Składniki:
- 30-40 g lasek cynamonu,
- 5 g goździków,
- 5 g suszonego imbiru,
- 5 g kardamonu,
- 5 g gwiazdek anyżu,
- 5 g gałki muszkatołowej,
- 5 g ziela angielskiego,
- opcjonalnie: 3 g pieprzu czarnego,
- opcjonalnie: 5 g mielonej kolendry,
- opcjonalnie: 5 g suszonej i mielonej skórki pomarańczowej.
Przygotowanie:
Domowa przyprawa do piernika jest nieporównywalnie bardziej aromatyczna, niż gotowa mieszanka. Przewyższa ona nawet przyprawy piernikowe z dobrym składem. Świeżo zmielone przyprawy uwalniają niesamowitą woń. Przyprawa do piernika jest korzenna, lekko pieprzowa, delikatnie ostra i rozgrzewająca, przez to doskonale sprawdza się do sezonowych wypieków np. na święta Bożego Narodzenia. Piernik staropolski będzie smakował z nią wyśmienicie.
Świąteczne pierniczki nie mogą się obejść bez tej przyprawy, lecz można jej używać również do wielu deserów lub kawy. To tylko kilka przepisów, które możesz urozmaicić właśnie szczyptą domowej przyprawy do piernika.
- Wszystkie składniki na domową przyprawę do piernika, zmiel lub utłucz w moździerzu.
- Zaleca się, by po zmieleniu, przyprawę do piernika przesiać przez sitko.
- Następnie domową przyprawę do piernika przesyp do słoika lub innego pojemnika i szczelnie zamknij.
Do nietypowych dodatków w przyprawie do piernika i pierniczków należą: pieprz cayenne, kolendra, kurkuma, kawa i kmin rzymski. Nie ma ich w podstawowym przepisie na przyprawę piernikową, ale z ich pomocą możesz stworzyć zupełnie nową kompozycję smakową. Eksperymentuj z dodatkami do przyprawy piernikowej.
Artykuł pierwotnie opublikowany 13.11.2019.
Przepisy na pierniki:
Pierniki nadziewane powidłami z polewa czekoladową
Piernik w piwie na 3 sposoby