Nalewka staropolska - najlepsza na zimowe dni. Sprawdź przepis

Nalewka staropolska to niezastąpiona pozycja w każdym domowym barku. Zrób ją sama!
/ 05.09.2008 22:08
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka staropolska - najlepsza na zimowe dni. Sprawdź przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 dag pokruszonego cynamonu,
  • 1 dag czarnego pieprzu,
  • 4 dag nasion kardamonu,
  • 1 dag goździków,
  • mała gałka muszkatołowa,
  • 3 szklanki spirytusu,
  • 2 szklanki wódki,
  • 1 szklamka przegotowanej wody,
  • 1 kg miodu.
Przygotowanie:

Lekko utłuc przyprawy. Wsypać do słoja. Wlać wódkę i spirytus. Dokładnie zamknąć. Potrząsnąć. Odstawić na 10 dni. Co jakiś czas potrząsnąć. Wodę zagotować z miodem. Usunąć szumowiny. Zestawić z ognia. Ostrożnie wlać przefiltrowaną nalewkę. Dokładnie wymieszać. Rozlać do butelek. Dokładnie zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na 4 miesiące.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA