Jarzębinówka – jesienna nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny to świetny pomysł - takiej nalewki nie sposób odmówić późną jesienią. Kiedy tylko dojrzeje jarzębina, warto przygotować z niej jarzębinówkę, czyli nalewkę z jarzębiny - ostatnio coraz bardziej popularną. Jest łatwa, nie dochodzi długo, a smak… polecamy się o tym przekonać!
Jarzębinówka – jesienna nalewka z jarzębiny fot. Fotolia

Nalewka z jarzębiny - składniki

Do przygotowania jarzębinówki zbierzmy 1 kilogram owoców. Umyjmy je. Ponadto będziemy potrzebować 1 litra spirytusu, 1 litra wody,  0,5 kg cukru oraz sok z 1 całej cytryny.

Jarzębinę do przygotowania nalewki najlepiej jest zrywać końcem października – po pierwszych przymrozkach. Jeśli zerwiemy ją wcześniej warto przemrozić ją w zamrażarce – przez 1 dzień.

Nalewka z jarzębiny - przygotowanie

Owoce jarzębiny przed zalaniem alkoholem dobrze jest sparzyć wrzątkiem – to pozbawi je nadmiernej goryczki. Następnie jarzębinę umieszczamy w większym słoju, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i zalewamy roztworem wody i spirytusu, który wcześniej sporządzamy (0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody). Zakręcamy i odstawiamy na 3 tygodnie.

Po upływie 3 tygodni zlewamy napój, a owoce ponownie zalewamy taką samą proporcją wody i spirytusu. Odstawiamy w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie, po czym cedzimy (możemy użyć kilkakrotnie złożonej gazy). Uzyskane roztwory łączymy ze sobą i rozlewamy do butelek.

Kiedy jarzębinówka przeleżakuje już wymagane 6 tygodni, za oknem prawdopodobnie będzie mróz i śnieg. To doskonały moment na sięgnięcie po butelkę w celu sprawdzenia jakości trunku. Dodatkowo to znakomita metoda na rozgrzanie się w zimne grudniowe wieczory. Z pewnością nalewka z jarzębiny będzie już odtąd gościć w naszych domach każdego roku.

Zobacz także: Jak zrobić nalewkę porzeczkową?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (22)
/3 miesiące temu
Jest super.Po 6 tygodniach dosładzam miodem.
/2 lata temu
Czy Ktoś Robił z tego przepisu? Jak wyszła w smaku?
/3 lata temu
I jak dobre te jarzębinówki wychodzą?
POKAŻ KOMENTARZE (19)