Jak zrobić domową czekoladę?

Gdy sklepowe półki świeciły pustkami, nasze mamy często ją robiły. Teraz też warto, bo domowa jest tańsza!
/ 12.09.2013 03:43
Domowa czekolada fot. Fotolia

Robiąc czekoladę domowej roboty prawdopodobnie nie uzyskamy tak zgrabnej tabliczki jak ta ze sklepu, ale przecież nie wygląd się liczy, a smak. Ten zaś może być naprawdę rewelacyjny. Jak zrobić domową czekoladę?

Zalety domowej czekolady

Nasz wyrób będzie pozbawiony niepotrzebnych sztucznych dodatków, których w gotowych czekoladach bywa niestety sporo. Producenci stosują np.:

  • syntetyczne aromaty
  • emulgatory
  • substancje konserwujące i żelujące

Robiąc czekoladę w domu, mamy też możliwość regulowania zawartości kakao, cukru i tłuszczu. Tego pierwszego składnika powinno być jak najwięcej, gdyż wtedy czekolada jest bardziej zasobna w magnez, który pomaga budować mocne kości, a ponadto zwiększa wytwarzanie serotoniny – hormonu odpowiedzialnego w znacznym stopniu za nasz dobry nastrój.
Oprócz wielkości porcji kakao, ważna jest także jego jakość. Skoro już decydujemy się sami zrobić czekoladę, kupmy dobre, ciemne kakao renomowanej firmy. Takie bowiem robione jest z najlepszych ziaren kakaowca i nie zawiera domieszki innych tańszych dodatków, które jedynie zwiększają masę i objętość produktu. Różnica w cenie produktów wysokiej klasy i gorszej jakości to zaledwie 2–3 zł. Z kolei cukru i tłuszczu możemy dać mniej, aby nie przytyć. Oczywiście odradzamy dodawanie margaryny zawierającej niezdrowe tłuszcze trans. Prawdziwe masło jest smaczniejsze i zdrowsze.

Jak zrobić czekoladę?

  1. W rondelku zagotuj szklankę mleka. Dodaj 100 g masła (1/2 typowej kostki) i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. Wsyp 2/3 szklanki cukru i co najmniej 3 łyżki kakao. Jeśli smakuje ci niesłodka czekolada, zmniejsz porcję cukru. Mieszaj, aż powstanie jednorodny, ciemnobrązowy płyn.
  3. Przelej do miski, dodaj 200 g mleka w proszku. Miksuj dotąd, aż zlikwidujesz wszystkie grudki. Możesz też wrzucić garść rodzynek, pokruszonych orzechów lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  4. Włóż masę do płaskiej foremki i wstaw do lodówki. Gdy stężeje, pokrój na małe kostki.

Nasza rada:

Do czekolady użyj tłustego mleka. Jeśli jest pasteryzowane lub UHT, nie musisz go doprowadzać do wrzenia.
 

Na podstawie artykułu Barbary Lasoty z "Pani domu"

Zobacz inne przepisy na desery:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (20)
/31.01.2019 19:43
Po pierwsze zakupcie dobre mleko w proszku,bez dodatku wszelkiego dziadostwa i cukru.Po drugie kakao musi być prawdziwe w 100% i po trzecie mleko w pełni tłuste.Zamiast cukru zastosujcie miód(2-3 łyżek) i przy końcu dodajcie żurawinę,orzechy włoskie i np. jagody goji .Doba w lodówce i można kroić.Można również rozłożyć masę między dwoma waflami.Pycha.Bez tłuszczu palmowego,syropów glukozowych i chemii.
/27.12.2018 12:45
Ochydne. Mleko w proszku się nie nadaje. Smakuje ochydnie i chemicznie.
/15.11.2018 22:36
-szklankę mleka czyli ile g lub ml? albo ile szklanek masła w takim razie? łyżki też każdy ma nieco inne w domu, dlaczego nie przyjąć jednej jednostki? -niesłodka czekolada nazywa się gorzka ;) -200g mleka w jakim proszku i ile tego proszku? -rodzynki, orzechy i pomarańczę mogę dodać, ale innych składników mi nie wolo? pozdrawiam
POKAŻ KOMENTARZE (17)