Jak zrobić czekoladę - domowy przepis fot. Adobe Stock

Jak zrobić czekoladę - przepis na domową czekoladę

Jak zrobić czekoladę - przepis na domową czekoladę jest prostszy, niż myślisz. Potrzebujesz mleka, masła, kakao i cukru.
Edyta Liebert / 27.04.2020 20:49
Jak zrobić czekoladę - domowy przepis fot. Adobe Stock

Przygotowując czekoladę domowej roboty prawdopodobnie nie uzyskasz tak zgrabnej tabliczki, do jakiej przyzwyczaiłaś się po otwarciu sklepowej czekolady. Jednak to przecież nie wygląd się liczy, a smak, a ten może być rewelacyjny. Jak zrobić domową czekoladę?

Składniki na domową czekoladę

Pyszna czekolada domowej roboty musi bazować na składnikach dobrej jakości. Wówczas przebije smakiem nawet najbardziej ekskluzywne czekolady z wyższej półki. 

  • 100 g masła (nie margaryny!),
  • szklanka mleka,
  • 2/3 szklanki cukru (może być mniej),
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao,
  • 200 g mleka w proszku,
  • opcjonalnie: bakalie, rodzynki.

Jak zrobić czekoladę krok po kroku

  1. W rondelku zagotuj szklankę mleka. Dodaj 100 g masła (1/2 typowej kostki) i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. Wsyp 2/3 szklanki cukru i co najmniej 3 łyżki kakao. Jeśli smakuje ci niesłodka czekolada, zmniejsz porcję cukru. Mieszaj, aż powstanie jednorodny, ciemnobrązowy płyn.
  3. Przelej do miski, dodaj 200 g mleka w proszku. Miksuj dotąd, aż zlikwidujesz wszystkie grudki. Możesz też wrzucić garść rodzynek, pokruszonych orzechów lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  4. Włóż masę do płaskiej foremki i wstaw do lodówki. Gdy stężeje, pokrój na małe kostki.

Jak zrobić domową czekoladę lepszą od sklepowej?

Niekoniecznie to oszczędność i walory smakowe grają pierwsze skrzypce, gdy szukasz porady jak zrobić czekoladę. Domowy wyrób jest pozbawiony niepotrzebnych sztucznych dodatków, których w gotowych czekoladach bywa niestety sporo. Producenci stosują np. syntetyczne aromaty, emulgatory, substancje konserwujące i żelujące.

Kiedy robisz czekoladę w domu, masz możliwość regulowania zawartości kakao, cukru i tłuszczu. Tego pierwszego składnika powinno być jak najwięcej. Jeśli chcesz zrobić czekoladę lepszą od kupionej w sklepie, skup się na wybraniu kakao najwyższej jakości. Dobre, ciemne kakao pochodzi z najlepszych ziaren kakaowca i nie zawiera domieszki innych tańszych dodatków, które jedynie zwiększają masę i objętość produktu. 

Odradzamy dodawanie margaryny zamiast masła. Zawiera niezdrowe tłuszcze trans, a prawdziwe masło jest smaczniejsze i zdrowsze. Możesz wykorzystać przepis na domowe masło, by mieć kontrolę nad składem.

Marzy Ci się kuchnia pełna przydatnych gadżetów, tj. foremki do robienia czekolady? Zajrzyj na stronę Zalando Lounge kod rabatowy, pobierz zniżkę i zrób zakupy!

Treść artykułu na podstawie tekstu Karoliny Wysockiej w oparciu o artykuł Barbary Lasoty z "Pani domu". Tekst pierwotnie opublikowany 12.09.2013.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (26)
/10.05.2020 18:41
Hejka Pojawiła się nowa kampania konkursowa w której można wygrać kosz ze słodyczami od milki. Jak narazie wypełniłam ankiete i czekam na e-maila z wynikiem losowania. Warto spróbować może coś wygram za darmo :D Tu macie linka bit.ly/milkabon
/23.12.2019 20:44
Przepis beznadziejny, szkoda ze nie czytałam komentarzy wcześniej, potrzebowalam na szybko i zaufałam temu przepisowi, nie róbcie nie tężeje ! szkoda składników i czasu.
/15.12.2019 19:26
Doba w lodówce i masa stężała co najwyżej na mus, nie na coś, co można pokroić. Coś tutaj jest nie tak z proporcjami. Nie ukrywam, że jestem zawiedziona.
POKAŻ KOMENTARZE (23)