nalewka z głogu przepis fot. Adobe Stock

Nalewka z głogu - przepis, składniki i przygotowanie

Jeżeli troszczysz się o zdrowie, przygotuj nalewkę z głogu. Wybierz dojrzałe i jędrne owoce do nalewki, aby puściły najwięcej soku podczas maceracji.
Weronika Kwaśniak / 17.10.2019 05:28
nalewka z głogu przepis fot. Adobe Stock

Nalewka z głogu jest bezcenna dla naszego organizmu. Świetnie działa na serce, a dodatkowo chroni przed przeziębieniem i wspomaga odporność. To naturalny lek, dlatego nie może go zabraknąć w twojej spiżarni.

Owoce głogu powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach. Gotowa nalewka powinna z kolei "leżakować" jak najdłużej - najlepszy smak osiągnie po 8 miesiącach lub nawet po roku.

Spis treści:

  1. Nalewka z głogu
  2. Wersja z miodem

Nalewka z głogu

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców głogu,
  • 4 szklanki spirytusu,
  • 50 dag cukru,
  • 6-10 goździków,
  • kawałek cynamonu,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 4 szklanki przegotowanej wody.

Przygotowanie

  1. Owoce wsyp do słoja, spirytus wymieszaj ze szklanką wody i zalej głóg.
  2. Szczelnie nakryj i odstaw na 2 tygodnie, codziennie potrząsając gąsiorkiem.
  3. Zagotuj resztę wody z przyprawami, dodaj cukier i gotuj kilka minut.
  4. Zdejmij delikatnie pianę.
  5. Zlej alkohol z owoców, wlej do syropu, mieszając.
  6. Wlej do słoja, zamknij i odstaw na 3 dni.
  7. Przefiltruj i rozlej do butelek.

Nalewka z głogu z miodem

Składniki:

  • 1,5 kg owoców głogu,
  • 2 szklanki spirytusu,
  • 2 szklanki wódki,
  • 30 dag cukru,
  • 6 łyżek miodu,
  • 5 goździków,
  • 2 laski cynamonu,
  • 4,5 szklanki wody,
  • skórka z cytryny i pomarańczy.

Nalewka z głogu z miodem
fot. Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą.
  2. Następnie wsyp je do słoika i zalej połową wody, wódką i spirytusem.
  3. Pozostaw na dwa tygodnie, szczelnie zamykając pokrywkę.
  4. W garnku zagotuj wodę z przyprawami i skórką z cytryny i pomarańczy. Dodaj cukier.
  5. Połącz z alkoholem zlanym z owoców.
  6. Pozostaw na 3-5 dni.
  7. Zlej domową nalewkę do butelek lub słoików i odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/28.10.2015 13:39
nalewka z głogu jest wg mnie po prostu pycha
/05.07.2015 16:11
truskawki