Jak zrobić czekoladę - przepis na domową czekoladę

Jak zrobić czekoladę - domowy przepis fot. Adobe Stock
Jak zrobić czekoladę - przepis na domową czekoladę jest prostszy, niż myślisz. Potrzebujesz mleka, masła, kakao i cukru.
Edyta Liebert / 27.04.2020 20:49
Jak zrobić czekoladę - domowy przepis fot. Adobe Stock

Przygotowując czekoladę domowej roboty prawdopodobnie nie uzyskasz tak zgrabnej tabliczki, do jakiej przyzwyczaiłaś się po otwarciu sklepowej czekolady. Jednak to przecież nie wygląd się liczy, a smak, a ten może być rewelacyjny. Jak zrobić domową czekoladę?

Składniki na domową czekoladę

Pyszna czekolada domowej roboty musi bazować na składnikach dobrej jakości. Wówczas przebije smakiem nawet najbardziej ekskluzywne czekolady z wyższej półki. 

  • 100 g masła (nie margaryny!),
  • szklanka mleka,
  • 2/3 szklanki cukru (może być mniej),
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao,
  • 200 g mleka w proszku,
  • opcjonalnie: bakalie, rodzynki.

Jak zrobić czekoladę krok po kroku

  1. W rondelku zagotuj szklankę mleka. Dodaj 100 g masła (1/2 typowej kostki) i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. Wsyp 2/3 szklanki cukru i co najmniej 3 łyżki kakao. Jeśli smakuje ci niesłodka czekolada, zmniejsz porcję cukru. Mieszaj, aż powstanie jednorodny, ciemnobrązowy płyn.
  3. Przelej do miski, dodaj 200 g mleka w proszku. Miksuj dotąd, aż zlikwidujesz wszystkie grudki. Możesz też wrzucić garść rodzynek, pokruszonych orzechów lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  4. Włóż masę do płaskiej foremki i wstaw do lodówki. Gdy stężeje, pokrój na małe kostki.

Jak zrobić domową czekoladę lepszą od sklepowej?

Niekoniecznie to oszczędność i walory smakowe grają pierwsze skrzypce, gdy szukasz porady jak zrobić czekoladę. Domowy wyrób jest pozbawiony niepotrzebnych sztucznych dodatków, których w gotowych czekoladach bywa niestety sporo. Producenci stosują np. syntetyczne aromaty, emulgatory, substancje konserwujące i żelujące.

Kiedy robisz czekoladę w domu, masz możliwość regulowania zawartości kakao, cukru i tłuszczu. Tego pierwszego składnika powinno być jak najwięcej. Jeśli chcesz zrobić czekoladę lepszą od kupionej w sklepie, skup się na wybraniu kakao najwyższej jakości. Dobre, ciemne kakao pochodzi z najlepszych ziaren kakaowca i nie zawiera domieszki innych tańszych dodatków, które jedynie zwiększają masę i objętość produktu. 

Odradzamy dodawanie margaryny zamiast masła. Zawiera niezdrowe tłuszcze trans, a prawdziwe masło jest smaczniejsze i zdrowsze. Możesz wykorzystać przepis na domowe masło, by mieć kontrolę nad składem.

Treść artykułu na podstawie tekstu Karoliny Wysockiej w oparciu o artykuł Barbary Lasoty z "Pani domu". Tekst pierwotnie opublikowany 12.09.2013.