Churros - przepis na hiszpański przysmak

Churros najczęściej podawane są na śniadanie polane gęstym, czekoladowym sosem. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 30 minut.
Małgorzata Machnicka / 11.02.2020 21:44
DRUKUJ PRZEPIS
Churros - przepis na hiszpański przysmak fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 200 ml wody,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 30 g masła,
  • 3 jajka,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:

Churros to tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej przybiera kształt 10-12 centymetrowych paseczków. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Churros możesz podawać posypane cukrem wymieszanym z cynamonem w proszku lub z gorącą, czekoladową polewą.

  1. Zagotuj wodę z masłem, cukrem i szczyptą soli.
  2. Kiedy cukier się rozpuści, stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie jednolita masa. Gotuj dalej na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
  3. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj pojedynczo wszystkie jajka cały czas mieszając.
  4. Rozgrzej olej w drugim garnku.
  5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm. Wyciskaj na rozgrzany olej i odcinaj nożyczkami lub nożem.
  6. Smaż około 2 minut do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Więcej przepisów na desery:
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Sernik z rosą - tradycyjne ciasto na kruchym spodzie

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)