Nalewka z głogu świetnie działa na serce, a dodatkowo chroni przed przeziębieniem i wspomaga odporność. To naturalny lek, dlatego nie może go zabraknąć w twojej spiżarni. To jeden z naszych najpopularniejszych przepisów na nalewki.
Owoce głogu powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie chcesz czekać na ochłodzenie, możesz zastosować inny trik i po zbiorach umieścić głóg w zamrażarce na jedną noc. Gotowa nalewka z głogu powinna z kolei leżakować jak najdłużej - najlepszy smak osiągnie po 8 miesiącach, a nawet po roku. Lepiej uzbroić się w cierpliwość.
Spis treści:
Nalewka z głogu
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców głogu,
- 4 szklanki spirytusu,
- 50 dag cukru,
- 6-10 goździków,
- kawałek cynamonu,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 4 szklanki przegotowanej wody.
Sposób przygotowania:
- Owoce głogu umyj, wsyp do słoja i lekko rozgnieć.
- Spirytus wymieszaj ze szklanką wody i zalej głóg.
- Szczelnie nakryj i odstaw na 2 tygodnie, codziennie potrząsając.
- Po upływie wyznaczonego czasu, zagotuj resztę wody z przyprawami, dodaj cukier i gotuj kilka minut.
- Zdejmij delikatnie pianę.
- Zlej alkohol z owoców, wlej do syropu, mieszając.
- Wlej do słoja, zamknij i odstaw nalewkę z głogu na 3 dni.
- Przefiltruj i rozlej do butelek. Teraz nalewka z głogu musi leżakować - najlepiej przez co najmniej 8 miesięcy.
Nalewka z głogu z miodem
Składniki:
- 1 kg owoców głogu,
- 1 l spirytusu,
- 300 g miodu,
- 5 goździków,
- 2 laski cynamonu,
- 3 szklanki wody,
- skórka z cytryny i pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Owoce głogu dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą.
- Następnie wsyp je do słoika, lekko rozgnieć i zalej spirytusem.
- Pozostaw na 2 tygodnie, szczelnie zamykając pokrywkę.
- Po upływie wyznaczonego czasu, przygotuj syrop z miodu. W garnku zagotuj wodę z przyprawami i skórką z cytryny i pomarańczy. Gdy wrzątek nieco przestygnie (czyli osiągnie temperaturę 40-50 stopni C), powoli rozpuść miód. Pamiętaj, by nie dodawać miodu do gorącej wody - to sprawi, że nalewka z głogu będzie mętna.
- Połącz syrop z alkoholem zlanym z owoców. Szczelnie zamknij.
- Pozostaw na 3-5 dni.
- Zlej nalewkę z głogu do butelek lub słoików i odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce - powinna teraz leżakować ok. 8 miesięcy.
Zobacz więcej przepisów na nalewki:
Nalewka z gruszek
Nalewka z winogron
Nalewka z jabłek