Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- skórka z jednej cytryny
- 1/2 czystej wódki
- 50 dag cukru
- 1 l wody
- 1/2 l spirytusu 96%
Przygotowanie:
Zobacz przepis na nalewkę rozmarynową!
- Rozmaryn opłucz, osusz.
- Umieść w słoju razem z pieprzem i skórką zdjętą z cytryny.
- Zalej wódką.
- Szczelnie zamknij, odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
- Płyn zlej, przefiltruj na sicie wyłożonym papierowym filtrem do kawy.
- Dodaj do niego syrop ugotowany z cukru i wody (przestudzony) oraz spirytus.
- Całość szczelnie zamknij, odstaw na tydzień w ciepłe miejsce.
- Każdego dnia zamieszaj.
- Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zamknij.
- Odstaw na 4 miesiące w chłodne miejsce, by dojrzała.