Nalewka z jarzębiny fot. Adobe Stock

Nalewka z jarzębiny - przepisy na jesienną jarzębinówkę na wódce i spirytusie

Nalewkę z jarzębiny warto przygotowywać po pierwszych przymrozkach. Jest łatwa do wykonania i nie musi długo leżakować.
Małgorzata Machnicka / 25.08.2020 20:21
Nalewka z jarzębiny fot. Adobe Stock

Nalewka z jarzębiny ma piękny, czerwony kolor i słodko-kwaśny smak. Do jej przygotowania potrzebujesz kilograma owoców, litra alkoholu i około pół kilograma cukru. Jej aromat możesz wzbogacić rodzynkami lub daktylami. 

Jarzębinę do przygotowania nalewki najlepiej jest zrywać we wrześniu lub październiku – koniecznie po pierwszych przymrozkach. Jeśli zerwiesz ją wcześniej, warto przemrozić owoce w zamrażarce przez 1 dzień.

Spis treści:

  1. Przepis na nalewkę z jarzębiny na spirytusie
  2. Przepis na nalewkę z jarzębiny na wódce
  3. Właściwości nalewki z jarzębiny

Przepis na nalewkę z jarzębiny na spirytusie

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 litr wody,
  • 500 g cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Jarzębinę przebierz i umyj. Owoce, przed zalaniem alkoholem, dobrze jest sparzyć wrzątkiem – to pozbawi je nadmiernej goryczki.
  2. Sparzoną jarzębinę przełóż do słoja, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i zalej roztworem wody i spirytusu, który wcześniej sporządzamy (0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody). Słój zakręć i odstaw na 3 tygodnie.
  3. Po upływie 3 tygodni zlej napój, a owoce ponownie zalej taką samą proporcją wody i spirytusu. Odstaw w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie.
  4. Nalewkę z jarzębiny przefiltruj przy pomocy kilkakrotnie złożonej gazy. Uzyskane roztwory połącz ze sobą i rozlej do butelek.
  5. Jarzębinówka powinna przeleżakować około 6-8 tygodni.

Przepis na nalewkę z jarzębiny na wódce

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • 1 litr wódki,
  • 300 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jarzębinę umyj i usuń szypułki.
  2. Owoce zasyp cukrem, zalej połową wódki i odstaw w ciepłe miejsce na około 4 tygodnie.
  3. Po tym czasie zlej alkohol, a owoce ponownie zalej resztą wódki i odstaw na 2-3 tygodnie.
  4. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę i połącz z wcześniej zlanym alkoholem.
  5. Nalewkę z jarzębiny rozlej do mniejszych butelek i odstaw w chłodne miejsce na 2 miesiące leżakowania. 

przepis na jarzębinówkę
fot. Adobe Stock

Właściwości nalewki z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny to nie tylko znakomita metoda na rozgrzanie się w zimne, grudniowe wieczory. Ten domowy trunek korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i stosowany jest przy biegunkach, nieżytach jelit czy chorobach pęcherzyka żółciowego. Jarzębina ma również niewielkie działanie moczopędne, dzięki czemu zapobiega infekcjom dróg moczowych.

Więcej przepisów na nalewki:

Jak zrobić białe grzane wino?
Jak zrobić białe grzane wino?
Nie tak popularne jak ten czerwony, grzaniec z białego wina swoim smakiem potrafi jednak pozytywnie zaskoczyć i dobrze rozgrzać. Podpowiadamy jak zrobić grzańca z białego wina.
Jak przygotować jarzębinę i owoce róży na konfitury i nalewki?
Jak przygotować jarzębinę i owoce róży na konfitury i nalewki?
Jeśli chcemy zrobić konfiturę lub nalewkę z owoców róży czy jarzębiny musimy je odpowiednio wcześniej przygotować. Oto kilka rad, jak przygotować jarzębinę oraz owoce dzikiej róży na konfitury i nalewki.
Orzechówka - 3 sprawdzone przepisy na nalewkę orzechową na wódce, spirytusie i z miodem
Orzechówka - 3 sprawdzone przepisy na nalewkę orzechową na wódce, spirytusie i z miodem
Orzechówka wymaga minimum 2 miesięcy przyrządzania i najlepiej kilku miesięcy dojrzewania. Jej charakterystyczną gorycz osłabisz dodatkiem cynamonu, goździków lub gałki muszkatołowej.
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek zrobisz z Klapsy, Lukasówki lub Konferencji. Obierz owoce ze skórki, pokrój i duś w garnku na dżemy i musy albo przełóż do słoja, zalej alkoholem i zrób pyszne nalewki na zimę.
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce.
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Morwa czarna - przepis na nalewkę, wartości odżywcze, właściwości
Morwa czarna - przepis na nalewkę, wartości odżywcze, właściwości
Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, anemii, a także problemach z trawieniem. Można z niej przygotować smaczną nalewkę, która ma korzystny wpływ na zdrowie.
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 4 miesiącach od przygotowania. Wystarczą dwa kilogramy owoców, cukier i wybrany alkohol.