Orzeszki siostry Anastazji: pyszne ciasteczka przełożone kremem orzechowym. Świetna przekąska na słodko i to w kilka chwil
fot. Adobe Stock, SEUNGJIN
Orzeszki siostry Anastazji to małe ciasteczka, które swoim wyglądem przypominają orzechy włoskie w łupinach. Łatwo zrobisz je na bazie masy kajmakowej lub skondensowanego mleka z dodatkiem świeżych orzechów, a także lekkiego kruchego ciasta. Najważniejsze jest, aby nadać mu kształt orzechów - zobacz jak to zrobić.
Do przygotowania orzeszków będziesz potrzebować specjalnej foremki do "łupinek" - możesz kupić dedykowaną pod ten kształt lub skorzystać z twórczej inwencji i wykorzystać to, co już masz w domu. Sprawdzą się np. silikonowe foremki do lodów w obłym kształcie - wystarczy, że obrócisz je i pokryjesz je ciastem od zewnątrz.
Najtrudniejszą częścią robienia orzeszków Anastazji jest odpowiednie uformowanie ciasta. Najlepiej wykorzystać do tego specjalną foremkę, którą możesz włożyć do piekarnika albo elektryczną maszynkę do orzeszków.
fot. Forma do pieczenia orzeszków/Pinterest
Dobrą alternatywą jest wykorzystanie silikonowych foremek do lodów, które mają okrągły kształt, odwrócenie ich i "wyklejenie" ciastem wszystkich foremek z zewnątrz. Charakterystycznych bruzd z łupin orzecha raczej nie uzyskasz, ale zrobisz odpowiednio głębokie "koszyczki" na masę.
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej,
200 g miękkiego masła,
2 jajka,
80 g cukru do wypieków,
pół łyżeczki sody,
szczypta soli.
Składniki na masę:
puszka mleka skondensowanego (zagęszczonego),
50-60 g posiekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z sodą i przesiej do miski.
W osobnym naczyniu miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj jajka oraz sól. Ucieraj jeszcze chwilę, a następnie partiami dodawaj mąkę, cały czas miksując na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
Wyrób ciasto, następnie zawiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
W tym czasie foremki natrzyj niewielką ilością masła.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wytnij niewielkie kółka. Każde z nich wgnieć w foremki i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 12-15 minut. "Łupiny" muszą się mocno zrumienić.
Jeśli używasz elektrycznej maszynki, trzymaj się instrukcji dotyczącej "pieczenia" ciasta.
Gotowe skorupki wystudź, a w tym czasie przygotuj krem.
Mleko skondensowane przełóż do rondelka i podgrzewaj, aż zgęstnieje i zbrązowieje, tworząc masę krówkową. Następnie dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
Lekko wystudzoną masę wyłóż na połowę skorupek, a następnie zamknij orzeszki pustymi ciastkami.
fot. Orzeszki siostry Anastazji/Adobe Stock, Полина Львова
Najważniejsze w przygotowywaniu kremu do orzeszków Anastazji jest to, aby był on bardzo gęsty i łatwo dał się przekładać do upieczonych foremek. Musisz więc odpowiednio długo podgrzewać mleko skondensowane. Dobrym pomysłem jest włożenie całej puszki do rondelka z wodą - całość może wtedy zmienić się w masę krówkową dużo szybciej. Pamiętaj jednak, aby na spód rondelka położyć ściereczkę lub kilka ręczników papierowych.
Możesz także sięgnąć po gotową masę krówkową lub kajmakową albo przygotować krem serowo-orzechowy na bazie twarogu albo serka mascarpone, miodu oraz posiekanych orzechów.
Same "skorupki" możesz upiec nawet 2-3 dni wcześniej, ale masa powinna być przygotowana na świeżo i od razu wyłożona do ciasteczek. Orzeszki najlepiej smakują, kiedy trochę poleżą, a masa dobrze połączy się z ciastem, tworząc miękką, pyszną przekąskę.
Gotowe ciastka spokojnie wytrzymają kilka dni w chłodnym, suchym miejscu. Dobrze będą czuły się w zamkniętym pojemniku lub słoiku.
fot. Ciasteczka orzeszki siostry Anastazji/Adobe Stock, Hanna
Zobacz także inne słodkie przepisy siostry Anastazji:
Cytrynowiec siostry Anastazji idealnie sprawdza się do wspólnej kawy z bliską osobą, a także jako lekki i puszysty deser po obiedzie. Możesz przygotować go na kilka sposobów - wykorzystać obie masy do przełożenia biszkoptów albo jedną z nich posmarować ciasto z góry i po bokach. Oto przepis na pyszny cytrynowiec.
