
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
-
500 g mąki pszennej,
-
3 łyżki śmietany 18%,
-
250 g sera białego chudego,
-
1 całe jajko,
-
2 żółtka,
-
2 łyżki cukru pudru,
-
1 opakowanie cukru waniliowego,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Oponki z piekarnika to świetna alternatywa dla tradycyjnych oponek drożdzowych. Dzięki temu, że unikają smażenia na głębokim tłuszczu, są mniej kaloryczne.
- Wymieszaj suche składniki - mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy.
- Dodaj jajka, żółtko, śmietanę oraz ser biały i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Rozwałkuj na grubość 1 cm i wycinaj krążki o średnicy około 8-9 cm (kółko w środku powinno mieć 4-5 cm.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Więcej przepisów na desery:
Pączki serowe w wersji mini
Churros, czyli hiszpański przysmak
Pączki pieczone
Pączki z serka homogenizowanego
Oponki z serem