Przepisy na domowy sok z malin w wersji z cukrem i bez. Wykorzystasz go do letnich drinków i jesiennej herbaty

sok z malin bez cukru fot. Adobe Stock, svittlana
Sok z malin jest prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego pyszny i niezwykle zdrowy. Wystarczy kilogram owoców zasypać szklanką cukru i zagotować. Tak przygotowany sok przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu wykorzystuj jak tylko chcesz - do aromatycznych kompotów, drinków czy zimowo-jesiennych herbat.
Małgorzata Machnicka / 18.06.2024 18:09
sok z malin bez cukru fot. Adobe Stock, svittlana

Sok z malin to niezastąpiony dodatek do herbaty, ciasta drożdżowego lub deserów na bazie jogurtu. Jego przygotowanie w domu jest banalnie proste, a smak nieporównywalny z tymi ze sklepu. Z kilograma malin otrzymasz około 750 ml soku.

Spis treści:

  1. Przepis na sok z malin
  2. Przepis na sok z malin bez cukru
  3. Właściwości soku z malin

Przepis na sok z malin

Klasyczny sok z malin jest gęsty i najczęściej trzeba go rozcieńczyć przed podaniem. Możesz też z jego pomocą przygotować pyszne bezalkoholowe drinki na lato - wystarczy wymieszać go z gazowaną wodą, listkami mięty oraz kostkami lodu.

Składniki:

  • 1 kg świeżych malin,
  • 200 g cukru,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny starannie przebierz i włóż do garnka.
  2. Owoce posyp cukrem i zalej wodą. 
  3. Całość zagotuj często mieszając, aby maliny nie przywarły do dna.
  4. Zmniejsz ogień i rozgnieć maliny łyżką lub widelcem. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zestaw garnek z ognia.
  5. Masę przepuść przez sitko wyłożone gazą, dociskając łyżeczką (pamiętaj, aby wycisnąć go co do kropelki). 
  6. Tak przygotowany sok z malin ponownie zagotuj.
  7. Zestaw garnek z ognia i przelej sok do mniejszych butelek.
  8. Domowy sok malinowy zapasteryzuj i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Zobacz też: na czym polega pasteryzacja w zmywarce i pasteryzacja w piekarniku?

sok z malin

fot. Domowy sok z malin/Adobe Stock, arina_c

Przepis na sok z malin bez cukru

Jeśli wolisz przygotować zdrowszą, bardziej naturalną wersję soku z malin, możesz zrezygnować z cukru i przygotować bardziej kwaskowaty sok. W tej wersji również idealnie sprawdzi się do drinków czy herbaty.

Składniki:

  • 1 kg świeżych malin,
  • 150 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. W przepisie na sok z malin bez cukru kluczowe znaczenie ma jakość owoców. Powinny być możliwie jak najbardziej słodkie, jędrne, różowe.
  2. Owoce przebierz, umyj, zdejmij szypułki i przełóż tak przygotowane owoce do garnka z podgrzaną, ale nie bardzo gorącą wodą.
  3. Całość wymieszaj i rozgnieć drewnianym tłuczkiem.
  4. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zdejmij garnek z ognia, przykryj i przepuść masę na sok malinowy przez sitko wyłożone gazą.
  5. Sok z malin jeszcze raz doprowadź do wrzenia i gorący wlej do butelek (lub słoików) i szczelnie zamknij.
  6. Butelki wstaw do dużego garnka z wodą o temperaturze 85°C i zapasteryzuj przez 15-20 minut.

przepis na sok z malin do herbaty

fot. Domowy sok z malin bez cukru/Adobe Stock, Evgeniya Sheydt

Właściwości soku z malin 

Maliny są bogatym źródłem kwasów organicznych, antocyjanów, witamin C, E i tych z grupy B, a także składników mineralnych takich jak potas, wapń, żelazo, magnez. Co ważne, podczas przygotowywania soku nie tracą one swoich właściwości.

Herbata z sokiem malinowym to jeden z domowych sposób na przeziębienie i gorączkę. Jest w stanie złagodzić niewielkie bóle gardła i kaszel. Znane jest również jego działanie uspokajające i regulujący pracę przewodu pokarmowego. Tak przygotowana herbata na przeziębienie i inne dolegliwości może być pita regularnie.

Sok z malin polecany jest również w okresie zmożonego wysiłku fizycznego i osłabienia odporności. Pomaga w leczeniu anemii.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.06.2020.

Czytaj także:
Cała prawda o piciu soków na anemię
Kto nie powinien pić soku z marchwi?
Właściwości soku z czarnego bzu

Redakcja poleca

REKLAMA