POLECAMY

Nalewka z czarnych jagód

Podpowiadamy, jak zrobić prawdziwą nalewkę z czarnych jagód, bowiem nalewka z jagód, jaką można dostać w sklepie, zazwyczaj bardzo odbiega smakiem od tej domowej.

nalewka z czarnych jagód

Fot. Fotolia

Nalewkami nazywamy alkoholowe wyciągi z owoców, a także z kwiatów lub ziół. Są sporządzane w procesie maceracji, czyli poprzez zalanie składników alkoholem. Podajemy je w niewielkich kieliszkach, zwykle do pikantnych przekąsek.

Polecamy: Przepis na nalewkę z agrestu

Nalewka z jagód - przepis

Składniki:

  •  1kg jagód
  •  1l spirytusu 95%
  •  0,5kg cukru

Przygotowanie:

  1. Przebieramy jagody, aby odrzucić nadpsute owoce.
  2. Myjemy i odsączamy jagody na sicie. Następnie zasypujemy cukrem  i zalewamy w słoju spirytusem, aby były całkowicie przykryte.
  3. Słój stawiamy w ciepłym, słonecznym miejscu.
  4. Po 4 tygodniach zlewamy spirytus. Nalew rozcieńczamy wodą do objętości 2,25 litra.
  5. Przefiltrowujemy i rozlewamy wszystko do butelek. Po miesiącu możemy używać.

Zobacz także: Jak zrobić nalewkę wiśniową?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/6 lat temu
Nalewka z czarnych jagód powiadacie, he he
/6 lat temu
Nie zalewa się miękkich owoców takim wysokim stężeniem spirytusu !
/6 lat temu
A ja wole kupić w Niemczech likier z jagód + czarnej porzeczki + jeżyn. Cena: 3,29 euro. Smak: rewelacyjny. Pozdrowienia z Dziwnówka.
POKAŻ KOMENTARZE (1)