Składniki:
- 1,5 kg owoców pigwy
- 0,5 litra miodu
- ok. 0,5 kg brązowego cukru
- 1 l spirytusu
- woda
Przygotowanie:
1. Dokładnie umyj owoce pigwy.
2. Pokrój je na kawałki, ale nie obieraj ze skórki.
3. Wsyp do słoika lub innego szklanego naczynia.
4. Spirytus rozcieńcz w 400 ml wody i zalej nim owoce.
5. Słoik zamknij i odstaw na 5-6 tygodni. Pamiętaj, aby codziennie lekko nim potrząsnąć.
6. Po upływie wyznaczonego czasu przygotuj syrop z 700 ml wody, cukru i miodu. Wodę zagotuj, jednocześnie rozpuszczając w niej miód i cukier.
7. Ostudzony syrop wlej do wyciągu z pigwy (owoce pigwy, które pozostaną, możemy wykorzystać do czegoś innego).
8. Wymieszaj syrop połączony z wyciągiem pigwy i przefiltruj go np. przez czystą gazę.
9. Przelej nalewkę do butelek.
10. Odstaw w zaciemnione miejsce na około 12 tygodni.