Cupcakes pochodzą z Ameryki, a swoją nazwę zawdzięczają swojemu rozmiarowi – są wielkości filiżanki do herbaty To młodsze siostry popularnych muffinek z tą różnicą, że na wierzchu udekorowane są aksamitnym kremem.
Bardzo często te małe, słodkie (dosłownie i w przenośni) babeczki są podawane na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, garden party i weselach. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Są kolorowe, miękkie, wręcz rozpływają się w ustach. Ciężko przestać tylko na jednej.
Odkryj łatwe i szybkie przepisy na waniliowe i czekoladowe cupcakes, które skradną twoje serce od pierwszego kęsa.
Spis treści:
Jak zrobić waniliowe cupcakes?
Oto przepis na klasyczne waniliowe cupcakes. Wyjdą puszyste i wilgotne. Aby uzyskać inny kolor kremu, dodaj barwnik spożywczy. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przepis na waniliowe cupcakes
Składniki na 12 babeczek:
- 125 g cukru,
- 125 g mąki,
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki wanilii w proszku,
- 3 łyżki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie waniliowych cupcakes:
- Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Zmiksuj cukier z masłem w temperaturze pokojowej do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilię oraz jajka.
- Dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj mleko i ponownie wymieszaj.
- Gotową masę przelej do papilotek włożonych do formy na babeczki. Wypełnij je do 3/4 wysokości. Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty.
- Formę włóż do piekarnika i piecz w 170° przez 20-25 minut, do suchego patyczka.
Składniki na krem waniliowy do cupcakes:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 5 łyżek cukru pudru,
- łyżeczka wanilii,
- 500 g słodkiej śmietanki kremówki 30 %.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj schłodzoną śmietankę kremówkę na gładką masę.
- Dodaj cukier puder, wanilię i masło i dokładnie wymieszaj.
- Możesz dodać kilka kropli barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu.
Muffinki z borówkami - przepis tak prosty, że wychodzi nawet dzieciom
fot. Cupcakes waniliowe/iStock by Getty Images, Andrii Borodai
Jak zrobić czekoladowe cupcakes?
Ucztą dla podniebienia są też wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe cupcakes z jedwabistym kremem.
Wszystkie składniki do czekoladowych cupcakes powinny być w temperaturze pokojowej.
Przepis na czekoladowe cupcakes
Składniki na 12 babeczek:
- 3 jajka,
- 180 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 110 g drobnego cukru do wypieków,
- 35 g kakao,
- 110 g masła,
- 60 ml śmietany kremówki 30%,
- 60 ml mleka.
Przygotowanie czekoladowych cupcakes:
- Przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Utrzyj mikserem masło z cukrem na gładką masę.
- Dodawaj jajka, po jednym. Po każdym wymieszaj masę.
- Do przygotowanej masy dodaj przesiane suche składniki (mąkę, cukier puder, kakao), mleko oraz śmietankę kremówkę i dokładnie wymieszaj szpatułką.
- Formę wyłóż 12 papilotkami i wypełnij je masą do ¾ wysokości.
- Piecz w temperaturze 170ºC przez ok. 20-25 minut, do suchego patyczka.
- Po upływie tego czasu wyjmij i ostudź.
- Ostudzone czekoladowe cupkaces udekoruj kremem.
Składniki na krem czekoladowy do cupcakes:
- 250 g śmietany kremówki 30%,
- 250 g schłodzonego serka mascarpone,
- 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej śmietankę kremówkę, aż do zagotowania.
- Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czekoladę.
- Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita.
- Pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na całą noc.
- Do chłodnej masy dodaj schłodzony serek mascarpone i zmiksuj krótko na średnich obrotach. Nie mieszaj zbyt długo, aby krem się nie zważył.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim czekoladowe cupcakes.
fot. Czekoladowe cupcakes/iStock by Getty Images/Evrymmnt
Jak udekorować cupcakes?
Słodki krem możemy udekorować według uznania. Pomocne będą – kolorowe posypki cukiernicze, perełki, świeże owoce, posiekane owoce kandyzowane, żelki itp.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 06.08.2018
Czytaj także:
Jak zrobić kruche babeczki z lodami i chrupkami?
Jak zrobić babeczki z nadzieniem jabłkowym?