Nalewka z jeżyn przyrządzana na bazie dojrzałych owoców to remedium na jesienne przeziębienie, lub smaczny dodatek do posiłku. Smak jeżynówki możesz urozmaicić dodatkiem cynamonu, wanilii, anyżu lub miodu. Oto najlepsze sprawdzone przepisy na nalewkę z jeżyn domowej roboty.
Spis treści:
- Przepis na nalewkę z jeżyn na spirytusie
- Przepis na nalewkę z jeżyn na wódce z wanilią
- Przepis na nalewką z jeżyn z miodem
Nalewka z jeżyn na spirytusie
Najlepsza, tradycyjna nalewka z jeżyn to właśnie ta na spirytusie. Potrzebujesz jedynie jeżyn, spirytusu i cukru. Dodatek skórki z cytryny jest opcjonalny.
Składniki:
- 1 kg jeżyn,
- 0,7 l spirytusu,
- skórka z cytryny,
- 0,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Jeżyny dokładnie umyj, osusz i przełóż do dużego słoja.
- Owoce zasyp cukrem i odstaw na 2-3 dni.
- Po tym czasie zlej sok, dodaj do niego startą skórkę z cytryny i zalej spirytusem.
- Zakręć szczelnie słój i odstaw na kolejne 2-3 tygodnie w ciemne miejsce.
- Po tym czasie przefiltruj i przelej jeżynówkę do butelek.
- Możesz odstawić nalewkę z jeżyn na kolejnych kilka tygodni, aby nabrała więcej smaku i aromatu.
Nalewka z jeżyn na wódce z wanilią
Nalewka z jeżyn na wódce jest lżejsza niż ta z przepisu na spirytusie. Dodatek wanilii powoduje, że smak jeżynówki nabiera głębi.
Składniki:
- 1 kg jeżyn
- 0,7 l wódki,
- 0,5 spirytusu,
- 0,5 kg cukru,
- 2 laski wanilii.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj, osusz i przełóż do słoja.
- Zasyp jeżyny cukrem i dodaj laski wanilii.
- Odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce.
- Po tym czasie zalej spirytusem i wódką. Odstaw na kolejne 6 tygodni.
- Przelej nalewkę z jeżyn przez sitko i odcedź całość.
- Rozlej do mniejszych butelek.
- Tak przygotowana nalewka z jeżyn doskonale smakuje również z dodatkiem cynamonu.
fot. Nalewka z jeżyn/ Adobe Stock, zoryanchik
Nalewka z jeżyn z miodem
Jeśli nie chcesz dodawać do nalewki z jeżyn cukru, możesz zrobić jeżynówkę na miodzie. Dla wzmocnienia jej smaku dodaj przyprawy korzenne: cynamon i anyż.
Składniki:
- 1 kg jeżyn,
- 2 szklanki miodu,
- 0,7 spirytusu,
- 0,5 wódki,
- laska cynamonu,
- 2 gwiazdki anyżu.
Sposób przygotowania:
- Jeżyny umyj, osusz i przełóż do słoja.
- Owoce zalej miodem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce.
- Zlej sok, dodaj wódkę i spirytus oraz anyż i cynamon.
- Odstaw na 6-7 tygodni.
- Po tym czasie przefiltruj do mniejszych butelek.
- Nalewka z jeżyn na miodzie jest gotowa do spożycia.
fot. Nalewka z jeżyn na miodzie/ Adobe Stock, HandmadePictures
Więcej przepisów na nalewki:
3 przepisy na nalewkę z agrestu
3 sposoby na nalewkę z gruszki
Przepis na nalewkę z czeremchy