Przygotowując czekoladę domowej roboty prawdopodobnie nie uzyskasz tak zgrabnej tabliczki, do jakiej przyzwyczaiłaś się po otwarciu sklepowej czekolady. Jednak to przecież nie wygląd się liczy, a smak, a ten może być rewelacyjny. Jak zrobić domową czekoladę?
Składniki na domową czekoladę
Pyszna czekolada domowej roboty musi bazować na składnikach dobrej jakości. Wówczas przebije smakiem nawet najbardziej ekskluzywne czekolady z wyższej półki.
- 100 g masła (nie margaryny!),
- szklanka mleka,
- 2/3 szklanki cukru (może być mniej),
- 3-4 łyżki ciemnego kakao,
- 200 g mleka w proszku,
- opcjonalnie: bakalie, rodzynki.
Jak zrobić czekoladę krok po kroku
- W rondelku zagotuj szklankę mleka. Dodaj 100 g masła (1/2 typowej kostki) i mieszaj, aż się rozpuści.
- Wsyp 2/3 szklanki cukru i co najmniej 3 łyżki kakao. Jeśli smakuje ci niesłodka czekolada, zmniejsz porcję cukru. Mieszaj, aż powstanie jednorodny, ciemnobrązowy płyn.
- Przelej do miski, dodaj 200 g mleka w proszku. Miksuj dotąd, aż zlikwidujesz wszystkie grudki. Możesz też wrzucić garść rodzynek, pokruszonych orzechów lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.
- Włóż masę do płaskiej foremki i wstaw do lodówki. Gdy stężeje, pokrój na małe kostki.
Jak zrobić domową czekoladę lepszą od sklepowej?
Niekoniecznie to oszczędność i walory smakowe grają pierwsze skrzypce, gdy szukasz porady jak zrobić czekoladę. Domowy wyrób jest pozbawiony niepotrzebnych sztucznych dodatków, których w gotowych czekoladach bywa niestety sporo. Producenci stosują np. syntetyczne aromaty, emulgatory, substancje konserwujące i żelujące.
Kiedy robisz czekoladę w domu, masz możliwość regulowania zawartości kakao, cukru i tłuszczu. Tego pierwszego składnika powinno być jak najwięcej. Jeśli chcesz zrobić czekoladę lepszą od kupionej w sklepie, skup się na wybraniu kakao najwyższej jakości. Dobre, ciemne kakao pochodzi z najlepszych ziaren kakaowca i nie zawiera domieszki innych tańszych dodatków, które jedynie zwiększają masę i objętość produktu.
Odradzamy dodawanie margaryny zamiast masła. Zawiera niezdrowe tłuszcze trans, a prawdziwe masło jest smaczniejsze i zdrowsze. Możesz wykorzystać przepis na domowe masło, by mieć kontrolę nad składem.
Inne przepisy na pyszne desery: Jak zrobić muffinki czekoladoweObłędnie pyszne Lava Cake, czyli czekoladowy deser z płynnym środkiem
Brownie z burakami - wypróbuj, a nie będziesz już robić klasycznego brownie