Pączki siostry Anieli to pyszna, słodka przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. Zrobisz je szybko i sprawnie
fot. Adobe Stock, Lumixera
Pyszne pączki siostry Anieli idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na Tłusty Czwartek, ale też na zwykłe spotkanie ze znajomymi. Najlepiej od razu przygotuj większą ilość, bo naprawdę szybko znikają z talerza. Możesz zrobić je w wersji klasycznej, a także z dodatkiem twarogu. Oto przepis na pączki idealne.
Do przygotowania klasycznych, odrywanych pączków nie potrzebujesz wiele. Nie ma potrzeby wykrawania ciasta - po prostu wrzucasz gotowe kulki na rozgrzany olej i czekasz, aż zmienią się w pyszną przekąskę. Siostra Aniela radzi, aby do masy dodać odrobinę twarogu - takie pączki są bardziej miękkie i "wilgotne" w środku.
Ten stary, babciny przepis na pączki zawsze się udaje. Możesz je nadziać domowymi powidłami lub dżemem, udekorować z wierzchu polewą, lukrem albo cukrem pudrem. Klasyczne pączki drożdżowe smakują idealnie w towarzystwie gorącej kawy czy herbaty - nie tylko w Tłusty Czwartek!
Składniki:
500 g mąki pszennej,
50 g masła,
50 g świeżych drożdży,
100 g cukru,
250 ml ciepłego mleka,
4 żółtka,
10 ml rumu, wódki lub spirytusu,
szczypta soli,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, zasyp 2 łyżkami cukru i zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Wymieszaj lekko.
Zasyp 3 łyżkami mąki, nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie resztę mąki przesiej do miski, dodaj cukier i sól. Wymieszaj.
Kiedy rozczyn drożdżowy już wyrośnie, dodaj go do mąki razem z żółtkami i alkoholem. Zagnieć ciasto.
Pod koniec ugniatania dodaj wystudzone masło i jeszcze raz dobrze zagnieć.
Gotowe ciasto zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na minimum pół godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
W czasie wyrastania mocno rozgrzej olej na patelni. Gotowe ciasto wyjmij, odrywaj z niego kawałki i formuj kształt pączka.
Wrzucaj na olej i smaż po kilka minut z każdej strony.
Gotowe pączki udekoruj wedle uznania domowym lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem albo nadziej w środku dżemem.
Pączki serowe to pyszna, idealnie miękka i słodka przekąska. Możesz przygotować je w całości na bazie masy serowej, a także zrobić wersję serowo-drożdżową. Świetnie sprawdzą się także mini pączki serowe - będą doskonałą przekąską i dodatkiem do kawy czy herbaty.
Składniki:
500 g półtłustego twarogu,
250 g mąki pszennej,
70 g drobnego cukru,
100 g śmietany 18%,
4 jajka,
opakowanie cukru wanilinowego,
łyżka wódki lub spirytusu,
łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg lekko odsącz w ręczniku papierowym, a następnie rozgnieć widelcem. Nie musisz go mielić ani blendować.
Do środka wbij całe jajka, dodaj śmietanę, alkohol i oba cukry. W międzyczasie mocno rozgrzej olej.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną i sól. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto.
Następnie od razu odrywaj porcje ciasta i formuj z nich pączki. Wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż po kilka minut z każdej strony. Gotowe pączki udekoruj wedle uznania.
fot. Pączki serowe siostry Anieli/Adobe Stock, Paweł Kacperek
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, którą zrobisz łatwo i szybko. Przepis nie jest skomplikowany, a po usmażeniu pączki możesz dowolnie udekorować i nadziać wybranym dżemem czy kremem. Zobacz, jak przygotować pyszne pączki siostry Anastazji i dlaczego warto dodać do nich ziemniaki.
Czy pączki można mrozić w bezpieczny sposób? Zobacz, jak odpowiednio je przechowywać, aby nie były czerstwe i aby można było cieszyć się ich smakiem także po kilku dniach. Pączki niestety szybko stają się suche i twarde, a podczas tłustego czwartku często przygotowujesz ich znacznie więcej, niż możesz zjeść.
Pączki można przygotować na wiele sposobów. Zamiast tradycyjnych składników możesz wykorzystać twarożek, serek homogenizowany albo jogurt naturalny. Dzięki temu możesz stworzyć pyszne kuleczki pączkowe, które świetnie smakują z cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Zobacz, jak zrobić pączki z jogurtu naturalnego bez drożdży.
Zamiast spirytusu do pączków, faworków i oponek możesz dodać inny alkohol (wódkę, nalewki, rum, koniak), lub dodatek bez alkoholu: ocet, lub sok z cytryny. Spirytus i jego zamienniki zapobiegają wchłanianiu nadmiaru tłuszczu w pączkach, faworkach i oponkach. Spirytus, ocet lub inny alkohol możesz dodać do ciasta na pączki, lub do zimnego oleju przed rozpoczęciem smażenia.
Pączki i donuty na bazie serka mascarpone są bardzo popularne nie tylko w tłusty czwartek, ale także w każdy inny dzień roku. Pyszne, puszyste i idealnie miękkie oponki serowe sprawdzą się jako szybka przekąska do popołudniowej kawy. Możesz udekorować je cukrem pudrem, cynamonem albo polewą czekoladową.
Keto pączki to alternatywa dla tradycyjnych pączków i donatów. Najczęściej szykuje się je z mąki migdałowej, ale kokosowa też się nadaje. Cukier natomiast zastępuje się w nich różnego rodzaju zamiennikami, np. ksulitolem, allulozą lub psyllium. To sprawia, że zawartość cukru w takich pączka jest bardzo niska i nadają się na dietę ketogeniczną.
Pączki z czekoladą to bardzo popularna, słodka przekąska. Jeśli nie chcesz wykorzystywać dżemu ani marmolady jako nadzienia, sięgnij po aksamitny krem czekoladowy. Możesz umieścić je w środku pączka albo wykorzystać jako polewę. Sprawdź ten przepis na idealne pączki z czekoladą. Wystarczy tylko kilka składników.
Pączki na parze to lekka i szybka przekąska, która nie wymaga smażenia ich w głębokim tłuszczu. Przypominają nieco pyzy, dlatego czasem nazywane są buchtami lub pampuchami. Do ich przygotowania wykorzystasz tylko kilka składników. Możesz podać gotowe pączki na parze z marmoladą, dżemem albo czekoladą.
Pączki to nie tylko tradycja na tłusty czwartek, ale także pyszna, słodka przekąska. Możesz nimi częstować gości podczas spotkań przy kawie albo poczęstować siebie i kolegów w pracy. Jeśli klasyczna wersja wydaje ci się za duża i zbyt sycąca, postaw na mini pączki. Przygotujesz je bardzo szybko.
Pączki pieczone są świetną alternatywą dla tych tradycyjnych pączków smażonych na oleju, ponieważ są one mniej kaloryczne. Dlatego, zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, można upiec je w piekarniku. Przygotowanie pieczonych pączków jest bardzo proste, a potrzebujesz do nich tylko mąki, drożdży, jajek oraz mleka. Szykuj ulubioną konfiturę!
Pączki z serka homogenizowanego są pyszne, niezwykle puszyste, a ich przygotowanie zajmuje tylko 30 minut. Można je spokojnie podawać podczas imprez rodzinnych, bądź na spotkania ze znajomymi. Dodatkowo taki deser z serka homogenizowanego pokochają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Poznaj przepis od Kasi Bukowskiej!
Tradycyjny pączek z lukrem i dżemem ma 292 kalorii (kcal). Pączki mają niską wartość odżywczą, dostarczają cukrów prostych i tłuszczów nasyconych. Najmniej kalorii mają pączki pieczone, z cukrem pudrem. Sprawdź, ile kcal mają pączki z: lukrem, marmoladą, dżemem, czekoladą, budyniem, bitą śmietaną, adwokatem lub toffi.
Jak przechowywać faworki i pączki? By faworki były dłużej świeże, przechowuj je w szklanej misce - zadbaj o to, by miały sucho. Gdy nasiąkną wilgocią, nie będą już kruche. Z kolei pączki najlepiej jest umieścić np. w przykrytej paterze. Możesz również zamrozić pączki od razu po usmażeniu, gdy tylko ostygną.
Pączki z mascarpone są błyskawiczne w przygotowaniu - ciasto nie musi wyrastać, więc przygotujesz je dosłownie w 15 minut. Do tego dolicz czas smażenia pączków z mascarpone - zajmie ci to pewnie ok. 20-25 minut.
Fit pączki twarogowe to dietetyczny deser, który możesz przygotować jako przekąskę, drugie śniadanie, albo alternatywę dla klasycznych pączków w tłusty czwartek. Dietetyczne serowe pączki są pulchne i smaczne. Najlepiej smakują podawane z dżemem.
Fit pączki z piekarnika to dietetyczna alternatywa dla tych tłustych, karnawałowych łakoci. Przetestuj 3 przepisy na odchudzone pączki w wersji fit: klasyczne, serowe i z ziemniakami. Dietetyczne pieczone pączki są przede wszystkim mniej tłuste, choć wciąż puszyste i znacznie zdrowsze.
Pączki dla diabetyków nie powinny zawierać cukru (także lukru), a w środku słodkiego dżemu. Oto przepis na pączki dla diabetyków, które mają zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, niż tradycyjne pączki.