Nalewka z wiśni z pestkami - domowy przepis. Czy nalewka z wiśni z pestkami jest szkodliwa?

nalewka z wiśni z pestkami fot. Adobe Stock, yanek
Nalewka z wiśni z pestkami jest szybka w przygotowaniu - nie musisz drylować owoców, aby ją zrobić. Jeśli chcesz, smak nalewki możesz podkręcić przyprawami korzennymi.
Weronika Kwaśniak / 09.07.2021 14:05
nalewka z wiśni z pestkami fot. Adobe Stock, yanek

Nalewka z wiśni z pestkami, przygotowana na bazie soczystych i lekko kwaskowych wiśni, to doskonały trunek, który jest nieskomplikowany w przygotowaniu. Wykorzystując spirytus i wódkę, możesz uzyskać doskonałe połączenie smakowe - nalewka z wiśni z pestkami ma lekko migdałowy posmak, który powstaje dzięki zawartej w pestkach amigdalinie.

Nalewka z wiśni z pestkami

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni,
  • 500 ml wódki (+kolejne 500 ml do dodania po 2 tygodniach),
  • 500 ml spirytusu,
  • 40 dag cukru,
  • opcjonalnie: korzenne przyprawy według upodobania.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i pozbaw ogonków.
  2. Przełóż owoce do słoja, zalej 500 ml wódki, a potem spirytusem. Słojem trzeba zakołysać, dokładnie go zamknąć, a potem odstawić w ciemne i ciepłe miejsce. To ważne, aby miejsce maceracji nie było chłodne - zawarty w pestkach toksyczny cyjanowodór paruje w temperaturze 27 stopni.
  3. Nalewkę z wiśni z pestkami należy teraz macerować ok. 2 tygodnie - każdego dnia musisz zakołysać słojem. Odkręć go też na kilka chwil, żeby wpadło do niego trochę powietrza, a potem znowu szczelnie zakręć.
  4. Po około 14 dniach gołym okiem zauważysz, że wiśnie zrobiły się jaśniejsze, oddając swój kolor alkoholowi. Wtedy nalewkę zlej do innego słoja, a do wiśni dodaj 500 ml wódki i 40 dag cukru.
  5. Nalewkę z wiśni z pestkami znowu maceruj przez około 14 dni - każdego dnia delikatnie kołysząc jednym i drugim słojem, a także otwierając je na chwilę.
  6. Po upływie wyznaczonego czasu, owoce przecedź, sok dodając do wcześniej zlanej nalewki z wiśni z pestkami. Mieszaninę znowu odstaw na kilka dni, a potem ponownie przecedź, np. przez złożoną gazę.
  7. Gdy nalewka z wiśni z pestkami osiągnie klarowny wygląd, powinna leżakować jeszcze przez 1-3 miesiące.

Czy nalewka z wiśni z pestkami jest szkodliwa?

Pestki wiśni zawierają amigdalinę, która rozpada się w szkodliwy cyjanowodór. To dlatego nalewkę z pestek wiśni powinno się spożywać w niewielkich ilościach. Trzeba też zadbać o to, by podczas maceracji temperatura cały czas była dość wysoka - wystarczy 27 stopni, aby szkodliwy cyjanowodór wyparował.

Dla pełnego bezpieczeństwa warto ograniczyć zawartość wiśni z pestkami w nalewce, np. do 10-20% owoców. Można wtedy zachować subtelny, migdałowy posmak, a jednocześnie nie obawiać się o zawartość cyjanowodoru.

Zobacz więcej przepisów na nalewki:

Nalewka mandarynkowa na spirytusie to idealny dodatek do drinków, ale i samodzielny, pyszny trunek. Zobacz, jak ją zrobić
Nalewka mandarynkowa na spirytusie to idealny dodatek do drinków, ale i samodzielny, pyszny trunek. Zobacz, jak ją zrobić
Nalewka z mandarynek idealnie smakuje w towarzystwie deserów, ale doskonale pasuje także do dań mięsnych oraz lekkich sałatek czy przekąsek. Do wykonania nalewki mandarynkowej potrzebujesz tylko czterech składników: mandarynek, cukru, wody i spirytusu. Jest słodka i aromatyczna, znakomicie smakuje zimą.
3 pomysły na orzeźwiającą nalewkę z truskawek: w sam raz na letnie popołudnia i wieczory
3 pomysły na orzeźwiającą nalewkę z truskawek: w sam raz na letnie popołudnia i wieczory
Pyszna nalewka z truskawek to idealny trunek na lato, a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości. Możesz przygotować ją zarówno na wódce, jak i spirytusie, a także na świeżych i mrożonych owocach lub samym soku. Zobacz, jak przygotować idealną nalewkę.
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z kawy - 3 sprawdzone i proste przepisy na kawówkę
Nalewka z kawy - 3 sprawdzone i proste przepisy na kawówkę
Nalewkę z kawy możesz przygotować o każdej porze roku. Kawówka może być spożywana samodzielnie jako zwieńczenie obiadu lub kolacji albo dodana do deseru - świetnie podkreśli smak lodów i panna cotty.
Nalewka z kiwi - sprawdzony przepis
Nalewka z kiwi - sprawdzony przepis
Nalewka z kiwi jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jest gotowa do spożycia już po dwóch tygodniach od przefiltrowania owoców.
Nalewka z pestek pigwowca - przepis na pestkówkę
Nalewka z pestek pigwowca - przepis na pestkówkę
Nalewka z pestek pigwowca czyli pestkówka ma ciekawy, migdałowy smak. Do przygotowania nalewki z pestek pigwowca potrzeba 1 szklanki pestek, 250 ml wody, 250 ml spirytusu i 250 g cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA