Morwy uprawia się głównie ze względu na jadalne owoce, z których oprócz dżemów, ciast i nalewek, można przygotować wyśmienite wino. Najlepiej nadają się do tego owoce morwy czarnej lub czerwonej, są bowiem smaczniejsze i nie tak mdłe jak owoce morwy białej.
Zobacz także: Jak zrobić nalewkę wiśniową?
Przepis na wino morwowe
Przedstawiamy prosty, sprawdzony pomysł na pyszne, aromatyczne i wykwintne wino własnej produkcji.
Będziemy potrzebować: 1kg owoców morwy, 0,7l wody, 0,4kg cukru, 0,7g kwasku cytrynowego (w zależności od upodobań), 0,5g pożywki (zaczynu drożdżowego).
Bardzo ważne jest, żeby owoce były bardzo dojrzałe (niedojrzałe są gorzkie). Należy je rozgnieść, zalać letnią wodą, dodać zaczynu i pozostawić na 2 dni, żeby mogły swobodnie fermentować.
Po upływie wskazanego czasu, trzeba przecedzić owoce, zasypać cukrem i pozostawić w przygotowanym baniaku do fermentacji.
Cukier można także wcześniej rozpuścić w odrobinie wody lub przecedzonym, pozostałym płynie.
W przypadku kwasku cytrynowego – to dodajemy go tylko wtedy, gdy owoce były bardzo dojrzałe.
Zobacz także: Domowe wino ryżowe