nalewka brzoskwiniowa - przepis

Zatrzymaj brzoskwinie na cały rok, przygotowując prostą nalewkę brzoskwiniową!
/ 11.07.2012 12:41
DRUKUJ PRZEPIS
nalewka brzoskwiniowa - przepis fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg brzoskwiń (lub moreli)
  • 0,5 l spirytusu 96 proc.
  • 15 dag cukru
Przygotowanie:
  1. Owoce umyj, przekrój na pół, usuń pestki, pokrój na kawałki.  
  2. Włóż do szklanego słoja, zalej spirytusem. Słój zamknij, odstaw na 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce.
  3. Zlej płyn znad owoców, przefiltruj. Dodaj cukier, gdy się rozpuści, nalewkę rozlej do butelek. Zamknij je i zalakuj.
  4. Wynieś na pół roku w chłodne miejsce, by dojrzała.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA