sos tatarski fot. Adobe Stock

Sos tatarski do jajek i nie tylko. Przepis idealny na Wielkanoc

Sos tatarski powstaje zazwyczaj na bazie majonezu. Wyrazisty smak zawdzięcza marynowanym dodatkom - np. korniszonom, kaparom lub grzybom.
Weronika Kwaśniak / 10.02.2020 04:25
sos tatarski fot. Adobe Stock

Sos tatarski to rodzaj sosu majonezowego, który zawiera posiekane zioła i lekko pikantne dodatki - marynowane warzywa. Istnieje kilka rodzajów sosu tatarskiego, warto więc wspomnieć o najpopularniejszych odmianach.

Sos wiedeński powstaje głównie na bazie korniszonów, kaparów i natki pietruszki. Sos francuski ma w sobie roztarte żółtko jaja ugotowanego na twardo, posiekane drobno białko, a także szczypiorek. We Francji dodaje się do niego czasami także pokrojone grzybki marynowane.

Spis treści:

  1. Z majonezem i pieczarkami
  2. Po francusku
  3. Po wiedeńsku

Z czym serwować sos tatarski? W Wielkanoc nie wyobrażamy sobie bez niego jajek na twardo. Podaje się go również z wędlinami, mięsami i rybą. W Wielkiej Brytanii to także częsty dodatek do ryby z frytkami - jednej z najbardziej kultowych potraw tego kraju.

Pierwsze zanotowane w Polsce przepisy na sos tatarski pochodzą już z początku XVIII wieku, ale prawdopodobnie przyrządzano go o wiele wcześniej.

Sos tatarski na bazie majonezu z dodatkiem pieczarek

Składniki:

  • 3 ogórki konserwowe,
  • 50 dag majonezu,
  • 20 pieczarek konserwowych,
  • musztarda,
  • cukier,
  • pieprz,
  • sól,
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Grzybki i ogórki drobniutko posiekaj.
  2. Do miseczki przełóż majonez, wymieszaj z posiekanymi dodatkami.
  3. Dopraw cukrem, pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
  4. Sos tatarski dokładnie wymieszaj.

Sos tatarski po francusku

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 200 ml oleju,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 5 dag korniszonów,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • cytryna,
  • pieprz,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. 3 jajka ugotuj na twardo.
  2. Obierz ze skorupek, a żółtka oddziel od białek.
  3. Ugotowane żółtka rozetrzyj z tymi surowymi.
  4. Dodaj musztardę, ucieraj aż powstanie gładka masa.
  5. Powoli dolewaj olej, nie przerywając ucierania.
  6. Korniszony i białka jaj drobniutko posiekaj.
  7. Szczypiorek również drobno pokrój, ilość dobierając według własnego uznania.
  8. Wymieszaj z masą jajeczno-musztardową.
  9. Do sosu tatarskiego dodaj śmietanę, dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, solą, a także cukrem. Wymieszaj.

Sos tatarski po wiedeńsku

Składniki:

  • 3 korniszony,
  • 12 kulek kaparów,
  • 4 łyżki majonezu,
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Korniszony i kapary drobniutko posiekaj (możesz je również zetrzeć na tarce).
  2. Wymieszaj je z majonezem, dodaj sok z cytryny.
  3. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do sosu tatarskiego.
  4. Dopraw całość solą i pieprzem.

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:

Terrina jajeczna: przepis na efektowną przekąskę wielkanocną
Terrina jajeczna: przepis na efektowną przekąskę wielkanocną
Terrina jajeczna to apetyczne połączenie jajek i twarogu. Farsz warto wzbogacić również szczypiorkiem, koperkiem lub pokrojoną drobno szynką.
Babka wielkanocna: sprawdzone przepisy na pyszny deser
Babka wielkanocna: sprawdzone przepisy na pyszny deser
Babka wielkanocna musi znaleźć się na świątecznym stole, ale polecamy wprowadzić ją do swojego jadłospisu także w innych porach roku. Doskonale smakuje jako dodatek do kawy.
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc
Waniliowa babka na oleju. Zobacz przepis nie tylko na Wielkanoc
Babka na oleju jest puszysta i aromatyczna. Posyp ją cukrem pudrem lub polej domowym lukrem cytrynowym.
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa idealna na Wielkanoc. Przepis, który zawsze się udaje
Babka cytrynowa powinna być miękka, aromatyczna, wilgotna i idealnie równa. Tę z naszego przepisu będziesz chciała jeść przez cały rok.
Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc
Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc
Makowiec zawijany to czasochłonny wypiek, ale warto przygotować go samodzielnie chociaż 2 razy do roku. Czas przygotowania to około 2 godziny, doliczając dodatkowo 50 minut pieczenia.
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny to jedno z najbardziej ulubionych dań wśród tych na wielkanocnym stole. Robi się go na zakwasie i z dodatkiem kiełbasy oraz ziemniaków.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.
Jak zrobić paschę wielkanocną na ciepło lub na zimno? Zrób też w wersji fit!
Jak zrobić paschę wielkanocną na ciepło lub na zimno? Zrób też w wersji fit!
Deser przygotowywany specjalnie na Wielkanoc gości na wielu polskich stołach. Pochodzi z Rosji, ale na stałe wpisała się w tradycję. Paschę możesz przygotować w prosty i szybki sposób - zobacz, jak wiele jest możliwości!
Kasia gotuje z Polki.pl - Wielkanocna babka jogurtowa z malinami
Kasia gotuje z Polki.pl - Wielkanocna babka jogurtowa z malinami
Babka jogurtowa najczęściej gości na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak ja przygotować, by nigdy nie pojawił się zakalec!
Żurek wielkanocny - przepis na żurek na Wielkanoc
Żurek wielkanocny - przepis na żurek na Wielkanoc
Żurek to jedno z dań, bez których nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych! Zobacz, jak je przyrządzić!
Smażone jajka faszerowane - przepis na wielkanocne jaja
Smażone jajka faszerowane - przepis na wielkanocne jaja
Nietypowa przekąska na wielkanocny stół!
Jak zrobić barszcz biały - przepis na barszczyk wielkanocny
Jak zrobić barszcz biały - przepis na barszczyk wielkanocny
Tradycyjna potrawa na świąteczny stół!
Babka toffi - przepis na wielkanocną babkę
Babka toffi - przepis na wielkanocną babkę
Nietypowy pomysł na świąteczny wypiek!
Sałatka na Wielkanoc - przepis video
Sałatka na Wielkanoc - przepis video
Pyszna przekąska na świąteczny stół!
Wielkanocne jajka z awokado - przepis video
Wielkanocne jajka z awokado - przepis video
Nietypowa przekąska na świąteczny stół!
Drożdżowe zajączki wielkanocne - przepis składniki i przygotowanie
Drożdżowe zajączki wielkanocne - przepis składniki i przygotowanie
Zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego z pewnością spodobają się nie tylko najmłodszym! Wypróbuj nasz przepis!
Pascha wielkanocna - przepis video
Pascha wielkanocna - przepis video
Tradycyjnie na Wielkanoc!
Ciasto na biszkopcie - przepis na ciasto wielkanocne
Ciasto na biszkopcie - przepis na ciasto wielkanocne
Efektowne i smaczne ciasto - idealne na Wielkanoc!
Babka jogurtowa na Wielkanoc
Babka jogurtowa na Wielkanoc
Wzbogacona subtelnym smakiem pomarańczy!
Jajka wielkanocne z dodatkami - przepis składniki i przygotowanie
Jajka wielkanocne z dodatkami - przepis składniki i przygotowanie
Oryginalny pomysł na barwne jajka na Wielkanoc!
Jajka wielkanocne w szynce - przepis składniki i przygotowanie
Jajka wielkanocne w szynce - przepis składniki i przygotowanie
Świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek w majonezie!
Przepisy Magdy Gessler - jajka po polsku na wielkanoc
Przepisy Magdy Gessler - jajka po polsku na wielkanoc
Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na fenomenalne jajka po polsku! Zobacz!
Przepisy Magdy Gessler - wielkanocna sałata z botwinką
Przepisy Magdy Gessler - wielkanocna sałata z botwinką
Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na wielkanocną sałatkę z botwinką! Zobacz!
Przekładaniec - przepis na ciasto wielkanocne
Przekładaniec - przepis na ciasto wielkanocne
Wierzch przekładańca możesz posypać płatkami migdałowymi lub ozdobić czekoladowymi dekoracjami. Zobacz przepis!
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc - przepis
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc - przepis
Przed pieczeniem kiełbaski warto podlać piwem. Zyskają wówczas niesamowity smak i aromat.
Przepis na chleb do żurku na Wielkanoc
Przepis na chleb do żurku na Wielkanoc
Żurek można podawać nie tylko w pięknej porcelanie. Doskonale wygląda i smakuje serwowany w specjalnie przygotowanych chlebkach.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/14.06.2019 18:07
Matko! To jest jakaś herezja. Sos tatarski po francusku?! Co to ma być?! To Tatarzy dotarli ze swoim sosem aż pod Paryż?!
/21.12.2017 18:34
Komentarz do wypowiedzi Oli poniżej, która pisze wierutne bzdury na temat końcówki samogłoski "ę". Musiałam zareagować, żeby czytający nie byli wprowadzeni w błąd.Nie ma czegoś takiego jak pojęcie niemego "ę" w języku polskim. Skąd ten pomysł?Przeciwnie, należy ją wymawiać, lecz bez zbytniej emfazy, tak jak to zrobiła właśnie Kasia.
/24.09.2017 17:45
Kasiu, ę jest nieme, to że pisze się rodzinĘ, mąkĘ - to nie znaczy ,że dokładnie tak się czyta, brzmi to bardzo sztucznie. Nie bez powodu mówi się ,że ktoś jest Ą Ę