Tradycyjnie coś słodkiego dla małego i dużego

ciasto fot. Adobe Stock
Dbasz o dietę swoich dzieci, ale czasami chciałabyś osłodzić im dzień? Nie musicie rezygnować z przyjemności! Wystarczy, że przygotujesz pyszny deser na bazie wartościowych produktów nabiałowych, które wyróżniają się najwyższą jakością i tradycyjnym składem. Takimi cechami odznaczają się Masło Ekstra, Twaróg śmietankowy i Twaróg półtłusty posiadające prestiżowy certyfikat „Jakość i Tradycja”. To doskonałe produkty z lokalnym rodowodem oraz tradycyjnym składem, obecne na rynku od lat i cieszące się niesłabnącym zaufaniem konsumentów.
ciasto fot. Adobe Stock

Ich jakość jest niezmiennie wysoka, dlatego z tradycyjnym twarogiem i masłem wszystko Ci się upiecze. Na jego bazie stworzysz oryginalne i przepyszne ciasta, w tym oczywiście uwielbiany przez wszystkich sernik. Zamiast cukru możesz użyć, np. dużo zdrowszej stewii, syropu z agawy lub tradycyjnego miodu. Jeszcze łatwiej i szybciej przygotujesz z twarogu uwielbiane przez dzieci placuszki. A jeśli nie masz czasu na wypieki, wspólnie zróbcie prostą i szybką przekąskę, dodając do twarogu świeże owoce sezonowe. Jesienią i zimą będzie wspaniale smakować w wersji rozgrzewającej z uprażonymi jabłkami i cynamonem.

fot. Mat. prasowe

Twoją rodzinną dietę wzbogaci też ekologiczne mleko – w pełni naturalny, wysokiej jakości produkt, który uzyskał unijny certyfikat rolnictwa ekologicznego gwarantujący w pełni naturalne pochodzenie. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się tradycyjnym smakiem z całą rodziną!

CIASTO Z TWAROGIEM I OWOCAMI

Składniki:

  • 250 g Twarogu półtłustego
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru lub zdrowszego odpowiednika (np. stewii)
  • 120 g Masła Ekstra
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 300 g wybranych owoców

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w misce suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce zmiksuj jajka z połową twarogu i dodaj do suchych składników. Zmiksuj i wlej rozpuszczone masło. Ponownie zmiksuj. Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj. Pozostały twaróg wymieszaj z łyżką cukru waniliowego i posmaruj nim wierzch ciasta. Wyłóż owoce, rozkładając je równomiernie na cieście. Piecz w 160 stopniach (tryb termoobieg)
przez około godzinę.

Materiał promocyjny marki Lacpol. 

Tagi: ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA