Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie

Nalewka z mięty jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Od zalania liści mięty spirytusem, jest gotowa do spożycia po około 4 tygodniach.
Weronika Kwaśniak / 03.06.2020 02:55
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie fot. iStock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 0,7 l spirytusu,
  • 12 gałązek mięty,
  • szklanka wody,
  • szklanka cukru (możesz wykorzystać również miód),
  • 1 cytryna.
Przygotowanie:

Nalewka z mięty przygotowana na bazie spirytusu jest niezwykle aromatyczna. Intensywność jej smaku zależy od ilości dodanej świeżej mięty - na pół litra alkoholu wystarczy jeden pęczek, aby uzyskać odpowiedni aromat.

W naszym przepisie nalewka z mięty przygotowywana jest z dodatkiem soku z cytryny i białego cukru, ale z powodzeniem możesz zastąpić go miodem - nalewkę z mięty i miodu przygotowuje się tak samo szybko.

Nalewka miętowa jest nie tylko pyszna, ale pomaga również w leczeniu problemów trawiennych. 

  1. Świeże gałązki mięty dokładnie opłucz i zalej spirytusem.
  2. Szczelnie zamknij i odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce.
  3. Po tym czasie odfiltruj miętówkę przez gazę.
  4. Przygotuj syrop: podgrzej wodę i wsyp cukier, dodaj sok z cytryny.
  5. Po dokładnym wymieszaniu, wlej do miętówki.
  6. Nalewka z mięty powinna leżakować przez około 4 tygodnie - im dłużej, tym będzie smaczniejsza.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/17.07.2018 14:44
Babuni zabrakło weny, aby dopisać 3 drobiazgi, pozwolę sobie uzupełnić: a) tego, że spirytus (o stężeniu 95%, występujący najczęściej w handlu) należy rozcieńczyć do stężenia 70% przed wlaniem do mięty. Jeśli ktoś nie ma alkoholomierza, wystarczy zmieszać 1 objętość spirytusu (np. 0,5l) z połową tej samej objętości przegotowanej wody (czyli 0,25l). Powstała mieszanina będzie miała ok. 71% stężenia i naprawdę WYMAGA przefiltrowania (polecam filtr do ekspresu kawowego, lub biały ręcznik kuchenny bez żadnych nadruków), aby pozbyć się drobinek kamienia kotłowego, który ZAWSZE się wytrąci w czajniku. Po filtracji odstawić roztwór na 24-48 godzin, "dla uspokojenia". Takim płynem zalewamy pociachaną miętę; b) tego, że proces maceracji (wyciągania tego dobrego z mięty przez spirytus) winien odbywać się w ciemności, ponieważ pozostawienie słoja na słońcu spowoduje zmianę barwy powstającego trunku z zielonej na brązową. Ja np. zalewam pociętą miętę z wieczora, owijam słój po zamknięciu parę razy ciemnym ręcznikiem, a następnie chowam bez pardonu głęboko do szafy. Filtrację również prowadzę z wieczora, co ogranicza brązowienie gotowego dzieła; c) informacji, na jak długo należy umieścić miętę w alkoholu. Ja trzymam przez co najmniej 1 miesiąc, po czym (znowu - z wieczora, czyli po zachodzie słońca) filtruję nalew przez biały ręcznik kuchenny bez żadnych nadruków (proces odbywa się szybciej niż przy filtrze kawowym).
/14.10.2016 11:50
Cytuję "Do szklanego czystego naczynia przelej alkohol (przefiltruj przez gazę)." Dziękuję Pani iż u schyłku życia dowiedziałem się iż należy filtrować alkohol. Widać po treści iż ten przepis to jest typowa wierszówka. Nie ważne jest jaka jest treść ważne aby było jak najwięcej wierszy.Teoria a praktyka to są dwie różne dziedziny. Żenujące.
/01.11.2014 21:39
Może szanowna pani przeczyta podany przez nią przepis i poprawi go tak żebym mógł go zrozumieć
POKAŻ KOMENTARZE (2)