Oponki z piekarnika - sprawdzony przepis

Oponki z piekarnika to nieco odchudzony przepis na klasyczne oponki. Do ich zrobienia potrzebujesz chudego twarogu, mąki, śmietany i jajek.
Małgorzata Machnicka / 02.01.2020 13:30
DRUKUJ PRZEPIS
Oponki z piekarnika - sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 250 g sera białego chudego,
  • 1 całe jajko, 
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:

Oponki z piekarnika to świetna alternatywa dla tradycyjnych oponek drożdzowych. Dzięki temu, że unikają smażenia na głębokim tłuszczu, są mniej kaloryczne. 

  1. Wymieszaj suche składniki - mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy.
  2. Dodaj jajka, żółtko, śmietanę oraz ser biały i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Rozwałkuj na grubość 1 cm i wycinaj krążki o średnicy około 8-9 cm (kółko w środku powinno mieć 4-5 cm.
  4. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut
  5. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Więcej przepisów na desery:
Pączki serowe w wersji mini
Churros, czyli hiszpański przysmak
Pączki pieczone
Pączki z serka homogenizowanego
Oponki z serem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)