Nalewka z truskawek fot. Adobe Stock

Nalewka z truskawek - 2 sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie

Przepis na nalewkę z truskawek jest prosty i szybki. Owoce zasyp cukrem, dodaj miętę, cynamon lub skórkę z limonki. Zalej spirytusem lub wódką i zostaw na 3 tygodnie.
Małgorzata Machnicka / 27.05.2020 12:10
Nalewka z truskawek fot. Adobe Stock

Nalewkę z truskawek warto robić w środku lub pod koniec sezonu, gdy cena owoców jest niższa. Wystarczy zasypać cukrem owoce i zalać wybranym alkoholem. Potem przecisnąć przez gazę i zamknąć szczelnie trunek. 

Nalewka truskawkowa ma piękny czerwony kolor i łagodny, słodki smak. Możesz doprawić ją miętą, miodem, wanilią lub cynamonem.

Przepis na nalewkę z truskawek na spirytusie

Składniki:

  • 2,5 kilograma truskawek,
  • 1,5 litra spirytusu,
  • pół kilograma cukru,
  • 5 łyżek miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki.
  2. Następnie pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do słoja i zasyp cukrem. Odstaw na 2 dni. Nie należy przetrzymywać dłużej, aby nie wytrącił się gorzkawy posmak z pestek.
  3. Owoce zalej spirytusem.
  4. Dolej wybrany przez siebie miód. Jeżeli chcesz aby aromat nalewki z truskawek był bardziej wyrazisty, wystarczy dodać miód gryczany.
  5. Po upływie 3 tygodni przelej nalewkę z truskawek przez gazę i rozlej do butelek. Zamknij szczelnie i wstaw do chłodnego, zaciemnionego miejsca.

nalewka z truskawek na spirytusie czy wódce
fot. Adobe Stock

Nalewka z truskawek na wódce

Składniki:

  • 3 kilogramy truskawek,
  • 2,5 litra wódki,
  • pół kilograma cukru,
  • pęczek mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki.
  2. Następnie pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do słoja i zasyp cukrem. Odstaw na 2 dni. Nie należy przetrzymywać dłużej, aby nie wytrącił się gorzkawy posmak z pestek.
  3. Owoce zalej wódką.
  4. Miętę opłucz i dodaj do truskawek.
  5. Po upływie 3 tygodni przelej trunek przez sitko lub gazę i rozlej do wyparzonych wcześniej butelek. 
  6. Butelki z nalewką truskawkową trzymaj w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

Jakie przyprawy dodać do nalewki z truskawek?

W zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać, wystarczy niewielka modyfikacja podstawowego przepisu na nalewkę truskawkową, aby uzyskać nowe aromaty.

  • Mięta – bogata w olejki eteryczne wspomaga również trawienie, co pozytywnie wpłynie na układ pokarmowy.
  • Imbir – doda nalewkom charakteru, wspomaga układ immunologiczny oraz wzmacnia serce.
  • Cynamon – rozgrzewa i wzmacnia apetyt, dodatkowo wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Wanilia – nadaje truskawkom dodatkowego, słodkiego aromatu. Pozwala niwelować uczucie głodu oraz łagodzi stany nerwowe.
  • Limonka – orzeźwiający dodatek, który wydobywa z truskawek ich naturalną słodycz. Wystarczy wycisnąć sok oraz dla podkreślenia, zetrzeć skórkę tak, aby nie naruszyć białej otoczki. 

Brakuje Ci przekąsek do nalewki truskawkowej? Pobierz dostępne w Pyszne pl kody i zamów smaczne przekąski.

Więcej przepisów na nalewki:
Orzeźwiająca nalewka z czereśni na dwa sposobyPrzepis na nalewkę z głogu 4 przepisy na nalewkę z pigwy
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)