Pączki siostry Anieli to pyszna, słodka przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. Zrobisz je szybko i sprawnie
Pyszne pączki siostry Anieli idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na Tłusty Czwartek, ale też na zwykłe spotkanie ze znajomymi. Najlepiej od razu przygotuj większą ilość, bo naprawdę szybko znikają z talerza. Możesz zrobić je w wersji klasycznej, a także z dodatkiem twarogu. Oto przepis na pączki idealne.

Do przygotowania klasycznych, odrywanych pączków nie potrzebujesz wiele. Nie ma potrzeby wykrawania ciasta - po prostu wrzucasz gotowe kulki na rozgrzany olej i czekasz, aż zmienią się w pyszną przekąskę. Siostra Aniela radzi, aby do masy dodać odrobinę twarogu - takie pączki są bardziej miękkie i "wilgotne" w środku.
Spis treści:
Klasyczne pączki siostry Anieli: przepis
Ten stary, babciny przepis na pączki zawsze się udaje. Możesz je nadziać domowymi powidłami lub dżemem, udekorować z wierzchu polewą, lukrem albo cukrem pudrem. Klasyczne pączki drożdżowe smakują idealnie w towarzystwie gorącej kawy czy herbaty - nie tylko w Tłusty Czwartek!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 50 g świeżych drożdży,
- 100 g cukru,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 4 żółtka,
- 10 ml rumu, wódki lub spirytusu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
- Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, zasyp 2 łyżkami cukru i zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Wymieszaj lekko.
- Zasyp 3 łyżkami mąki, nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie resztę mąki przesiej do miski, dodaj cukier i sól. Wymieszaj.
- Kiedy rozczyn drożdżowy już wyrośnie, dodaj go do mąki razem z żółtkami i alkoholem. Zagnieć ciasto.
- Pod koniec ugniatania dodaj wystudzone masło i jeszcze raz dobrze zagnieć.
- Gotowe ciasto zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na minimum pół godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
- W czasie wyrastania mocno rozgrzej olej na patelni. Gotowe ciasto wyjmij, odrywaj z niego kawałki i formuj kształt pączka.
- Wrzucaj na olej i smaż po kilka minut z każdej strony.
- Gotowe pączki udekoruj wedle uznania domowym lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem albo nadziej w środku dżemem.

Pączki serowe siostry Anieli
Pączki serowe to pyszna, idealnie miękka i słodka przekąska. Możesz przygotować je w całości na bazie masy serowej, a także zrobić wersję serowo-drożdżową. Świetnie sprawdzą się także mini pączki serowe - będą doskonałą przekąską i dodatkiem do kawy czy herbaty.
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu,
- 250 g mąki pszennej,
- 70 g drobnego cukru,
- 100 g śmietany 18%,
- 4 jajka,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżka wódki lub spirytusu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Twaróg lekko odsącz w ręczniku papierowym, a następnie rozgnieć widelcem. Nie musisz go mielić ani blendować.
- Do środka wbij całe jajka, dodaj śmietanę, alkohol i oba cukry. W międzyczasie mocno rozgrzej olej.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną i sól. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto.
- Następnie od razu odrywaj porcje ciasta i formuj z nich pączki. Wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż po kilka minut z każdej strony. Gotowe pączki udekoruj wedle uznania.

Zobacz też inne przepisy na pączki: