Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
- 1 lub 2 litry spirytusu
- skórka obrana z kilku sparzonych i dobrze wyszorowanych pomarańczy (bez białego miąższu!)
Przygotowanie:
W lutowym numerze "Urody Życia" znajdziecie wiele przepisów Agnieszki Maciąg! Zobaczcie jeden z nich - pomysł na nalewkę z pomarańczy, która jest idealna na karnawał!
- Zagotuj wodę, dodaj cukier i wymieszaj, aż się rozpuści.
- Ostrożnie do syropu dodaj spirytus oraz skórkę pomarańczy.
- Całość umieść w ciemnym naczyniu (np. w gąsiorze) i odstaw w ciemne miejsce na 4 dni.
- Po upływie tego czasu dobrze przefiltruj nalewkę (ostatni raz przez muślinową tkaninę) i przelej do butelek.
Na podstawie artykułu w magazynie "Uroda Życia"