Cupcakes: jak zrobić pyszne babeczki? Przepis na waniliowe i czekoladowe cupcakes

cupcakes - jak zrobić? przepisy na cupcakes waniliowe i cupcakes czekoladowe fot. Adobe Stock, Pixel-Shot
Cupcakes – krągłe, puszyste, wilgotne babeczki z aksamitnym kremem skradły serca wszystkich amatorów słodkości. Rozpływają się w ustach. Przepis na cupcakes jest łatwy i szybki. Sprawdź, jak zrobić pyszne waniliowe i czekoladowe cupcakes w domu i czym można je udekorować.
/ 15.12.2023 14:24
cupcakes - jak zrobić? przepisy na cupcakes waniliowe i cupcakes czekoladowe fot. Adobe Stock, Pixel-Shot

Cupcakes pochodzą z Ameryki, a swoją nazwę zawdzięczają swojemu rozmiarowi – są wielkości filiżanki do herbaty To młodsze siostry popularnych muffinek z tą różnicą, że na wierzchu udekorowane są aksamitnym kremem

Bardzo często te małe, słodkie (dosłownie i w przenośni) babeczki są podawane na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, garden party i weselach. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Są kolorowe, miękkie, wręcz rozpływają się w ustach. Ciężko przestać tylko na jednej. 

Odkryj łatwe i szybkie przepisy na waniliowe i czekoladowe cupcakes, które skradną twoje serce od pierwszego kęsa. 

Spis treści:

  1. Jak zrobić waniliowe cupcakes?
  2. Jak zrobić czekoladowe cupcakes?
  3. Jak udekorować cupcakes? 

Jak zrobić waniliowe cupcakes?

Oto przepis na klasyczne waniliowe cupcakes. Wyjdą puszyste i wilgotne. Aby uzyskać inny kolor kremu, dodaj barwnik spożywczy. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Przepis na waniliowe cupcakes 

Składniki na 12 babeczek:

  • 125 g cukru,
  • 125 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki wanilii w proszku,
  • 3 łyżki mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie waniliowych cupcakes:

  1. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Zmiksuj cukier z masłem w temperaturze pokojowej do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilię oraz jajka.
  3. Dokładnie wymieszaj. 
  4. Do masy dodaj mleko i ponownie wymieszaj. 
  5. Gotową masę przelej do papilotek włożonych do formy na babeczki. Wypełnij je do 3/4 wysokości. Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty.
  6. Formę włóż do piekarnika i piecz w 170° przez 20-25 minut, do suchego patyczka.

Składniki na krem waniliowy do cupcakes:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • łyżeczka wanilii,
  • 500 g słodkiej śmietanki kremówki 30 %.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj schłodzoną śmietankę kremówkę na gładką masę. 
  2. Dodaj cukier puder, wanilię i masło i dokładnie wymieszaj. 
  3. Możesz dodać kilka kropli barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu. 

Muffinki z borówkami - przepis tak prosty, że wychodzi nawet dzieciom

Cupcakes czekoladowe - jak zrobić, przepisfot. Cupcakes waniliowe/iStock by Getty Images, Andrii Borodai

Jak zrobić czekoladowe cupcakes?

Ucztą dla podniebienia są też wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe cupcakes z jedwabistym kremem. 

Wszystkie składniki do czekoladowych cupcakes powinny być w temperaturze pokojowej.

Przepis na czekoladowe cupcakes

Składniki na 12 babeczek:

  • 3 jajka,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 110 g drobnego cukru do wypieków,
  • 35 g kakao,
  • 110 g masła,
  • 60 ml śmietany kremówki 30%,
  • 60 ml mleka.

Przygotowanie czekoladowych cupcakes:

  1. Przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  2. Utrzyj mikserem masło z cukrem na gładką masę.
  3. Dodawaj jajka, po jednym. Po każdym wymieszaj masę.
  4. Do przygotowanej masy dodaj przesiane suche składniki (mąkę, cukier puder, kakao), mleko oraz śmietankę kremówkę i dokładnie wymieszaj szpatułką. 
  5. Formę wyłóż 12 papilotkami i wypełnij je masą do ¾ wysokości.
  6. Piecz w temperaturze 170ºC przez ok. 20-25 minut, do suchego patyczka.
  7. Po upływie tego czasu wyjmij i ostudź.
  8. Ostudzone czekoladowe cupkaces udekoruj kremem.

Składniki na krem czekoladowy do cupcakes:

  • 250 g śmietany kremówki 30%,
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej.

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej śmietankę kremówkę, aż do zagotowania.
  2. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czekoladę.
  3. Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita.
  4. Pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na całą noc.
  5. Do chłodnej masy dodaj schłodzony serek mascarpone i zmiksuj krótko na średnich obrotach. Nie mieszaj zbyt długo, aby krem się nie zważył.
  6. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim czekoladowe cupcakes.

Cupcakes czekoladowe - jak zrobić, przepisfot. Czekoladowe cupcakes/iStock by Getty Images/Evrymmnt

Jak udekorować cupcakes?

Słodki krem możemy udekorować według uznania. Pomocne będą – kolorowe posypki cukiernicze, perełki, świeże owoce, posiekane owoce kandyzowane, żelki itp.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 06.08.2018

Czytaj także:
Jak zrobić kruche babeczki z lodami i chrupkami?
Jak zrobić babeczki z nadzieniem jabłkowym? 

Redakcja poleca

REKLAMA