Składniki:
-
500 g mąki pszennej,
-
3 łyżki śmietany 18%,
-
250 g sera białego chudego,
-
1 całe jajko,
-
2 żółtka,
-
2 łyżki cukru pudru,
-
1 opakowanie cukru waniliowego,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Oponki serowe z piekarnika to świetna alternatywa dla tradycyjnych oponek drożdżowych. Dzięki temu, że unikają smażenia na głębokim tłuszczu, są mniej kaloryczne. By je przygotować:
- Wymieszaj suche składniki - mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy.
- Dodaj do suchych składników na oponki serowe jajka, żółtko, śmietanę oraz ser biały i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wycinaj krążki o średnicy około 8-9 cm (kółko w środku powinno mieć 4-5 cm).
- Ułóż wycięte oponki serowe na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
- Podawaj upieczone oponki z piekarnika posypane cukrem pudrem.
Oponki z piekarnika - makroskładniki
Jeśli robisz oponki serowe z piekarnika, prawdopodobnie zależy ci na tym, by ten karnawałowy deser miał mniej tłuszczu i co za tym idzie kalorii. Faktycznie kaloryczność oponek smażonych jest stosunkowo wysoka, ale upieczenie ich w piekarniku znacznie ją obniża.
Jeśli przyjmiemy, że z powyższego przepisu na oponki serowe z piekarnika wyszło 10 porcji (ok. 2-3 oponki na porcję), każda porcja dostarcza:
kalorie: 239 kcal;
białko: 12,4 g
tłuszcz: 4 g
węglowodany: 39 g
Jeśli chcesz jeszcze mocniej obniżyć kaloryczność oponek, możesz zamiast cukru dodać do nich erytrol lub ksylitol.
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 2.01.2020.
Więcej przepisów na karnawałowe desery:
Pączki serowe w wersji mini
Churros, czyli hiszpański przysmak
Pączki pieczone
Pączki z serka homogenizowanego
Oponki z serem