Domowa przyprawa do piernika - nie tylko na święta. Zobacz przepis

Przyprawa do piernika przyda się do świątecznych wypieków, ale także do deserów, grzańca czy kawy. Oto najlepszy przepis na aromatyczną przyprawę.
Marta Kosakowska / 13.11.2019 13:47
DRUKUJ PRZEPIS
Domowa przyprawa do piernika - nie tylko na święta. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30-40 g lasek cynamonu,
  • 5 g goździków,
  • 5 g suszonego imbiru,
  • 5 g kardamonu,
  • 5 g gwiazdek anyżu,
  • 5 g gałki muszkatołowej,
  • 5 g ziela angielskiego.
Przygotowanie:

Przyprawa do piernika domowej roboty jest aromatyczna i naturalna. Świeżo zmielone przyprawy uwalniają niesamowitą woń. Jest korzenna, lekko pieprzowa, delikatnie ostra i rozgrzewająca, przez to doskonale sprawdza się do sezonowych wypieków np. na święta Bożego Narodzenia. Piernik staropolski będzie smakował z nią wyśmienicie.

Świąteczne pierniczki nie mogą się obejść bez tej przyprawy, lecz można jej używać również do wielu deserów. Kruche ciasteczka, lody czy rozgrzewająca zimowa kawa - to tylko kilka przepisów, które możesz urozmaicić szczyptą przyprawy do piernika.

Z młynka do kawy lub moździerza

Wszystkie składniki zmielić lub utłuc w moździerzu. Zaleca się, by po zmieleniu, przyprawę przesiać przez sitko. Następnie przesypać do słoika lub innego pojemnika.

Z Thermomixa

Wszystkie składniki należy miksować na najwyższych obrotach, do uzyskania sypkiej konsystencji.

Zaleca się dodawanie ok. 3 łyżeczek przyprawy na 1 kg mąki.

Przyprawę do piernika należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym miejscu, aby nie straciła swojego niepowtarzalnego aromatu.

Przepisy na pierniki:
Pierniki nadziewane powidłami z polewa czekoladową
Piernik w piwie na 3 sposoby

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)