Przyda się nie tylko podczas sezonowych przeziębień! Sprawdź, jak zrobić sprawdzoną nalewkę z malin!

Oto pyszna malinówka, czyli nalewka z malin - spróbuj! Wykorzystaj sezonowe, świeże owoce i sprawdź, co zrobić aby trunek nie był gorzki!
Weronika Kwaśniak / 6 miesięcy temu
Przyda się nie tylko podczas sezonowych przeziębień! Sprawdź, jak zrobić sprawdzoną nalewkę z malin! fot. Adobe Stock

Zdaniem wielu najlepszym lekarstwem na przeziębienie jest kieliszek nalewki z malin. Warto więc przyrządzić ją samodzielnie! Malin używamy w proporcji 2:1 w stosunku do spirytusu. Potrzebny jest również kilogram cukru. Jeśli więc chcemy się kurować za pomocą tego pysznego specyfiku, warto już dziś zatroszczyć się o zdrowie i zrobić nalewkę z malin.

Jakie owoce wybrać do nalewki z malin?

Warto zwrócić szczególną uwagę na samą jakość owoców - im lepszych, czyli dojrzałych, niezepsutych owoców użyjemy do nalewki, tym bardziej intensywny smak i jeszcze piękniejszy kolor będzie ona miała w przyszłości.

Jak przeliczać ilość spirytusu w stosunku do ilości owoców?

  • Proporcja to 2:1, więc jeżeli dysponujemy litrem spirytusu, potrzebujemy 2 kilogramów malin. Oprócz tego potrzebny będzie także kilogram cukru.

Uwaga!

  • Koniecznie jest też dodanie 0,5 l przegotowanej wody, którą rozcieńczymy spirytus. Moc alkoholu może niekorzystnie wpłynąć na białko zawarte w owocach i w efekcie na sam smak nalewki.

Jaki spirytus wybrać?

Optymalnie powinniśmy zalewać owoce alkoholem o stężeniu około 60 - 70%.

Jak zrobić nalewkę wiśniową?

Przepis na nalewkę z malin

1 krok: Maliny wkładamy do dużego słoja i zalewamy rozcieńczonym wodą spirytusem, po czym zostawiamy na około 3 tygodnie.

2 krok: Bardzo ważne jest to, aby każdego dnia pamiętać o mocnym potrząśnięciu słoikiem z nalewką. To niezbędne, aby owoce prawidłowo sfermentowały!

3 krok: Po około 21 dniach odcedzamy spirytus, który przelewamy w inne naczynie i odkładamy na bok. Wracamy do malin, które zasypujemy cukrem i ponownie zostawiamy na 21 dni. Musimy pamiętać, żeby codziennie mieszać słojem dla prawidłowej fermentacji!

Nalewka z czereśni na dwa sposoby

4 krok: Po tym czasie odcedzamy sok z malin. Następnie wszystkie płynne składniki (spirytus odcedzany na początku oraz sok powstały potem) łączymy i przelewamy do butelek.
Tak przygotowane i szczelnie zakręcone nalewki z malin powinny postać parę dni nie niepokojone, ponieważ pozwoli im to nabrać odpowiedniego koloru.

Nalewka z malin - właściwości

Maliny, które zbierzemy w nadmiarze, warto przeznaczyć na przetwory, w tym dżemy, konfitury oraz nalewki. Te ostatnie świetnie sprawdzą się podczas okresowych przeziębień oraz spadku odporności. Dzięki zawartości kwasu salicylowego skutecznie ochładza organizm i pozwala na wyrównanie temperatury ciała.

Podczas PMS oraz w trakcie miesiączki nalewka malinowa skutecznie obkurcza mięśnie gładkie, wpływa rozluźniająco oraz koi nerwy związane z gospodarka hormonalną. Polecana jest również  kobietom na różnych etapach menopauzy – łagodzi dolegliwości z nią związane oraz blokuje wahania nastrojów.

To również remedium dla osób, które borykają się z problemem nadciśnienia tętniczego. Skutecznie je obniża. Zawiera też miedź oraz żelazo, które pozytywnie wpływają na produkcję krwi.

Dlaczego nalewka z malin jest gorzka?

Nalewka z malin lub innych owoców jagodowych zawierających pestki powinna być odpowiednio przygotowana, aby nie wydzielał się gorzki smak, po obróbce owoców. Jak to zrobić:

1 krok: wcześniej umyte maliny należy przełożyć do słoika i zasypać cukrem na 2 dni – po tym czasie przelewamy wybrany alkohol do słoików.

2 krok: przecieramy owoce przez sitko i przeciskamy przez ściereczkę do serów lub filtr do kawy

Zbyt długie macerowanie owoców w cukrze przed zalaniem wódką lub spirytusem spowoduje, że cała nalewka będzie gorzka i niesmaczna. Nie wpłynie to jednak na kolor trunku.

Jak przefiltrować nalewkę z malin?

Nalewkę z malin, tuż po zasypaniu cukrem i zalaniu wódką lub spirytusem, możemy przefiltrować za pomocą:

  • sitka – sitko, które wykorzystujesz do przepłukania makaronu lub ryżu doskonale sprawdzi się do soku z malin, który ma być gęstszy, z odrobiną miąższu. Wystarczy jednokrotnie przelać, pozbywając się pestek z owoców.
  • filtra do kawy – cienkie ścianki filtra pozwolą na dokładniejsze przelanie i oczyszczenie płynu z nadmiaru miąższu i pestek. Jest to mozolny i długotrwały proces, który możemy przyspieszyć, zwilżając podkład filtru wodą i lekko zgniatając, wyżymając go.
  • ściereczki do sera – gęsto utkane włókna pozwalają na przelanie płynu i uzyskanie klarownego soku. Proces przebiega sprawnie, a ciecz przepływa dość szybko.
  • gazy – to jedna z najprostszych metod. Wystarczy przelać cały sok, odciskając miąższ, do uzyskania gęstszego soku.

Zobacz też:
Zobacz, jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami! Proste w przygotowaniu! Robisz ją tylko z cytryn? Spróbuj też lemoniady z malin!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/5 dni temu
Witam Gdzie powinnam trzymać słoik przez te 3 tygodnie? W lodówce, cieple czy temperaturze pokojowej?
/3 miesiące temu
na zimę będzie super, już zrobiłam!
/4 miesiące temu
@zbyszek I tak i nie - tzn. masz rację, maliny nie fermentują w alkoholu, ale więcej błędów w sumie nie widzę, a artykuł przyzwoity.
POKAŻ KOMENTARZE (5)