Sos tatarski to rodzaj sosu majonezowego, który zawiera posiekane zioła i przeróżne dodatki - najczęściej są to grzyby, kiszone ogórki lub grzyby. Istnieje kilka rodzajów sosu tatarskiego, warto więc wspomnieć o najpopularniejszych odmianach. Pierwsze zanotowane w Polsce przepisy na sos tatarski pochodzą już z początku XVIII wieku, ale prawdopodobnie przyrządzano go o wiele wcześniej.
Z czym serwować sos tatarski? Podczas wielkanocnego śniadania nie wyobrażamy sobie bez niego np. jajek faszerowanych lub po prostu ugotowanych na twardo i podzielonych na połówki. Podaje się go również z wędlinami, mięsami i rybą. W Wielkiej Brytanii to także częsty dodatek do ryby z frytkami - jednej z najbardziej kultowych potraw tego kraju.
Spis treści:
Sos tatarski do jajek z ogórkami i pieczarkami
Najpopularniejsza wersja sosu tatarskiego to ta z dodatkiem pieczarek i ogórków konserwowych. Aby dodać charakterystycznego, wyrazistego smaku, warto dodać odrobinę musztardy. Do sosu tatarskiego pasują też zioła prowansalskie albo połączenie majeranku i tymianku.
Składniki:
- 3 ogórki konserwowe,
- 50 dag majonezu,
- 20 pieczarek konserwowych,
- musztarda,
- cukier,
- pieprz,
- sól,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Grzybki i ogórki pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki.
- Dodaj majonez, a następnie delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość.
- Dopraw do smaku cukrem, pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
- Całość wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się "przeżarły".
fot. Sos tatarski z ogórkami i pieczarkami/Adobe Stock, gubernat
Przepis na sos tatarski po francusku
Sos tatarski w wersji francuskiej opiera się przede wszystkim na oleju, ma też w sobie roztarte żółtko jaja ugotowanego na twardo, posiekane drobno białko, a także szczypiorek. We Francji dodaje się do niego czasami także pokrojone grzybki marynowane.
Składniki:
- 3 jajka,
- 200 ml oleju,
- 200 ml śmietany,
- 2 żółtka,
- 5 dag korniszonów,
- szczypiorek,
- sól,
- cytryna,
- pieprz,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź, a następnie obierz ze skorupek i wyciągnij żółtka.
- Ugotowane żółtka utrzyj z surowymi żółtkami (wcześniej jajka dobrze sparz).
- Dodaj musztardę i dalej ucieraj na średnich obrotach miksera, aż powstanie gładka masa.
- Powoli dolewaj olej, nie przerywając ucierania.
- Korniszony i białka jaj drobno pokrój. Szczypiorek posiekaj.
- Dodaj wszystko do masy jajecznej i wymieszaj.
- Do sosu tatarskiego dodaj śmietanę, dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, solą, a także cukrem. Wymieszaj.
fot. Sos tatarski po francusku/Adobe Stock, Brent Hofacker
Przepis na sos tatarski po wiedeńsku
Podstawą udanego sosu wiedeńskiego są drobno posiekane korniszony oraz dodatek kaparów. Dzięki temu sos tatarski ma wyjątkowy, trudny do podrobienia smak.
Składniki:
- 3 korniszony,
- 12 kulek kaparów,
- 4 łyżki majonezu,
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Korniszony drobno pokrój, a kapary lekko zgnieć nożem albo przekrój na połówki.
- Wymieszaj je z majonezem, a następnie dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do sosu tatarskiego.
- Dopraw całość solą i pieprzem.
fot. Sos tatarski po wiedeńsku/Adobe Stock, Stepanek Photography
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 01.04.2020.
Zobacz też więcej przepisów na Wielkanoc:

Przepis na majonez, który zawsze się udaje: zawsze robię go na Wielkanoc i dodaję do sałatek oraz jajek faszerowanych

Wielkanocna babka siostry Anastazji na pewno skradnie twoje serce. Przygotujesz ją szybko i na kilka sposobów

Jajka faszerowane siostry Anastazji na 2 sposoby: w wersji ze śmietaną i sosem tatarskim. Pyszne pomysły na wielkanocne jajka

Oto przepis na staropolską białą kiełbasę z receptury dziadka. Podaj ją na wielkanocnym stole i zaskocz wszystkich

Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich

Babka wielkanocna bez tajemnic: czym ją udekorować i jak zrobić tradycyjny, pyszny, a jednocześnie nietypowy wypiek?

Babka bananowa - pyszny przepis na wielkanocną babkę

Mazurek bezglutenowy z kajmakiem - prosty przepis na wielkanocnego mazurka

Muffiny wielkanocne - prosty i szybki przepis na babeczki na Wielkanoc

Mazurek z mlekiem w proszku - prosty przepis na Wielkanoc

Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc

Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc

Żurek na maślance - przepis idealny na Wielkanoc

Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc

Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje

Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko

Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!

Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto

Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc

Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc

Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc

Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc

Kasia gotuje z Polki.pl - Wielkanocna babka jogurtowa z malinami

Żurek wielkanocny - przepis na żurek na Wielkanoc

Sałatka na Wielkanoc - przepis video

Wielkanocne jajka z awokado - przepis video
