domowe ciasteczka fot. Adobe Stock

Przepis na pyszne domowe ciasteczka w 10 minut

Oto 4 przepisy na domowe ciasteczka, które upieczesz w 10 minut. Wszystkie są smaczne, miękkie, zdrowe i bardzo proste do zrobienia.
/ 16.12.2020 07:54
domowe ciasteczka fot. Adobe Stock

Masz ochotę na w pełni naturalne, domowe ciasteczka bez konserwantów, którymi będzie można posilić się przy porannej kawie, popołudniowej herbacie, poczęstować nimi gości i bez obawy dać je do schrupania małym dzieciom?

To mit, że pyszne domowe ciasteczka wymagają wiele czasu i pracy. Oto 4 wersje domowych ciasteczek, z których każde zrobisz w 10 minut, a przez kolejne 10 minut będziesz je piec.

Składniki na ciastka domowe zmieniają się w zależności od ich rodzaju, jednak wykonanie jest zawsze takie samo – jego opis znajdziesz na końcu.

Domowe ciasteczka orzechowe

Składniki:

  • 175 g masła,
  • 100 g cukru,
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 75 g drobno posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych).

Domowe ciasteczka migdałowe

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki,
  • 200 g drobno posiekanych migdałów.

Domowe ciasteczka czekoladowe

Składniki:

  • 150 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 g startej czekolady,
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżeczki rumu.

Domowe ciasteczka waniliowe

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 500 g mąki,
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Masło zmiksuj z cukrem (oraz cukrem wanilinowym) na puszystą masę.
  2. Dodaj jajka, wymieszaj. Dodaj mąkę i zagnieć na elastyczną masę.
  3. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego dowolne kształty, lub palcami uformuj kulki, a następnie je spłaszcz.
  4. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  5. Domowe ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez 10 minut.

Jak piec domowe ciasteczka?

Ciasteczka najlepiej piec na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dzięki temu ciasteczka nie przykleją się do blachy i nie przypalą.

Jak przechowywać domowe ciasteczka?

Gotowe ciasteczka najlepiej przechowywać w dużych, hermetycznie zamykanych słojach lub puszkach – w ten sposób długo zachowają świeżość i pozostaną chrupiące tak samo, jak zaraz po upieczeniu.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 2.09.2009.

Zobacz więcej przepisów na ciasta i ciasteczka:
Jak zrobić kruche ciasto? Wystarczą 3 składniki
Jak zrobić smaczne ciasteczka z wróżbą?
Dietetyczne ciasteczka owsiane z orzechami
Ciasteczka korzenne - łatwy przepis nie tylko na święta