nalewka z głogu fot. Adobe Stock, chamillew

Nalewka z głogu - jesienny przepis

Nalewkę z głogu zrobisz na wódce lub spirytusie z dodatkiem korzennych przypraw. Wybierz dojrzałe i jędrne owoce do nalewki, aby puściły najwięcej soku podczas maceracji.
Weronika Kwaśniak / 17.09.2021 05:28
nalewka z głogu fot. Adobe Stock, chamillew

Nalewka z głogu świetnie działa na serce, a dodatkowo chroni przed przeziębieniem i wspomaga odporność. To naturalny lek, dlatego nie może go zabraknąć w twojej spiżarni. To jeden z naszych najpopularniejszych przepisów na nalewki.

Owoce głogu powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie chcesz czekać na ochłodzenie, możesz zastosować inny trik i po zbiorach umieścić głóg w zamrażarce na jedną noc. Gotowa nalewka z głogu powinna z kolei leżakować jak najdłużej - najlepszy smak osiągnie po 8 miesiącach, a nawet po roku. Lepiej uzbroić się w cierpliwość.

Spis treści:

  1. Nalewka z głogu - przepis podstawowy
  2. Nalewka z głogu z miodem

Nalewka z głogu

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców głogu,
  • 4 szklanki spirytusu,
  • 50 dag cukru,
  • 6-10 goździków,
  • kawałek cynamonu,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 4 szklanki przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce głogu umyj, wsyp do słoja i lekko rozgnieć.
  2. Spirytus wymieszaj ze szklanką wody i zalej głóg.
  3. Szczelnie nakryj i odstaw na 2 tygodnie, codziennie potrząsając.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu, zagotuj resztę wody z przyprawami, dodaj cukier i gotuj kilka minut.
  5. Zdejmij delikatnie pianę.
  6. Zlej alkohol z owoców, wlej do syropu, mieszając.
  7. Wlej do słoja, zamknij i odstaw nalewkę z głogu na 3 dni.
  8. Przefiltruj i rozlej do butelek. Teraz nalewka z głogu musi leżakować - najlepiej przez co najmniej 8 miesięcy.

Nalewka z głogu z miodem

Składniki:

  • 1 kg owoców głogu,
  • 1 l spirytusu,
  • 300 g miodu,
  • 5 goździków,
  • 2 laski cynamonu,
  • 3 szklanki wody,
  • skórka z cytryny i pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce głogu dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą.
  2. Następnie wsyp je do słoika, lekko rozgnieć i zalej spirytusem.
  3. Pozostaw na 2 tygodnie, szczelnie zamykając pokrywkę.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu, przygotuj syrop z miodu. W garnku zagotuj wodę z przyprawami i skórką z cytryny i pomarańczy. Gdy wrzątek nieco przestygnie (czyli osiągnie temperaturę 40-50 stopni C), powoli rozpuść miód. Pamiętaj, by nie dodawać miodu do gorącej wody - to sprawi, że nalewka z głogu będzie mętna.
  5. Połącz syrop z alkoholem zlanym z owoców. Szczelnie zamknij.
  6. Pozostaw na 3-5 dni.
  7. Zlej nalewkę z głogu do butelek lub słoików i odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce - powinna teraz leżakować ok. 8 miesięcy.

Zobacz więcej przepisów na nalewki:
Nalewka z gruszek
Nalewka z winogron
Nalewka z jabłek