Reklama

Do przygotowania klasycznych, odrywanych pączków nie potrzebujesz wiele. Nie ma potrzeby wykrawania ciasta - po prostu wrzucasz gotowe kulki na rozgrzany olej i czekasz, aż zmienią się w pyszną przekąskę. Siostra Aniela radzi, aby do masy dodać odrobinę twarogu - takie pączki są bardziej miękkie i "wilgotne" w środku.

Reklama

Spis treści:

  1. Klasyczne pączki siostry Anieli
  2. Pączki serowe siostry Anieli

Klasyczne pączki siostry Anieli: przepis

Ten stary, babciny przepis na pączki zawsze się udaje. Możesz je nadziać domowymi powidłami lub dżemem, udekorować z wierzchu polewą, lukrem albo cukrem pudrem. Klasyczne pączki drożdżowe smakują idealnie w towarzystwie gorącej kawy czy herbaty - nie tylko w Tłusty Czwartek!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 100 g cukru,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 4 żółtka,
  • 10 ml rumu, wódki lub spirytusu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
  2. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, zasyp 2 łyżkami cukru i zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Wymieszaj lekko.
  3. Zasyp 3 łyżkami mąki, nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie resztę mąki przesiej do miski, dodaj cukier i sól. Wymieszaj.
  5. Kiedy rozczyn drożdżowy już wyrośnie, dodaj go do mąki razem z żółtkami i alkoholem. Zagnieć ciasto.
  6. Pod koniec ugniatania dodaj wystudzone masło i jeszcze raz dobrze zagnieć.
  7. Gotowe ciasto zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na minimum pół godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
  8. W czasie wyrastania mocno rozgrzej olej na patelni. Gotowe ciasto wyjmij, odrywaj z niego kawałki i formuj kształt pączka.
  9. Wrzucaj na olej i smaż po kilka minut z każdej strony.
  10. Gotowe pączki udekoruj wedle uznania domowym lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem albo nadziej w środku dżemem.
fot. Pączki siostry Anieli/Adobe Stock, photocrew

Pączki serowe siostry Anieli

Pączki serowe to pyszna, idealnie miękka i słodka przekąska. Możesz przygotować je w całości na bazie masy serowej, a także zrobić wersję serowo-drożdżową. Świetnie sprawdzą się także mini pączki serowe - będą doskonałą przekąską i dodatkiem do kawy czy herbaty.

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 70 g drobnego cukru,
  • 100 g śmietany 18%,
  • 4 jajka,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżka wódki lub spirytusu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Twaróg lekko odsącz w ręczniku papierowym, a następnie rozgnieć widelcem. Nie musisz go mielić ani blendować.
  3. Do środka wbij całe jajka, dodaj śmietanę, alkohol i oba cukry. W międzyczasie mocno rozgrzej olej.
  4. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną i sól. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto.
  5. Następnie od razu odrywaj porcje ciasta i formuj z nich pączki. Wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż po kilka minut z każdej strony. Gotowe pączki udekoruj wedle uznania.
fot. Pączki serowe siostry Anieli/Adobe Stock, Paweł Kacperek
Reklama

Zobacz też inne przepisy na pączki:

Reklama
Reklama
Reklama