Nalewka z malin to zdaniem wielu, najlepsze lekarstwo na przeziębienie. Może być przygotowana zarówno na samym spirytusie, jak i na mieszance spirytusu z wódką (będzie wtedy nieco słabsza). Oto sprawdzone przepisy na malinówkę. Poznaj właściwości prozdrowotne tego trunku i sprawdź na co pomaga.
Spis treści:
- Jak zrobić dobrą nalewkę z malin?
- Nalewka z malin na spirytusie
- Nalewka z malin z miodem
- Nalewka z malin mrożonych
- Nalewka z malin siostry Anastazji
- Ile procent powinna mieć dobra nalewka?
- Jak przefiltrować nalewkę?
- Dlaczego nalewka z malin jest gorzka?
- Właściwości nalewki z malin
Jak zrobić dobrą nalewkę z malin?
Jak zrobić nalewkę z malin, która będzie smakować każdemu? Szczególną uwagę warto zwrócić na samą jakość owoców - im lepszych, dojrzałych, niezepsutych okazów użyjemy do robienia trunku, tym bardziej intensywny smak i jeszcze piękniejszy kolor będzie miała nalewka z malin.
Bardzo ważne jest też to, aby po zalaniu owoców spirytusem lub wódką każdego dnia pamiętać o mocnym potrząśnięciu słoikiem z nalewką z malin - to niezbędne, aby owoce prawidłowo sfermentowały. Zamiast cukru możesz użyć miodu, ale zmniejsz jego ilość mniej więcej o połowę.
Nalewka z malin na spirytusie
Spirytus to najczęściej wybierany alkohol, jeśli chodzi o przygotowanie malinówki. Zamiast malin lub razem z nimi możesz wykorzystać także wiśnie. Pamiętaj, aby pozbawić owoce szypułek i dobrze je oczyścić. Lepiej wykorzystać dojrzałe maliny, bo mają najintensywniejszy smak i aromat.
Składniki:
- 2 kg malin,
- 1 l spirytusu,
- 1 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie, ale delikatnie wypłucz maliny.
- Przełóż je do dużego słoja, zasyp cukrem i zalej litrem spirytusu.
- Odstaw na ok. 4 - 6 tygodni w ciemne miejsce.
- Nalewkę przefiltruj przez gazę i przelej do mniejszych butelek.
- Nalewka z malin jest gotowa do spożycia, ale możesz odstawić ją na kolejne tygodnie, aby uzyskała jeszcze piękniejszy kolor.
fot. Nalewka z malin na spirytusie/Adobe Stock, Magneya Photography
Staropolska nalewka z malin z miodem
Owocowe nalewki na spirytusie doskonale smakują z dodatkiem miodu. Większość przepisów babci czy receptur ze starych książek zawiera właśnie ten składnik. Miód sprawia, że nalewka staje się nie tylko słodsza, ale także bardziej kremowa, przez co idealnie smakuje w zimowe dni.
Składniki:
- 2 kg malin,
- 0,5 l spirytusu,
- 0,5 l wódki,
- 3 szklanki dowolnego miodu.
Sposób przygotowania:
- Delikatnie wypłucz świeże maliny pod bieżącą wodą.
- Warstwami przekładaj je do dużego słoja - jedna warstwa malin, jedna warstwa miodu.
- Gdy owoce puszczą sok, zalej je spirytusem. Odstaw na 14 dni.
- Po tym czasie dolej do słoja wódkę i znów ostaw w ciemne miejsce.
- Po około 4 tygodniach zlej i przefiltruj nalewkę z malin przez gazę.
- Odstaw na kolejne 2-3 miesiące.
Pyszna nalewka z malin mrożonych
Mrożone maliny także świetnie nadają się do przygotowania nalewki. Najpierw jednak musisz je rozmrozić. Wstaw je na sito i poczekaj, aż całkowicie zmiękną. Sok, który spłynie, także możesz wykorzystać.
Składniki:
- 2 kg mrożonych malin,
- 1 l spirytusu,
- 1 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Maliny rozmróź i odcedź z nadmiaru wody.
- Przełóż owoce do dużego słoja, zasyp cukrem i zalej spirytusem.
- Po 2 tygodniach przefiltruj malinówkę przez gazę.
- Przelej nalewkę do mniejszych butelek i odstaw na 7-8 tygodni w ciemne, chłodne miejsce.
- Po tym czasie domowa nalewka z malin jest gotowa do spożycia.
fot. Przepis na nalewkę z malin /Adobe Stock, 5ph
Nalewka z malin siostry Anastazji na wódce
Do przygotowania nalewki malinowego według przepisu siostry Anastazji potrzebujesz wódki zamiast spirytusu, a także dodatku świeżej laski wanilii.
