Składniki:
- 200 ml wody,
- 200 g mąki pszennej,
- 30 g masła,
- 3 jajka,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z masłem, cukrem i szczyptą soli.
- Kiedy cukier się rozpuści, stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie jednolita masa. Gotuj dalej na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
- Zdejmij garnek z ognia. Dodaj pojedynczo wszystkie jajka cały czas mieszając.
- Rozgrzej olej w drugim garnku.
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm. Wyciskaj na rozgrzany olej i odcinaj nożyczkami lub nożem.
- Smaż około 2 minut do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
fot. Churros: przepis/Adobe Stock, naltik
Churros: co to?
Churros to tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej przybiera kształt 10-12 centymetrowych paseczków. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. W smaku przypomina nieco ciasto naleśnikowe, jednak samo przygotowanie mocno się różni.
Aby churros było idealne, musisz smażyć je na bardzo mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu.
Z czym podać churros?
Churros najczęściej podaje się po prostu z klasycznym białym cukrem. Jeszcze ciepłą przekąskę posyp obficie kryształkami. Część się rozpuści, część będzie dodawać chrupiącą strukturę.
Świetnie sprawdzi się także cukier wymieszany z cynamonem. Churros idealnie komponuje się także z gęstymi sosami - np. kremem waniliowym lub gorącą, czekoladową polewą.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.02.2020.
Czytaj także:
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Orzeszki siostry Anastazji
Jak zrobić pyszne cupcakes?