POLECAMY

Cupcakes - kreatywne babeczki

Te śliczne, krągłe babeczki podbijają świat i serce wszystkich amatorów słodkości. No i oczywiście ich żołądki. W tym wypadku przysłowie „Przez żołądek do serca” należałoby odwrócić na opak, bo w cupcakes mają to do siebie, że najpierw zakochujemy się w nich całym sercem, od pierwszego wejrzenia, a dopiero później przekonujemy się jakie są smaczne.

Te śliczne, krągłe babeczki podbijają świat i serce wszystkich amatorów słodkości. No i oczywiście ich żołądki. W tym wypadku przysłowie „Przez żołądek do serca” należałoby odwrócić na opak, bo w cupcakes mają to do siebie, że najpierw zakochujemy się w nich całym sercem, od pierwszego wejrzenia, a dopiero później przekonujemy się jakie są smaczne.

Cupcakes pochodzą z Ameryki, ale swoista moda i cupcakes’owa mania rozpowszechniła się już na całym świecie. Bardzo trendy jest podać te słodkie (dosłownie i w przenośni) babeczki na małych i dużych przyjęciach (urodzinowych, imieninowych, garden party, weselach itd.).
Uwielbiają je dzieci bo są kolorowe, mięciutkie, obleczone pysznym kremem no i przede wszystkim łatwo je trzymać w małych rączkach.

Cupcakes - kreatywne babeczki

Cupcakes to młodsze siostry popularnych muffinek z tą różnicą, że cupcakes na wierzchu posiadają kremową polewę z dekoracjami, a ich starsze siostry muffinki nie.
Wielbiciele cupcakes z całej planety prześcigają się w wymyślaniu coraz bardziej oryginalnych dekoracji babeczek, kreują ich nowe smaki.

Bowiem cupcakes mają to do siebie, że zostawiają wielkie pole do popisu dla naszej kulinarnej i nie tylko wyobraźni, fantazji i kreatywności. Aż proszą się, aby do bazowego przepisu na najprostsze cupcakes o smaku wanilii dodać coraz to nowe składniki, zmienić ich smak, udekorować za każdym razem inaczej, zgodnie z ich nowym „wcieleniem”.

Cupcakes swoją nazwę zawdzięczają swojej mierze – są wielkości filiżanki do herbaty. Dzięki swojemu rozmiarowi mini są także sprzymierzeńcami diety, bo o ileż łatwiej zaspokoić ochotę na coś słodkiego jedną małą babeczką, niż sporym kawałkiem ciasta z blaszki.

Cupcakes znalazły także swoje miejsce w świecie mody i trendy gadżetów, a to za sprawą kultowego serialu „Sex in the city”, gdzie bohaterki telewizyjnej serii zajadają się tymi babeczkami.
A oto bazowy przepis na klasyczne waniliowe cupcakes, który można modyfikować dodając nowe składniki do ciasta i polewy zgodnie z wariantem babeczek jaki będziemy chcieli uzyskać (cytrynowe, czekoladowe, truskawkowe, miętowe itp.).

Vanilla Cupcakes

Składniki (na 12 babeczek):

  • 125 g cukru,
  • 125 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki wanilii w proszku,
  • 3 łyżki mleka,
  •  łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować.

Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki). Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty.

Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.

Składniki na krem:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • łyżeczka wanilii,
  • 500 g słodkiej śmietanki kremówki.

Wykonanie:

Zmiksować na krem śmietankę, dodać cukier puder, wanilię i masło – zmiksować.
Można dodać parę kropelek barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu. Udekorować krem według uznania. Pomocne będą – kolorowe posypki cukiernicze, drobno posiekane owoce kandyzowane, żelki itd.

Anna Łyczko Borghi
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (23)
/rok temu
mi nie wyszly z tego przepisu - opadly i wyrzuciłam. nie skorzystam więcej
/6 lat temu
sama wykorzystałam tylko krem i dodałam do niego galaretkę, wspaniały kolor i jogurtowy smak ^
/6 lat temu
przepis na babeczki mistrzowski!! jeszcze nigdy nie wyszly mi takie dobre. surowe ciasto bylo strasznie gęste, przez co myślałam że chyba nie wyjdą takie jak trzeba, ale wyszły wyśmienite!!! tego kremu nie próbowałam, ale pamiętajcie, że dodawany barwnik nie może być płynny. najlepiej w proszku albo paście :)
POKAŻ KOMENTARZE (20)