Nalewka z pomarańczy - przepis Agnieszki Maciąg

Przepis Agnieszki Maciąg!
Weronika Kwaśniak / 30.01.2015 08:30
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z pomarańczy - przepis Agnieszki Maciąg fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 1 lub 2 litry spirytusu
  • skórka obrana z kilku sparzonych i dobrze wyszorowanych pomarańczy (bez białego miąższu!)
Przygotowanie:

W lutowym numerze "Urody Życia" znajdziecie wiele przepisów Agnieszki Maciąg! Zobaczcie jeden z nich - pomysł na nalewkę z pomarańczy, która jest idealna na karnawał!

  1. Zagotuj wodę, dodaj cukier i wymieszaj, aż się rozpuści.
  2. Ostrożnie do syropu dodaj spirytus oraz skórkę pomarańczy.
  3. Całość umieść w ciemnym naczyniu (np. w gąsiorze) i odstaw w ciemne miejsce na 4 dni.
  4. Po upływie tego czasu dobrze przefiltruj nalewkę (ostatni raz przez muślinową tkaninę) i przelej do butelek.
Więcej przepisów Agnieszki Maciąg znajdziecie w luksusowym magazynie "Uroda Życia":


 

Na podstawie artykułu w magazynie "Uroda Życia"

Zobacz też nasze przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA