Nalewka z wiśni z pestkami, przygotowana na bazie soczystych i lekko kwaskowych wiśni, to doskonały trunek, który jest nieskomplikowany w przygotowaniu. Wykorzystując spirytus i wódkę, możesz uzyskać doskonałe połączenie smakowe - nalewka z wiśni z pestkami ma lekko migdałowy posmak, który powstaje dzięki zawartej w pestkach amigdalinie.
Nalewka z wiśni z pestkami
Składniki:
- 1,5 kg wiśni,
- 500 ml wódki (+kolejne 500 ml do dodania po 2 tygodniach),
- 500 ml spirytusu,
- 40 dag cukru,
- opcjonalnie: korzenne przyprawy według upodobania.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj i pozbaw ogonków.
- Przełóż owoce do słoja, zalej 500 ml wódki, a potem spirytusem. Słojem trzeba zakołysać, dokładnie go zamknąć, a potem odstawić w ciemne i ciepłe miejsce. To ważne, aby miejsce maceracji nie było chłodne - zawarty w pestkach toksyczny cyjanowodór paruje w temperaturze 27 stopni.
- Nalewkę z wiśni z pestkami należy teraz macerować ok. 2 tygodnie - każdego dnia musisz zakołysać słojem. Odkręć go też na kilka chwil, żeby wpadło do niego trochę powietrza, a potem znowu szczelnie zakręć.
- Po około 14 dniach gołym okiem zauważysz, że wiśnie zrobiły się jaśniejsze, oddając swój kolor alkoholowi. Wtedy nalewkę zlej do innego słoja, a do wiśni dodaj 500 ml wódki i 40 dag cukru.
- Nalewkę z wiśni z pestkami znowu maceruj przez około 14 dni - każdego dnia delikatnie kołysząc jednym i drugim słojem, a także otwierając je na chwilę.
- Po upływie wyznaczonego czasu, owoce przecedź, sok dodając do wcześniej zlanej nalewki z wiśni z pestkami. Mieszaninę znowu odstaw na kilka dni, a potem ponownie przecedź, np. przez złożoną gazę.
- Gdy nalewka z wiśni z pestkami osiągnie klarowny wygląd, powinna leżakować jeszcze przez 1-3 miesiące.
Czy nalewka z wiśni z pestkami jest szkodliwa?
Pestki wiśni zawierają amigdalinę, która rozpada się w szkodliwy cyjanowodór. To dlatego nalewkę z pestek wiśni powinno się spożywać w niewielkich ilościach. Trzeba też zadbać o to, by podczas maceracji temperatura cały czas była dość wysoka - wystarczy 27 stopni, aby szkodliwy cyjanowodór wyparował.
Dla pełnego bezpieczeństwa warto ograniczyć zawartość wiśni z pestkami w nalewce, np. do 10-20% owoców. Można wtedy zachować subtelny, migdałowy posmak, a jednocześnie nie obawiać się o zawartość cyjanowodoru.
Zobacz więcej przepisów na nalewki: