Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg czarnych porzeczek,
- 70 dag cukru,
- 0,5 l spirytusu 95%,
- 0,5 l wódki 40%.
Przygotowanie:
Nalewka z czarnej porzeczki według przepisu babci Irenki będzie smakować najlepiej, jeśli wykonasz ją z bardzo dojrzałych owoców. Chociaż sama nalewka z czarnej porzeczki jest bardzo prosta w przygotowaniu, na proces dojrzewania przeznacz około 6 miesięcy.
- Owoce czarnej porzeczki opłucz, osusz, oberwij z gałązek, usuń szypułki, rozgnieć, wrzuć do słoja, zasyp cukrem i zalej spirytusem, odstaw na 2 tygodnie.
- Nalew (wytworzony płyn) zlej do innego naczynia, zamknij, odstaw.
- Porzeczki, które zostały, zalej wódką, odstaw na 4 tygodnie, po czym zlej z nich alkohol, a owoce odciśnij.
- Połącz wszystkie płyny, przefiltruj, rozlej do butelek, odstaw nalewkę z czarnej porzeczki na 6 miesięcy.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.09.2009 przez Irenę Piotrak
Zobacz więcej przepisów na nalewki:
Nalewka z kawy
Nalewka z żurawiny
Nalewka z wiśni z pestkami