Nalewka z jarzębiny - przepisy na jesienną jarzębinówkę na wódce i spirytusie

Nalewka z jarzębiny fot. Adobe Stock
Nalewkę z jarzębiny warto przygotowywać po pierwszych przymrozkach. Jest łatwa do wykonania i nie musi długo leżakować.
Małgorzata Machnicka / 25.08.2020 20:21
Nalewka z jarzębiny fot. Adobe Stock

Nalewka z jarzębiny ma piękny, czerwony kolor i słodko-kwaśny smak. Do jej przygotowania potrzebujesz kilograma owoców, litra alkoholu i około pół kilograma cukru. Jej aromat możesz wzbogacić rodzynkami lub daktylami. 

Jarzębinę do przygotowania nalewki najlepiej jest zrywać we wrześniu lub październiku – koniecznie po pierwszych przymrozkach. Jeśli zerwiesz ją wcześniej, warto przemrozić owoce w zamrażarce przez 1 dzień.

Spis treści:

  1. Przepis na nalewkę z jarzębiny na spirytusie
  2. Przepis na nalewkę z jarzębiny na wódce
  3. Właściwości nalewki z jarzębiny

Przepis na nalewkę z jarzębiny na spirytusie

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 litr wody,
  • 500 g cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Jarzębinę przebierz i umyj. Owoce, przed zalaniem alkoholem, dobrze jest sparzyć wrzątkiem – to pozbawi je nadmiernej goryczki.
  2. Sparzoną jarzębinę przełóż do słoja, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i zalej roztworem wody i spirytusu, który wcześniej sporządzamy (0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody). Słój zakręć i odstaw na 3 tygodnie.
  3. Po upływie 3 tygodni zlej napój, a owoce ponownie zalej taką samą proporcją wody i spirytusu. Odstaw w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie.
  4. Nalewkę z jarzębiny przefiltruj przy pomocy kilkakrotnie złożonej gazy. Uzyskane roztwory połącz ze sobą i rozlej do butelek.
  5. Jarzębinówka powinna przeleżakować około 6-8 tygodni.

Przepis na nalewkę z jarzębiny na wódce

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • 1 litr wódki,
  • 300 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jarzębinę umyj i usuń szypułki.
  2. Owoce zasyp cukrem, zalej połową wódki i odstaw w ciepłe miejsce na około 4 tygodnie.
  3. Po tym czasie zlej alkohol, a owoce ponownie zalej resztą wódki i odstaw na 2-3 tygodnie.
  4. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę i połącz z wcześniej zlanym alkoholem.
  5. Nalewkę z jarzębiny rozlej do mniejszych butelek i odstaw w chłodne miejsce na 2 miesiące leżakowania. 

przepis na jarzębinówkę
fot. Adobe Stock

Właściwości nalewki z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny to nie tylko znakomita metoda na rozgrzanie się w zimne, grudniowe wieczory. Ten domowy trunek korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i stosowany jest przy biegunkach, nieżytach jelit czy chorobach pęcherzyka żółciowego. Jarzębina ma również niewielkie działanie moczopędne, dzięki czemu zapobiega infekcjom dróg moczowych.

Więcej przepisów na nalewki:

Grzane białe wino na 5 sposobów - przepisy na pyszny i lekki biały grzaniec
Grzane białe wino na 5 sposobów - przepisy na pyszny i lekki biały grzaniec
Grzaniec z białego wina świetnie rozgrzewa i zachwyca niebanalnym smakiem. Biały grzaniec jest lżejszy i bardziej orzeźwiający niż klasyczna, czerwona wersja. Poznaj najsmaczniejsze połączenia smakowe i przepisy na pysznego grzańca z białego wina: z wanilią, sokiem jabłkowym, pomarańczami i cytryną.
3 stare babcine przepisy na orzechówkę idealną. Przygotujesz ją na spirytusie, wódce, a także z dodatkiem miodu
3 stare babcine przepisy na orzechówkę idealną. Przygotujesz ją na spirytusie, wódce, a także z dodatkiem miodu
Orzechówka wymaga minimum 2 miesięcy przyrządzania i najlepiej kilku miesięcy dojrzewania. Jej charakterystyczną gorycz osłabisz dodatkiem cynamonu, goździków lub gałki muszkatołowej. Oto 3 sprawdzone babcine przepisy na pyszną i aromatyczną nalewkę z orzechów włoskich z wykorzystaniem wódki, spirytusu i miodu.
Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej
Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej
Przetwory z gruszek pozwolą ci zamknąć smaki jesieni w słoikach. Od tradycyjnego dżemu i musu, przez gruszki w occie, aż po egzotyczny chutney i aromatyczną nalewkę – te przetwory z pewnością urozmaicą twoją spiżarnię i dodadzą wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Zobacz te aromatyczne przepisy.
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
Przetwory z wiśni, samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce albo te lekko przejrzałe. Z wiśni przygotujesz pyszne soki, dżemy, a także napoje alkoholowe. Doskonale smakują jako dodatek do słodkich i mięsnych potraw.
Przepis na nalewkę z czarnej morwy. Poznaj właściwości i zastosowanie soczystych owoców morwy
Przepis na nalewkę z czarnej morwy. Poznaj właściwości i zastosowanie soczystych owoców morwy
Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, kaszlu, anemii, a także problemach z trawieniem i wzdęciach. Morwę można coraz częściej kupić w Polsce. Można z niej przygotować smaczną nalewkę z morwy, która ma korzystny wpływ na zdrowie. Poznaj właściwości prozdrowotne czarnej morwy. Jej wartości odżywcze też robią wrażenie.
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.

Redakcja poleca

REKLAMA