Składniki:
- kilogram malin,
- 150 g cukru,
- litr wódki,
- 250 ml wody,
- laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Maliny opłucz i przełóż do słoja. Laskę wanilii przetnij i włóż do malin.
- Całość zalej wódką, lekko potrząśnij słojem, a następnie zakręć.
- Po zalaniu malin wódką odstaw całość na ok. 2 tygodnie w ciemne, suche i chłodne miejsce.
- Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę.
- W rondelku zagotuj wodę z cukrem, a kiedy wszystko się połączy, wystudź i wlej do słoja.
- Przelej gotową nalewkę do butelek, zakręć i odstaw na miesiąc.
Jak przeliczać ilość spirytusu na ilość owoców? Ile procent powinna mieć dobra nalewka?
Nie wiesz, jak przeliczyć owoce malin na konkretną ilość alkoholu? Aby gotowa nalewka nie była zbyt mocna, idealna proporcja to 2:1. Jeśli więc dysponujesz litrem spirytusu, potrzebujesz 2 kilogramów malin. Oprócz tego potrzebny będzie także kilogram cukru, a więc proporcja 1:1 z alkoholem.
Jeśli chcesz przygotować nieco mocniejszą nalewkę, na kilogram owoców przeznacz 1,5 litra alkoholu.
fot. Nalewka z malin z przepisu babci /Adobe Stock, Magneya Photography
Jak przefiltrować nalewkę z malin?
Nalewkę z malin, tuż po zasypaniu cukrem, obróbce termicznej i zalaniu wódką lub spirytusem, możemy przefiltrować za pomocą:
- sitka – sitko, które wykorzystujesz do przepłukania makaronu lub ryżu doskonale sprawdzi się do soku z malin, który ma być gęstszy, z odrobiną miąższu. Wystarczy jednokrotnie przelać, pozbywając się pestek z owoców.
- filtra do kawy – cienkie ścianki filtra pozwolą na dokładniejsze przelanie i oczyszczenie płynu z nadmiaru miąższu i pestek. Jest to mozolny i długotrwały proces, który możemy przyspieszyć, zwilżając podkład filtru wodą i lekko zgniatając, wyżymając go.
- ściereczki do sera – gęsto utkane włókna pozwalają na przelanie płynu i uzyskanie klarownego soku. Proces przebiega sprawnie, a ciecz przepływa dość szybko.
- gazy – to jedna z najprostszych metod. Wystarczy przelać cały sok, odciskając miąższ, do uzyskania gęstszego soku.
Dlaczego nalewka z malin wyszła gorzka?
Zdarza się, że nalewka z malin lub innych owoców jagodowych, zawierających pestki, jest nieco gorzka - najczęściej to wina zbyt długiego macerowania owoców w cukrze przed zalaniem wódką lub spirytusem.
Owoce od razu przy zasypywaniu cukrem zalej spirytusem albo odczekaj maksymalnie 2 dni. Dzięki temu gotowy trunek nie będzie gorzki, ale także nie nadmiernie słodki.
fot. Nalewka z malin przepis /Adobe Stock, Екатерина Коренева
Nalewka z malin: właściwości
Maliny, które zbierzemy w nadmiarze, warto przeznaczyć na przetwory, w tym dżemy, konfitury oraz nalewki. Te ostatnie świetnie sprawdzą się podczas okresowych przeziębień oraz spadku odporności. Dzięki zawartości kwasu salicylowego, nalewka z malin skutecznie ochładza organizm i pozwala na wyrównanie temperatury ciała.
Podczas PMS oraz w trakcie miesiączki nalewka malinowa skutecznie obkurcza mięśnie gładkie, wpływa rozluźniająco oraz koi nerwy związane z gospodarka hormonalną. Polecana jest również kobietom na różnych etapach menopauzy – łagodzi dolegliwości z nią związane oraz blokuje wahania nastrojów.
To również remedium dla osób, które borykają się z problemem nadciśnienia tętniczego. Skutecznie je obniża. Zawiera też miedź oraz żelazo, które pozytywnie wpływają na produkcję krwi. Jest bogatym źródłem kwasów organicznych oraz witamin.
Mimo licznych potencjalnych właściwości pamiętaj, że głównym składnikiem wszystkich nalewek jest alkohol, a on nie jest zdrowy w żadnej dawce. Nalewkę z malin można spożywać okazjonalnie, ale zdrowsze są same owoce lub sam sok z malin.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 01.06.2020.
Zobacz więcej przepisów na nalewki: