Faworki, inaczej chrusty, to pyszna przekąska, która szczególnie popularna jest w Tłusty Czwartek. Mówi się, że przepis jest dość trudny i czasochłonny, ale mamy przepis, który z pewnością uda się każdemu.
Spis treści:
Szybkie faworki, które udadzą się każdemu
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie przepisy na Tłusty Czwartek, oto idealna propozycja. Faworki, choć wydają się trudne, możesz przygotować dosłownie raz-dwa. Możesz smażyć je na oleju rzepakowym lub tradycyjnie na smalcu. W obu przypadkach gotowe faworki będą smakować doskonale. Pamiętaj, aby na koniec udekorować je cukrem pudrem!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 3 żółtka jaj,
- 40 g śmietany 18%,
- łyżka masła,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżka wódki albo spirytusu,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka octu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym przesiej do miski lub na stolnicę.
- Dodaj resztę składników (poza olejem) i od razu zacznij wyrabiać ciasto. Rób to energicznie, co jakiś czas mocno uderzaj ciasto wałkiem. Dzięki temu dobrze się napowietrzy.
- Kiedy ciasto będzie już gładkie i jednolite, uformuj z niego kulę i odstaw na ok. godzinę, może być do lodówki.
- Po tym czasie jeszcze raz lekko zagnieć ciasto i kilka razy uderz je mocno wałkiem, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm.
- Podziel na paseczki, a w każdym z nich zrób nacięcie. Przełóż ciasto przez wycięty otwór, aby powstał kształt faworka.
- Tak przygotowane chrusty smaż na głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Muszą się dobrze zezłocić.
- Gotowe faworki udekoruj cukrem pudrem.
fot. Szybkie faworki: udadzą się każdemu/Adobe Stock, vivoo
Co powoduje, że faworki są kruche?
Faworki powinny być maksymalnie kruche, dlatego musisz zadbać o odpowiednie przygotowanie ciasta. Najważniejsze jest jego dobre napowietrzenie, dlatego wyrabiaj je energicznie i pamiętaj, aby co jakiś czas mocno uderzyć je wałkiem.
Nie bez znaczenia jest także czas, który ciasto spędza na "odpoczywaniu". Powinno leżakować na blacie lub w lodówce minimum godzinę, a po tym czasie jeszcze raz możesz je napowietrzyć poprzez uderzanie wałkiem i lekkie zagniatanie.
Po przygotowaniu faworków od razu wrzucaj je na mocno rozgrzany olej - dzięki temu pęcherzyki powietrza powstałe podczas zagniatania i wałkowania nie zdążą "opaść" i gotowe chrusty będą idealnie chrupiące.
fot. Te szybkie faworki udadzą się każdemu/Adobe Stock, FomaA
Czytaj także:
Babciny przepis na faworki
Pyszne faworki siostry Anastazji
Faworki bez śmietany i spirytusu