Cytrynowa nalewka
Sycylijska specjalność, która zdobyła popularność w całych Włoszech – słodko-kwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach.
Ma charakterystyczną żółtą barwę i piękny cytrusowy zapach.
Tradycyjnie otwiera się Limoncello z okazji Świąt Bożego narodzenia do babki Panettone. Ale pija się go z równym smakiem przez cały rok.
Zobacz także: Jak przygotować jarzębinę i owoce róży na konfitury i nalewki?
W miesiącach letnich można popijać Limoncello schłodzone z kostkami lodu lub rozcieńczone sokiem z cytryny, wodą lub tonikiem. Tak postępują jednak głównie cudzoziemcy rozsmakowani w tym trunku. Wypróbujmy wszystkich wspomnianych metod, może któraś przypadnie nam do gustu.
W innym wariancie można spotkać Limoncello w postaci gęstego mleczno-cytrynowego kremu. Pychota!
Słodkości z Limoncello
Osobliwością są kulki z ciasta zanurzone w tym cytrynowym likierze i zawekowane w słoiczkach, które można dodawać do lodów i deserów. Spotyka się także czekoladki oraz ciasta nadziewane Limoncello (babka Panetone nadziewana kremem Limoncello). Można się delektować lodami o takim smaku.
Zobacz także: Jaki alkohol podawać do deserów?
Domowe limoncello
Jeśli już nabraliście apetytu na skosztowanie tego rarytasu to ruszajcie do sklepu i do roboty!
Przepis
12 cytryn o ładnych skórkach
1 l spirytusu
1 kg cukru
1 l wody
duży słój
Wykonanie:
12 dobrze umytych cytryn obieramy cienko ze skóry i zalewamy 1 litrem spirytusu. Duży słój z alkoholem odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na kilka tygodni. Gdy alkohol wytrawi i odbarwi skórki odcedzamy je ze spirytusu i wyrzucamy. Gotujemy syrop z litra wody i 1 kilograma cukru, studzimy syrop. Następnie łączymy oba składniki, wlewamy do butelek i odstawiamy do lodówki lub spiżarni do przegryzienia na miesiąc. Są tacy, którzy nie wytrzymują tak długo i degustują likier wcześniej. Ich zdaniem nadaje się do spożycia już po kilku dniach.
Jeśli syrop zrobimy z mleka, cukru i słodkiej śmietany powstanie krem limoncello (na 1 litr mleka 800 g cukru i 150 g słodkiej śmietanki).
Koktajl kawowy z limoncello
Z limoncello można robić eksperymenty koktajlowe. Odważne połączenie ale może i wam zasmakuje.
Przepis
1/3 likieru limoncello
1/3 kawy espresso
1/3 słodkiej śmietanki lub bitej śmietany
plasterki cytryny do przybrania
Wykonanie:
Na dno szerokiego kieliszka nalewamy warstwę schłodzonego likieru, następnie ostudzoną kawę, ale ostrożnie aby nie zmieszała się z likierem, na koniec nakładamy warstwę śmietanki, przybieramy plasterkiem cytryny i gotowe.
Zobacz także: Trydent i Górna Adyga - rzecz o winach.