mus wiśniowy fot. Adobe Stock

Jak zrobić wiśniowy pucharek? Zobacz!

Do musu wiśniowego świetnie pasuje szczypta mielonych goździków
/ 04.07.2018 14:22
mus wiśniowy fot. Adobe Stock

Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
Porcja 470 kcal


Składniki na 4 porcje:
- opakowanie mrożonych wiśni (45 dag)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kremówki 30-proc.
- opakowanie serka waniliowego (20 dag)
- torebka usztywniacza do śmietany
- płaska łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki wiśniówki
- szczypta cynamonu
- 4 wisienki koktajlowe i listki melisy do dekoracji
 
Sposób wykonania:
1. Wiśnie zasyp cukrem, wymieszaj, postaw na kuchence, gotuj 5 minut. Dodaj do nich szczyptę cynamonu.

2. Żelatynę namocz w łyżeczce wody. Dodaj do wiśni, wymieszaj. Ostudź, wlej wiśniówkę. Kremówkę ubij z usztywniaczem, połącz z serkiem waniliowym.


3. Do czterech pucharków nałóż warstwami wiśnię oraz mus serowy. Wierzch udekoruj listkami melisy oraz wisienką koktajlową.

Pyszne ciasta i desery - forum >>