
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 200 ml wody,
- 200 g mąki pszennej,
- 30 g masła,
- 3 jajka,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Churros to tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej przybiera kształt 10-12 centymetrowych paseczków. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Churros możesz podawać posypane cukrem wymieszanym z cynamonem w proszku lub z gorącą, czekoladową polewą.
- Zagotuj wodę z masłem, cukrem i szczyptą soli.
- Kiedy cukier się rozpuści, stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie jednolita masa. Gotuj dalej na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
- Zdejmij garnek z ognia. Dodaj pojedynczo wszystkie jajka cały czas mieszając.
- Rozgrzej olej w drugim garnku.
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm. Wyciskaj na rozgrzany olej i odcinaj nożyczkami lub nożem.
- Smaż około 2 minut do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Więcej przepisów na desery:
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Sernik z rosą - tradycyjne ciasto na kruchym spodzie