Nalewka gruszkowa to pyszny trunek domowy. Jego przygotowanie wymaga jednak czasu, gdyż gruszki bardzo wolno oddają swój smak i aromat. Mimo wszystko - warto czekać!
fot. Fotolia
Składniki:
- 1 kg gruszek
- Pół kg cukru lub miód
- 1 l spirytusu 70%
- Cytryna
- Goździki
Opcjonalnie:
- Laska wanilii
- Laska cynamonu
- Rodzynki
- Skórka cytrynowa lub pomarańczowa
- Koniak, brandy lub whiskey
Sposób przygotowania:
1. Gruszki (najlepiej klapsy lub komisówki) myjemy i delikatnie obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki, pozostawiając gniazda z nasionami. Jeśli skórka gruszek jest ładna, możemy ich nie obierać. Uwaga – gruszki najlepiej obierać i kroić srebrnym lub plastikowym nożem, wówczas nie sczernieją.
2. Pokrojone owoce wsypujemy do słoja i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie całość zalewamy spirytusem. Jeśli gruszki nie są słodkie, dodajemy cukru lub miodu. Przygotowane w ten sposób owoce odstawiamy na przynajmniej pół roku (lub rok) w ciepłe i słoneczne miejsce. Raz na jakiś czas wstrząsamy słojem.
3. Po sześciu miesiącach (lub roku) odlewamy ze słoja nalewkę. Odciskamy owoce. Napitek należy również kilkakrotnie przefiltrować (2-3 razy), gdyż jest on bardzo mętny (warto zrobić to nawet wówczas, gdy wydaje się nam, że nie ma w nim już zanieczyszczeń).
4. Jeśli nie zasypywaliśmy gruszek cukrem, teraz możemy dodać trochę cukru, miodu, lub dorzucić 10 g rodzynek. Dla uzupełnienia walorów smakowych można do nalewki dodać laskę cynamonu, wanilii, skórkę pomarańczową lub cytrynową. Dodajemy też kilka goździków (ok. 5-10 sztuk).
5. Nalewkę ponownie odstawiamy na przynajmniej pół roku. Tym razem w chłodne i ciemne miejsce.
Warto wiedzieć: Spirytus możemy zastąpić brandy, whiskey lub koniakiem.