skuteczny sposób na problemy trawienne, ale także na PMS. Możesz ją pić i stosować na skórę głowy
Nalewka z pokrzywy to skuteczny sposób na problemy trawienne, ale także na PMS. Możesz ją pić i stosować na skórę głowy
Nalewka z pokrzywy to pyszny sposób na zachowanie zdrowia, ale także na poprawienie urody. Można ją pić, ale także stosować na skórę czy włosy. Świetnie radzi sobie z ich wypadaniem, a także pomaga łagodzić zmiany trądzikowe. Zobacz, jak przygotować idealną nalewkę z pokrzywy, wykorzystując tylko kilka składników.
Wystarczy kieliszek, aby wesprzeć pracę całego organizmu. Zobacz, jak działa nalewka z czosnku niedźwiedziego i jak ją zrobić
Wystarczy kieliszek, aby wesprzeć pracę całego organizmu. Zobacz, jak działa nalewka z czosnku niedźwiedziego i jak ją zrobić
Nalewka z czosnku niedźwiedziego jest łatwa w przygotowaniu, a jej lecznicze właściwości pozwalają wesprzeć pracę całego organizmu. Już jeden kieliszek pomaga poprawić kondycję układu krążenia, żołądka oraz wzmocnić odporność. To idealny trunek w okresie jesienno-zimowym, a także wczesną wiosną. Zobacz, jak zrobić nalewkę z czosnku niedźwiedziego.
Nalewka z soku z brzozy na miodzie - przepis na wiosenny trunek domowej roboty
Nalewka z soku z brzozy na miodzie - przepis na wiosenny trunek domowej roboty
Nalewka z soku z brzozy to alkoholowy napój, który pozwala przechować sok z brzozy na zimę. Nalewkę z wodą brzozową możesz zrobić na miodzie, z cukrem, lub nie dodawać do niej żadnej substancji słodzącej dla bardziej naturalnego smaku. Sok z brzozy z alkoholem możesz wzmocnić dodatkiem przypraw: cynamonu, imbiru, kardamonu, a nawet suszonej lawendy.
Nalewka z liści laurowych: wystarczy kieliszek dziennie, aby zobaczyć pozytywne efekty
Nalewka z liści laurowych: wystarczy kieliszek dziennie, aby zobaczyć pozytywne efekty
Nalewka z liści laurowych to sposób na zachowanie zdrowia. Pozwala złagodzić bóle stawów i pozbyć się objawów sezonowego przeziębienia. To jednak nie jedyne zalety tej nalewki - już jeden kieliszek wystarczy, abyś poczuła się lepiej. Zobacz, jak przygotować nalewkę z liścia laurowego i dlaczego warto po nią sięgać.
Na przeziębienie, ból gardła i rozgrzanie: nalewka z imbiru, cytryny i miodu
Na przeziębienie, ból gardła i rozgrzanie: nalewka z imbiru, cytryny i miodu
Nalewka z imbiru, czyli imbirówka, to pyszny, rozgrzewający, lekko ostry w smaku trunek. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty ale także szybki szot w zimowe, chłodne wieczory. Nalewka może pomóc w przypadku bólu gardła oraz ogólnego rozbicia spowodowanego sezonowymi infekcjami. Zobacz, jak ją zrobić.
Wystarczy alkohol i owoce: idealna nalewka z granatu
Wystarczy alkohol i owoce: idealna nalewka z granatu
Nalewka z granatu to szybki i prosty w przygotowaniu napój alkoholowy. Nie wymaga długiego leżakowania między kolejnymi etapami tworzenia. Wspaniale smakuje, łącząc słodkie i kwaśne aromaty. Orzeźwia i przyjemnie rozgrzewa, dzięki czemu idealnie sprawdzi się podczas towarzyskich spotkań. Może być także dobrym prezentem.
Idealna i szybka nalewka z orzechów laskowych. Takiej orzechówki jeszcze nie znasz
Idealna i szybka nalewka z orzechów laskowych. Takiej orzechówki jeszcze nie znasz
Orzechówka może być przygotowana z niemal każdego rodzaju orzechów. Najlepiej sprawdzają się te włoskie i laskowe. Nalewka z orzechów laskowych jest gęsta, słodka i idealnie rozgrzewa w chłodne, zimowe wieczory. Przygotujesz ją szybko i bez specjalnych narzędzi. Zobacz, jakie to proste.
Jesienne nalewki na 4 sposoby: jak wykorzystać jesienne owoce?
Jesienne nalewki na 4 sposoby: jak wykorzystać jesienne owoce?
Idealnie orzeźwiające jesienne nalewki przygotujesz m.in. z gruszek i śliwek, ale także z pigwy i aronii - królowej jesiennych przetworów. Nalewka będzie świetnie smakować podczas wieczornych spotkań z bliskimi, imprez rodzinnych, ale będzie także doskonałym prezentem. Zobacz, jak przygotować jesienne nalewki.
Nalewka z kurek (kurkówka) na robaki i nie tylko – jak ją zrobić w domu?
Nalewka z kurek (kurkówka) na robaki i nie tylko – jak ją zrobić w domu?
Nalewka z kurek (tzw. kurkówka) nie jest zbyt popularna, a mogłaby być, ponieważ ma wiele prozdrowotnych właściwości. Polecana jest przede wszystkim jako środek na robaki (środek przeciwpasożytniczy). Nalewka z kurek może też dostarczać organizmowi witamin oraz składników działających przeciwzapalnie.
Dżem, nalewka, a może syrop? Pomysły na przetwory z lawendy
Dżem, nalewka, a może syrop? Pomysły na przetwory z lawendy
Jeśli chcesz zrobić przetwory z lawendy albo z jej dodatkiem, możesz sięgnąć po świeże lub suszone kwiaty i gałązki. Lawenda to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych - pozwala ukoić stres i złagodzić niektóre dolegliwości bólowe, w tym ból brzucha czy migreny. To także doskonałe remedium na przeziębienie.
Nalewka z bursztynu – właściwości lecznicze i przepis
Nalewka z bursztynu – właściwości lecznicze i przepis
Nalewka jest jedną z najpopularniejszych mieszanek z bursztynu, polecaną na różne stany zapalne, infekcje dróg oddechowych i poprawę odporności. Nalewkę z bursztynu można kupić w aptekach, sklepach z pamiątkami lub zielarskich, ale można też wykonać ją samodzielnie w domu. Jej przygotowanie jest bardzo proste.
Nalewka z arbuza - lekki i orzeźwiający przepis: nie tylko na lato
Nalewka z arbuza - lekki i orzeźwiający przepis: nie tylko na lato
Nalewka z arbuza jest słodka, lekka i orzeźwiająca. Powinna leżakować przez co najmniej 3-4 tygodnie - po tym czasie już można jej spróbować. Jeśli lubisz bardzo słodkie nalewki, możesz zwiększyć ilość cukru, podaną w naszym przepisie na nalewkę z arbuza. Smak owocu warto przełamać subtelnym dodatkiem cytryny.
Nalewka z jagody kamczackiej - prosty przepis na trunek, który ma nieocenione właściwości zdrowotne
Nalewka z jagody kamczackiej - prosty przepis na trunek, który ma nieocenione właściwości zdrowotne
Nalewka z jagody kamczackiej przygotowana latem, swój idealny smak osiągnie na jesieni - najpierw powinna leżakować przez 6 tygodni, potem przez kolejne 2, a następnie przez co najmniej 2 miesiące. Smak nalewki jest specyficzny: można go opisać jako cierpki, z wyczuwalnym słodkim posmakiem.
Nalewka z jabłek - przepis babci Irenki
Nalewka z jabłek - przepis babci Irenki
Nalewka z jabłek będzie najlepsza z odmian topaz, reneta, lobo lub priam. Wybierz owoce dojrzałe, ale nie przejrzałe - zepsują smak nalewki z jabłek.
Nalewka z borówki amerykańskiej - przepis
Nalewka z borówki amerykańskiej - przepis
Nalewkę z borówki amerykańskiej najlepiej przygotować z mocno dojrzałych, ale nie przejrzałych owoców. Do jej przyrządzenia użyj spirytusu o mocy 96%.
Nalewka z kiwi - sprawdzony przepis
Nalewka z kiwi - sprawdzony przepis
Nalewka z kiwi jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jest gotowa do spożycia już po dwóch tygodniach od przefiltrowania owoców.
Nalewka z pestek pigwowca - przepis na pestkówkę
Nalewka z pestek pigwowca - przepis na pestkówkę
Nalewka z pestek pigwowca czyli pestkówka ma ciekawy, migdałowy smak. Do przygotowania nalewki z pestek pigwowca potrzeba 1 szklanki pestek, 250 ml wody, 250 ml spirytusu i 250 g cukru.
Nalewka z dyni, czyli smaczna dyniówka na wódce z dodatkiem imbiru
Nalewka z dyni, czyli smaczna dyniówka na wódce z dodatkiem imbiru
Przepis na nalewkę z dyni opiera się na właściwych proporcjach dyni, wódki i cukru. Aby dyniówka nie była mdła, warto uzupełnić ją o imbir i goździki. Idealny smak uzyskuje po 6 miesiącach leżakowania.
Wyborna nalewka z fig - prosty przepis bez cukru
Wyborna nalewka z fig - prosty przepis bez cukru
Do wykonania nalewki figowej potrzebujesz jedynie fig i wódki w proporcjach 3:5. Nalewka z fig jest łatwa w wykonaniu, wychodzi jasna klarowna i słodka.
Nalewka z czarnego bzu - prosty przepis na domowy trunek
Nalewka z czarnego bzu - prosty przepis na domowy trunek
Nalewka z czarnego bzu to domowy sposób na przeziębienia. Do jej przygotowania potrzebujesz kilograma owoców, litra alkoholu i 300 gramów cukru.
Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę
Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę
Do przygotowania nalewki z pigwowca potrzebujesz kilograma owoców, 400 gramów cukru, laski cynamonu i litr alkoholu - wódki 40% lub spirytusu 70%.

Redakcja poleca

REKLAMA