Nalewka z jeżyn. 3 sprawdzone przepisy na jeżynówkę na spirytusie i wódce

nalewka z jeżyn fot. Adobe Stock, Nada Sertic
Nalewka z jeżyn to doskonały dodatek do potraw z dziczyzny lub słodkich deserów. Przepis na jeżynową nalewkę jest banalny: zasyp owoce cukrem, dodaj wybrany alkohol (spirytus, wódkę lub bimber) i odstaw na kilka tygodni w ciemne miejsce. Nalewka z jeżyn nie potrzebuje innych dodatków.
Małgorzata Machnicka / 30.08.2023 14:20
nalewka z jeżyn fot. Adobe Stock, Nada Sertic

Nalewka z jeżyn przyrządzana na bazie dojrzałych owoców to remedium na jesienne przeziębienie, lub smaczny dodatek do posiłku. Smak jeżynówki możesz urozmaicić dodatkiem cynamonu, wanilii, anyżu lub miodu. Oto najlepsze sprawdzone przepisy na nalewkę z jeżyn domowej roboty.

Spis treści:

  1. Przepis na nalewkę z jeżyn na spirytusie
  2. Przepis na nalewkę z jeżyn na wódce z wanilią
  3. Przepis na nalewką z jeżyn z miodem

Nalewka z jeżyn na spirytusie

Najlepsza, tradycyjna nalewka z jeżyn to właśnie ta na spirytusie. Potrzebujesz jedynie jeżyn, spirytusu i cukru. Dodatek skórki z cytryny jest opcjonalny.

Składniki:

  • 1 kg jeżyn,
  • 0,7 l spirytusu,
  • skórka z cytryny,
  • 0,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny dokładnie umyj, osusz i przełóż do dużego słoja.
  2. Owoce zasyp cukrem i odstaw na 2-3 dni.
  3. Po tym czasie zlej sok, dodaj do niego startą skórkę z cytryny i zalej spirytusem.
  4. Zakręć szczelnie słój i odstaw na kolejne 2-3 tygodnie w ciemne miejsce. 
  5. Po tym czasie przefiltruj i przelej jeżynówkę do butelek. 
  6. Możesz odstawić nalewkę z jeżyn na kolejnych kilka tygodni, aby nabrała więcej smaku i aromatu. 

Nalewka z jeżyn na wódce z wanilią

Nalewka z jeżyn na wódce jest lżejsza niż ta z przepisu na spirytusie. Dodatek wanilii powoduje, że smak jeżynówki nabiera głębi.

Składniki:

  • 1 kg jeżyn
  • 0,7 l wódki,
  • 0,5 spirytusu, 
  • 0,5 kg cukru,
  • 2 laski wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, osusz i przełóż do słoja.
  2. Zasyp jeżyny cukrem i dodaj laski wanilii.
  3. Odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce.
  4. Po tym czasie zalej spirytusem i wódką. Odstaw na kolejne 6 tygodni. 
  5. Przelej nalewkę z jeżyn przez sitko i odcedź całość.
  6. Rozlej do mniejszych butelek.
  7. Tak przygotowana nalewka z jeżyn doskonale smakuje również z dodatkiem cynamonu.

nalewka z jeżyn
fot. Nalewka z jeżyn/ Adobe Stock, zoryanchik

Nalewka z jeżyn z miodem

Jeśli nie chcesz dodawać do nalewki z jeżyn cukru, możesz zrobić jeżynówkę na miodzie. Dla wzmocnienia jej smaku dodaj przyprawy korzenne: cynamon i anyż.

Składniki:

  • 1 kg jeżyn,
  • 2 szklanki miodu,
  • 0,7 spirytusu,
  • 0,5 wódki,
  • laska cynamonu,
  • 2 gwiazdki anyżu.

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny umyj, osusz i przełóż do słoja.
  2. Owoce zalej miodem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce.
  3. Zlej sok, dodaj wódkę i spirytus oraz anyż i cynamon.
  4. Odstaw na 6-7 tygodni. 
  5. Po tym czasie przefiltruj do mniejszych butelek.
  6. Nalewka z jeżyn na miodzie jest gotowa do spożycia.

nalewka z jeżyn  na miodzie
fot. Nalewka z jeżyn na miodzie/ Adobe Stock, HandmadePictures

Więcej przepisów na nalewki:
3 przepisy na nalewkę z agrestu
3 sposoby na nalewkę z gruszki
Przepis na nalewkę z czeremchy

Redakcja poleca

REKLAMA