Aromatyczna i wyrazista - sprawdź przepisy na nalewkę z jeżyn

Nalewka z jeżyn to doskonały dodatek do potraw z dziczyzny lub słodkich deserów – sprawdź nasze przepisy!
Aromatyczna i wyrazista - sprawdź przepisy na nalewkę z jeżyn fot. Fotolia

Nalewka z jeżyn na spirytusie

Oto składniki na nalewkę z jeżyn na spirytusie:

  • 3 szklanki jeżyn
  • 2 szklanki spirytusu
  • skórka z cytryny
  • 3 łyżki cukru

Jak zrobić nalewkę z jeżyn na spirytusie?

1 krok: Jeżyny i maliny dokładnie umyj pod bieżącą wodą i usuń zanieczyszczenia.

2 krok: Następnie odsącz i osusz na ręczniku papierowym. Przełóż do dużego naczynia i zalej spirytusem.

3 krok: Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do owoców. Zasypu wszystko cukrem.

4 krok: Następnie odstaw całość na około 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj i przelej do butelek. Tak przygotowane nalewki owocowe idealnie rozgrzewają i są dobrym remedium w czasie przeziębień.

Właściwości nalewki z jeżyn

Nalewka z jeżyn przyrządzana na bazie dojrzałych owoców to ciekawy pomysł na ich wykorzystanie. Jest doskonałym remedium na przeziębienie podczas jesiennej pogody. Dodatek miodu, cynamonu lub anyżu urozmaici smak nalewki. Jeżynówka łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) oraz jest sprawdzonym sposobem na katar i ból gardła.

Nalewka z jeżyn i malin

Oto składniki na nalewkę z jeżyn i malin:

  • 500 g malin
  • 4 szklanki wódki
  • szklanka cukru
  • 300 g jeżyn

Jak zrobić nalewkę z jeżyn i malin?

1 krok: Maliny i jeżyny dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie osusz  na ręczniku papierowym i przełóż do dużego słoika lub innego naczynia.

2 krok: Wlej wódkę i zasyp cukrem.

3 krok: Całość odstaw w zaciemnione miejsce na 2-3 tygodni.

4 krok: Potem przelej przez sitko i odcedź całość. Tak przygotowana nalewka doskonale smakuje również z dodatkiem cynamonu.

Nalewka z jeżyn z miodem

Oto składniki na nalewkę z jeżyn i miodem:

  • 500 g jeżyn
  • 300 ml miodu
  • 3 szklanki wódki
  • laska cynamonu
  • anyż

Jak zrobić nalewkę z jeżyn i miodem?

1 krok: Jeżyny umyj pod bieżącą wodą i oczyść z zanieczyszczeń.

2 krok: Następnie osusz ręcznikiem papierowym.

3 krok: Potem przełóż je do dużego naczynia i zalej wódką. Dodaj miód i włóż anyż i laskę cynamonu.

4 krok: Dokładnie wymieszaj całość. Odstaw nalewkę z jeżyn na 2-3 tygodni. Po tym czasie odcedź i przefiltruj. Tak przygotowana nalewka z jeżyn świetnie sprawdza się w asyście deserów lub potraw z dziczyzny.

Zobacz inne przepisy na napoje

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)