Nalewka z jarzębiny ma piękny, czerwony kolor i słodko-kwaśny smak. Do jej przygotowania potrzebujesz kilograma owoców, litra alkoholu i około pół kilograma cukru. Jej aromat możesz wzbogacić rodzynkami lub daktylami.
Jarzębinę do przygotowania nalewki najlepiej jest zrywać we wrześniu lub październiku – koniecznie po pierwszych przymrozkach. Jeśli zerwiesz ją wcześniej, warto przemrozić owoce w zamrażarce przez 1 dzień.
Jarzębinę przebierz i umyj. Owoce, przed zalaniem alkoholem, dobrze jest sparzyć wrzątkiem – to pozbawi je nadmiernej goryczki.
Sparzoną jarzębinę przełóż do słoja, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i zalej roztworem wody i spirytusu, który wcześniej sporządzamy (0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody). Słój zakręć i odstaw na 3 tygodnie.
Po upływie 3 tygodni zlej napój, a owoce ponownie zalej taką samą proporcją wody i spirytusu. Odstaw w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie.
Nalewkę z jarzębiny przefiltruj przy pomocy kilkakrotnie złożonej gazy. Uzyskane roztwory połącz ze sobą i rozlej do butelek.
Jarzębinówka powinna przeleżakować około 6-8 tygodni.
Nalewka z jarzębiny to nie tylko znakomita metoda na rozgrzanie się w zimne, grudniowe wieczory. Ten domowy trunek korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i stosowany jest przy biegunkach, nieżytach jelit czy chorobach pęcherzyka żółciowego. Jarzębina ma również niewielkie działanie moczopędne, dzięki czemu zapobiega infekcjom dróg moczowych.
Grzaniec z białego wina świetnie rozgrzewa i zachwyca niebanalnym smakiem. Biały grzaniec jest lżejszy i bardziej orzeźwiający niż klasyczna, czerwona wersja. Poznaj najsmaczniejsze połączenia smakowe i przepisy na pysznego grzańca z białego wina: z wanilią, sokiem jabłkowym, pomarańczami i cytryną.
Orzechówka wymaga minimum 2 miesięcy przyrządzania i najlepiej kilku miesięcy dojrzewania. Jej charakterystyczną gorycz osłabisz dodatkiem cynamonu, goździków lub gałki muszkatołowej. Oto 3 sprawdzone babcine przepisy na pyszną i aromatyczną nalewkę z orzechów włoskich z wykorzystaniem wódki, spirytusu i miodu.
Przetwory z gruszek pozwolą ci zamknąć smaki jesieni w słoikach. Od tradycyjnego dżemu i musu, przez gruszki w occie, aż po egzotyczny chutney i aromatyczną nalewkę – te przetwory z pewnością urozmaicą twoją spiżarnię i dodadzą wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Zobacz te aromatyczne przepisy.
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
Przetwory z wiśni, samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce albo te lekko przejrzałe. Z wiśni przygotujesz pyszne soki, dżemy, a także napoje alkoholowe. Doskonale smakują jako dodatek do słodkich i mięsnych potraw.
Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, kaszlu, anemii, a także problemach z trawieniem i wzdęciach. Morwę można coraz częściej kupić w Polsce. Można z niej przygotować smaczną nalewkę z morwy, która ma korzystny wpływ na zdrowie. Poznaj właściwości prozdrowotne czarnej morwy. Jej wartości odżywcze też robią wrażenie.
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.