Pączki z ziemniakami siostry Anastazji: przepis, który zawsze się udaje. Czy wiesz, po co daje się ziemniaki do pączków?

pączki z ziemniakami siostry anastazji przepis fot. Adobe Stock, Dar1930
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, którą zrobisz łatwo i szybko. Przepis nie jest skomplikowany, a po usmażeniu pączki możesz dowolnie udekorować i nadziać wybranym dżemem czy kremem. Zobacz, jak przygotować pyszne pączki siostry Anastazji i dlaczego warto dodać do nich ziemniaki.
/ 16.01.2024 05:43
pączki z ziemniakami siostry anastazji przepis fot. Adobe Stock, Dar1930

Pączki z ziemniakami siostry Anastazji będą idealną propozycją na słodką przekąskę nie tylko na Tłusty Czwartek. Częstuj nimi gości i rodzinę przez cały rok, aby osłodzić ponure dni. Zobacz, jak je przygotować i o co chodzi z tymi ziemniakami.

Spis treści:

  1. Pączki z ziemniakami siostry Anastazji: przepis
  2. Co dają ziemniaki w pączkach?

Pączki z ziemniakami siostry Anastazji: przepis

Pączki z ziemniakami do stary babciny przepis na Tłusty Czwartek i nie tylko. Możesz nadziać je dowolną konfiturą lub domową nutellą albo pozostawić bez nadzienia, a za to udekorować z wierzchu lukrem, posypką lub kandyzowanymi owocami.

Składniki:

  • kilogram mąki pszennej,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 4 jajka L,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 120 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 90 ml mleka,
  • kieliszek spirytusu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a po wystudzeniu obierz i przeciśnij przez prasę albo ubij tłuczkiem. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
  2. W czasie, kiedy będą stygnąć, przygotuj rozczyn drożdżowy. Drożdże wkrusz do wysokiego naczynia, dodaj łyżkę cukru i wlej ciepłe, ale nie gorące mleko.
  3. Całość wymieszaj, zasyp 2 łyżkami mąki, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
  4. Resztę cukru utrzyj z jajkami na gładki, puszysty krem.
  5. Do miski z ziemniakami dodaj wyrośnięty rozczyn, sól, masę jajeczną oraz spirytus. Następnie dodaj mąkę i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  6. Na koniec dodaj masło i ponownie zagnieć. Przykryj ściereczką i odstaw na minimum pół godziny - musi podwoić swoją objętość.
  7. Następnie uformuj pączki (możesz już na tym etapie dodać nadzieje) i smaż na głębokim tłuszczu kilka minut z każdej strony.
  8. Gotowe pączki udekoruj wedle uznania.

pączki z ziemniakami siostry anastazji

fot. Pączki z ziemniakami siostry Anastazji/Adobe Stock, Olo

Co dają ziemniaki w pączkach?

Dodawanie ziemniaków do masy to stary babciny przepis na pączki, które zawsze się udają. Ziemniaki sprawiają, że pączki lepiej się formują, a po upieczeniu są bardziej puszyste i miękkie. Dodatkowo na dłużej zachowują swoją świeżość, przez co możesz przygotować większą ilość.

Pamiętaj też, że pączki można mrozić i zachować dzięki temu na dużo dłużej. Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy 15 minut w temperaturze pokojowej, aby znowu były miękkie i puszyste.

Czytaj także:
Jak i czym nadziewać pączki?
Wegańskie pączki
Pączki z serkiem mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA