Amoniaczki siostry Anastazji to pyszne ciasteczka, które nie mogą się nie udać. Zobacz ten prosty i szybki przepis

amoniaczki przepis siostry anastazji fot. Adobe Stock, FomaA
Pyszne amoniaczki siostry Anastazji możesz przygotować w kilka chwil. Idealnie sprawdza się jako dodatek do kawy oraz szybka przekąska pomiędzy głównymi posiłkami. Możesz przechowywać je przez długi czas, a i tak zachowają swoją kruchość i smak. Zobacz ten przepis i przygotuj pyszne amoniaczki wg przepisu siostry Anastazji.
/ 09.02.2024 05:23
amoniaczki przepis siostry anastazji fot. Adobe Stock, FomaA

Amoniaczki możesz udekorować cukrem zwykłym lub pudrem, a także podać z gęstym sosem czekoladowym lub zanurzyć w domowym lukrze. Smakują doskonale także bez żadnych dodatków. Zobacz, jak je zrobić.

Spis treści:

  1. Amoniaczki: przepis siostry Anastazji
  2. Ile mogą leżeć amoniaczki?
  3. Czy ciasto na amoniaczki można zrobić wcześniej?

Amoniaczki: przepis siostry Anastazji

Aby zrobić amoniaczki, potrzebujesz tylko kilku składników i niewielkiej ilości czasu. Gotowe ciasteczka powinny być puszyste, a jednocześnie kruche.

Składniki:

  • 600 g mąki krupczatki,
  • jajko + 2 żółtka,
  • 180 g cukru,
  • 250 g zimnej margaryny,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki amoniaku,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej razem z solą do miski w taki sposób, aby powstał kopczyk. W środku zrób dołek i wbij jajko oraz żółtka. Białka odstaw na później.
  2. Margarynę posiekaj albo zetrzyj na tarce i dodaj do mąki, a następnie dodaj cukier.
  3. Amoniak rozpuść w gorącej, ale nie wrzącej wodzie i wlej do miski razem ze śmietaną.
  4. Zagnieć gładkie ciasto, a następnie podziel na kilka równych części. Pierwszą z nich rozwałkuj na grubość ok. 0.5 cm i wytnij kółka.
  5. Tak samo zrób z kolejnymi partiami ciasta. Gotowe amoniaczki rozłóż na blasze i posmaruj białkiem. Dodatkowo oprósz cukrem.
  6. Wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 15 minut. Ciasteczka muszą dobrze się zezłocić.

amoniaczki przepisy siostry anastazji

fot. Amoniaczki przepis siostry Anastazji/Adobe Stock, Shannon Mo

Ile mogą leżeć amoniaczki?

Upieczone amoniaczki przechowuj w pojemniczku, w suchym i niezbyt ciepłym miejscu. Odpowiednio przechowywane spokojnie wytrzymają nawet kilka miesięcy, nie tracąc swoich właściwości. Nadal będą kruche, a jednocześnie miękkie i puszyste.

Możesz przechowywać je w puszce lub plastikowym pojemniku, a także dużym, dekoracyjnym słoiku.

Czy ciasto na Amoniaczki można zrobić dzień wcześniej?

Samo ciasto na amoniaczki może przeleżeć kilkanaście godzin w lodówce, ale nie możesz przygotować go dużo wcześniej, tak jak np. ciasto na piernik dojrzewający. Jeśli chcesz, przygotuj ciasto wieczorem, a następnego dnia upiecz ciasteczka.

Czytaj także:
Przepis na churros
Orzeszki siostry Anastazji
Jak zrobić cupcakes?

Redakcja poleca

REKLAMA