Nalewka jagodowa (jagodzianka) pomoże przy chorobach gardła, biegunce czy... kiepskim samopoczuciu. Kieliszek nalewki z czarnych jagód poprawi nastrój dzięki połączeniu słodyczy i goryczki. Zrób ją już w lipcu, bo sezon na jagody szybko się kończy.
Nalewka z czarnych jagód - przepis
Składniki:
- 1 kg jagód,
- 1 l spirytusu 95%,
- 0,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Przebierz i oczyść jagody, odrzuć zwłaszcza te nadpsute lub uszkodzone. Umyj dokładnie i pozbaw listków i szypułek.
- Jagody na nalewkę umieść w wysokim słoju. Zasyp cukrem i zalej spirytusem, aby były całkowicie przykryte.
- Owoce na nalewkę z czarnych jagód umieść w zacienionym miejscu - pod wpływem słońca jagody stracą dużo właściwości.
- Po 4 tygodniach zlej spirytus, a nalew rozcieńcz wodą do objętości 2,25 litra.
- Nalewkę z czarnych jagód rozlej do butelek i przechowuj ok. 6 miesięcy np. w spiżarce. Możesz degustować ją w międzyczasie, czy wystarczająco nabrała mocy.
Nalewka z czarnych jagód - właściwości
Jagody same w sobie i pod różną postacią potrafią wspomóc organizm w walce z chorobami i dolegliwościami. Nalewka z czarnych jagód nie posiada takiej mocy, jak świeże owoce, ale czarne jagody poddane maceracji również wykazują działanie lecznicze. Nalewka z czarnych jagód:
- wspiera trawienie, pomaga uporać się z zaparciami i biegunką,
- uszczelnia błony śluzowe żołądka,
- reguluje poziom cholesterolu,
- działa anty-nowotworowo,
- wychwytuje z organizmu toksyny, pomaga przy wszelkiego typu zatruciach.
Artykuł pierwotnie opublikowany 24.07.2012.
Zobacz także: Jak zrobić nalewkę wiśniową?Lecznicze nalewki - które warto robićDomowe nalewki na spirytusie