Nalewkę z truskawek warto robić w środku lub pod koniec sezonu, gdy cena owoców jest niższa. Wystarczy zasypać cukrem owoce i zalać wybranym alkoholem. Potem przecisnąć przez gazę i zamknąć szczelnie trunek. Nalewka truskawkowa ma piękny czerwony kolor i łagodny, słodki smak. Możesz doprawić ją miętą, miodem, wanilią lub cynamonem.
Spis treści:
- Nalewka z truskawek na spirytusie
- Nalewka z truskawek na wódce
- Jak zrobić nalewkę z soku truskawkowego?
- Co dodać do nalewki z truskawek?
Nalewka z truskawek na spirytusie
Najpopularniejszym przepisem na nalewkę truskawkową jest wykonanie jej na bazie spirytusu. To bardzo szybki i łatwy sposób dzięki temu, że spirytus ma bardzo duże stężenie czystego alkoholu. Tak przygotowana nalewka jest gotowa po ok. 3 tygodniach. Możesz do niej wykorzystać świeże lub mrożone truskawki, jednak te drugie wcześniej musisz przynajmniej odrobinę rozmrozić.
Składniki:
- 2,5 kilograma truskawek,
- 1,5 litra spirytusu,
- pół kilograma cukru,
- 5 łyżek miodu.
Sposób przygotowania:
- Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki.
- Następnie pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do słoja i zasyp cukrem. Odstaw na 2 dni. Nie należy przetrzymywać dłużej, aby nie wytrącił się gorzkawy posmak z pestek.
- Owoce zalej spirytusem.
- Dolej wybrany przez siebie miód. Jeżeli chcesz, aby aromat nalewki był bardziej wyrazisty, wystarczy dodać miód gryczany.
- Po upływie 3 tygodni przelej nalewkę z truskawek przez gazę i rozlej do butelek. Zamknij szczelnie i wstaw do chłodnego, zaciemnionego miejsca.
fot. Nalewka z truskawek na spirytusie/Adobe Stock, murziknata
Nalewka z truskawek na wódce
Zarówno nalewka, jak i wino z truskawek możesz przygotować także na wódce. Jej smak będzie równie orzeźwiający, co w przypadku spirytusu. Pasuje do letnich deserów i jest dobrą bazą dla orzeźwiających drinków. Wystarczy dodać do takiej nalewki świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, pokruszone kostki lodu, liście mięty i chlust napoju gazowanego.
Składniki:
- 3 kilogramy truskawek,
- 2,5 litra wódki,
- pół kilograma cukru,
- pęczek mięty.
Sposób przygotowania:
- Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki.
- Następnie pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do słoja i zasyp cukrem. Odstaw na 2 dni. Nie należy przetrzymywać dłużej, aby nie wytrącił się gorzkawy posmak z pestek.
- Owoce zalej wódką.
- Miętę opłucz i dodaj do truskawek.
- Po upływie 3 tygodni przelej trunek przez sitko lub gazę i rozlej do wyparzonych wcześniej butelek.
- Butelki z nalewką truskawkową trzymaj w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.
fot. Nalewka z truskawek na wódce/Adobe Stock, smspsy
Jak zrobić nalewkę z soku truskawkowego?
Ekspresową nalewkę możesz zrobić także na bazie gotowego soku truskawkowego. Najlepiej wykorzystaj ten ze świeżych owoców (nie kupiony w markecie) albo skorzystaj z oferty lokalnych rolników.
Składniki:
- litr soku truskawkowego,
- 500 ml spirytusu lub wódki,
- 150 g cukru,
- sok wyciśnięty z duże cytryny,
- 200 ml wody,
- kilka listków mięty.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki razem z cukrem umieść w butelce i dokładnie wymieszaj, aż cały cukier się rozpuści.
- Odstaw na 2 dni w chłodne miejsce, butelkę (lub słoik) przykryj gazą.
- Po 2 dniach dodaj listki mięty, jeszcze raz wszystko przemieszaj, zakryj butelkę gazą i odstaw na ok. 3 tygodnie.
- Po tym czasie przefiltruj nalewkę i rozlej do butelek.
fot. Nalewka z soku truskawkowego/Adobe Stock, lesslemon
Co dodać do nalewki z truskawek?
W zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać, wystarczy niewielka modyfikacja podstawowego przepisu na nalewkę truskawkową, aby uzyskać nowe aromaty.
- Mięta – bogata w olejki eteryczne wspomaga również trawienie, co pozytywnie wpłynie na układ pokarmowy.
- Imbir – doda nalewkom charakteru, wspomaga układ immunologiczny oraz wzmacnia serce.
- Cynamon – rozgrzewa i wzmacnia apetyt, dodatkowo wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Wanilia – nadaje truskawkom dodatkowego, słodkiego aromatu. Pozwala niwelować uczucie głodu oraz łagodzi stany nerwowe.
- Limonka – orzeźwiający dodatek, który wydobywa z truskawek ich naturalną słodycz. Wystarczy wycisnąć sok oraz dla podkreślenia, zetrzeć skórkę tak, aby nie naruszyć białej otoczki.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 27.05.2020.
Czytaj także:
Nalewka z czereśni na kilka sposobów
Kto nie powinien jeść truskawek?
Orzeźwiająca nalewka z arbuza