Makowiec siostry Anastazji smakuje doskonale w każdej wersji. Będzie idealny podczas wigilijnej kolacji, a także do porannej czy też popołudniowej świątecznej kawy. Wypróbuj klasyczny zawijany przepis, spróbuj makowca japońskiego, ucieranego oraz z dodatkiem jabłek. Wybierz ten, który najbardziej ci smakuje.
Seromakowiec siostry Anastazji to doskonałe świąteczne ciasto łączące dwa klasyczne bożonarodzeniowe desery: makowiec i sernik. W seromakowcu siostry Anastazji znajdują się 3 warstwy: ucierane ciasto, warstwa serowa i warstwa z masy makowej. To tradycyjny przepis na makosernik, z którego korzystają miliony Polek.
Jakie świąteczne ciasta siostry Anastazji warto postawić na wigilijnym stole? Świetnie sprawdzi się aromatyczny sernik i korzenne ciasto z orzechami. Wybierz także tradycyjną babkę albo cynamonową szarlotkę z dodatkami. Świąteczne wypieki mogą być pyszne, a przy okazji proste do przygotowania. Zobacz, jak je zrobić.
Kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji przygotujesz w kilka chwil, ale musisz mieć pod ręką specjalną nakładkę do maszynki, która umożliwia tworzenie struktury ciastek. Pamiętaj też, że maszynka musi być dokładnie wyczyszczona przed pracą. Do przygotowania wystarczy ci tylko kilka składników.
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji możesz przełożyć zarówno jasnym, jak i ciemnym czekoladowym kremem. Podstawą jest upieczenie idealnego biszkoptu z dodatkiem posiekanych orzechów. Placek orzechowy świetnie komponuje się także z jabłkami oraz bakaliami. Oto sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji.
Placek japoński siostry Anastazji to przepyszna wariacja na temat tradycyjnego japońskiego makowca. Łatwo przygotujesz go z gotowej masy makowej, ale możesz także przygotować ją samodzielnie. Sekretem placka po japońsku są soczyste kawałki jabłek i dodatki w postaci czekoladowej polewy. Zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto.
Sernik siostry Anastazji możesz przygotować na wiele sposobów. Fani klasycznych smaków na pewno docenią tradycyjny sernik na kruchym spodzie, a miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgną po sernik gotowany albo z dodatkiem wiórek kokosowych. Wypróbuj także dwukolorowy sernik Izaura oraz klasyczny sernik wiedeński.
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Podaj je na rodzinnych spotkaniach i przy okazji imprez ze znajomymi. Może wystąpić także w roli urodzinowego tortu. Wielowarstwowy, idealnie miękki wypiek możesz dowolnie udekorować np. cukrem pudrem albo orzechami.
Jak zrobić piernik dojrzewający siostry Anastazji? To pyszny, tradycyjny przepis na świąteczny wypiek. Możesz przygotować go w wersji z powidłami śliwkowymi lub bez niczego. Pamiętaj, że piernik musi "leżakować" dość długo, dlatego przygotuj do odpowiednio wcześnie, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem na święta.
Jak zrobić jagodzianki siostry Anastazji? Ten przepis jest bardzo prosty - wystarczy, że przygotujesz rozczyn, a następnie połączysz go z cukrem, mąką, żółtkami oraz masłem. Gotowe jagodzianki udekoruj cukrem pudrem, przygotuj domowy lukier albo wykorzystaj nasz przepis na idealnie chrupiącą kruszonkę.
Prawdą jest, że ciasta wielkanocne siostry Anastazji po prostu nie mogą się nie udać! Te pyszne propozycje idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Możesz podać je tuż po śniadaniu wielkanocnym albo wykorzystać później do popołudniowej kawy. Przygotuj idealną karpatkę, ciasto 3bit oraz klasyczne ciasto pastelowe według przepisu siostry Anastazji.
Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
Jak przygotować pyszne pączki serowe z przepisu siostry Anastazji? To banalnie proste. Odpowiednio połączone składniki pozwolą ci stworzyć idealną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także w każdy dzień roku. Możesz przygotować je w wersji mini albo w tradycyjnym rozmiarze.