Sok z malin to niezastąpiony dodatek do herbaty, ciasta drożdżowego lub deserów na bazie jogurtu. Jego przygotowanie w domu jest banalnie proste, a smak nieporównywalny z tymi ze sklepu. Z kilograma malin otrzymasz około 750 ml soku.
Spis treści:
Przepis na sok z malin
Klasyczny sok z malin jest gęsty i najczęściej trzeba go rozcieńczyć przed podaniem. Możesz też z jego pomocą przygotować pyszne bezalkoholowe drinki na lato - wystarczy wymieszać go z gazowaną wodą, listkami mięty oraz kostkami lodu.
Składniki:
- 1 kg świeżych malin,
- 200 g cukru,
- 100 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Maliny starannie przebierz i włóż do garnka.
- Owoce posyp cukrem i zalej wodą.
- Całość zagotuj często mieszając, aby maliny nie przywarły do dna.
- Zmniejsz ogień i rozgnieć maliny łyżką lub widelcem. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zestaw garnek z ognia.
- Masę przepuść przez sitko wyłożone gazą, dociskając łyżeczką (pamiętaj, aby wycisnąć go co do kropelki).
- Tak przygotowany sok z malin ponownie zagotuj.
- Zestaw garnek z ognia i przelej sok do mniejszych butelek.
- Domowy sok malinowy zapasteryzuj i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
Zobacz też: na czym polega pasteryzacja w zmywarce i pasteryzacja w piekarniku?
fot. Domowy sok z malin/Adobe Stock, arina_c
Przepis na sok z malin bez cukru
Jeśli wolisz przygotować zdrowszą, bardziej naturalną wersję soku z malin, możesz zrezygnować z cukru i przygotować bardziej kwaskowaty sok. W tej wersji również idealnie sprawdzi się do drinków czy herbaty.
Składniki:
- 1 kg świeżych malin,
- 150 ml wody.
Sposób przygotowania:
- W przepisie na sok z malin bez cukru kluczowe znaczenie ma jakość owoców. Powinny być możliwie jak najbardziej słodkie, jędrne, różowe.
- Owoce przebierz, umyj, zdejmij szypułki i przełóż tak przygotowane owoce do garnka z podgrzaną, ale nie bardzo gorącą wodą.
- Całość wymieszaj i rozgnieć drewnianym tłuczkiem.
- Gdy owoce zaczną się rozpadać, zdejmij garnek z ognia, przykryj i przepuść masę na sok malinowy przez sitko wyłożone gazą.
- Sok z malin jeszcze raz doprowadź do wrzenia i gorący wlej do butelek (lub słoików) i szczelnie zamknij.
- Butelki wstaw do dużego garnka z wodą o temperaturze 85°C i zapasteryzuj przez 15-20 minut.
fot. Domowy sok z malin bez cukru/Adobe Stock, Evgeniya Sheydt
Właściwości soku z malin
Maliny są bogatym źródłem kwasów organicznych, antocyjanów, witamin C, E i tych z grupy B, a także składników mineralnych takich jak potas, wapń, żelazo, magnez. Co ważne, podczas przygotowywania soku nie tracą one swoich właściwości.
Herbata z sokiem malinowym to jeden z domowych sposób na przeziębienie i gorączkę. Jest w stanie złagodzić niewielkie bóle gardła i kaszel. Znane jest również jego działanie uspokajające i regulujący pracę przewodu pokarmowego. Tak przygotowana herbata na przeziębienie i inne dolegliwości może być pita regularnie.
Sok z malin polecany jest również w okresie zmożonego wysiłku fizycznego i osłabienia odporności. Pomaga w leczeniu anemii.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.06.2020.
Czytaj także:
Cała prawda o piciu soków na anemię
Kto nie powinien pić soku z marchwi?
Właściwości soku z czarnego bzu