Nalewka z jarzębiny ma piękny, czerwony kolor i słodko-kwaśny smak. Do jej przygotowania potrzebujesz kilograma owoców, litra alkoholu i około pół kilograma cukru. Jej aromat możesz wzbogacić rodzynkami lub daktylami.
Jarzębinę do przygotowania nalewki najlepiej jest zrywać we wrześniu lub październiku – koniecznie po pierwszych przymrozkach. Jeśli zerwiesz ją wcześniej, warto przemrozić owoce w zamrażarce przez 1 dzień.
Spis treści:
- Przepis na nalewkę z jarzębiny na spirytusie
- Przepis na nalewkę z jarzębiny na wódce
- Właściwości nalewki z jarzębiny
Przepis na nalewkę z jarzębiny na spirytusie
Składniki:
- 1 kg jarzębiny,
- 1 litr spirytusu,
- 1 litr wody,
- 500 g cukru,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Jarzębinę przebierz i umyj. Owoce, przed zalaniem alkoholem, dobrze jest sparzyć wrzątkiem – to pozbawi je nadmiernej goryczki.
- Sparzoną jarzębinę przełóż do słoja, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i zalej roztworem wody i spirytusu, który wcześniej sporządzamy (0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody). Słój zakręć i odstaw na 3 tygodnie.
- Po upływie 3 tygodni zlej napój, a owoce ponownie zalej taką samą proporcją wody i spirytusu. Odstaw w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie.
- Nalewkę z jarzębiny przefiltruj przy pomocy kilkakrotnie złożonej gazy. Uzyskane roztwory połącz ze sobą i rozlej do butelek.
- Jarzębinówka powinna przeleżakować około 6-8 tygodni.
Przepis na nalewkę z jarzębiny na wódce
Składniki:
- 1 kg jarzębiny,
- 1 litr wódki,
- 300 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Jarzębinę umyj i usuń szypułki.
- Owoce zasyp cukrem, zalej połową wódki i odstaw w ciepłe miejsce na około 4 tygodnie.
- Po tym czasie zlej alkohol, a owoce ponownie zalej resztą wódki i odstaw na 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę i połącz z wcześniej zlanym alkoholem.
- Nalewkę z jarzębiny rozlej do mniejszych butelek i odstaw w chłodne miejsce na 2 miesiące leżakowania.
fot. Adobe Stock
Właściwości nalewki z jarzębiny
Nalewka z jarzębiny to nie tylko znakomita metoda na rozgrzanie się w zimne, grudniowe wieczory. Ten domowy trunek korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i stosowany jest przy biegunkach, nieżytach jelit czy chorobach pęcherzyka żółciowego. Jarzębina ma również niewielkie działanie moczopędne, dzięki czemu zapobiega infekcjom dróg moczowych.
Więcej przepisów na nalewki:

Grzane białe wino na 5 sposobów - przepisy na pyszny i lekki biały grzaniec

3 stare babcine przepisy na orzechówkę idealną. Przygotujesz ją na spirytusie, wódce, a także z dodatkiem miodu

Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej

Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych

Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni

Przepis na nalewkę z czarnej morwy. Poznaj właściwości i zastosowanie soczystych owoców morwy

Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych

Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem

Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie

Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
