Oponki siostry Anastazji na dwa sposoby. Oto pyszne przepisy na oponki serowe i drożdżowe według przepisu siostry Anastazji

oponki siostry anastazji fot. Adobe Stock, shersor
Oponki siostry Anastazji sprawdzą się jako pyszna przekąska na Tłusty Czwartek, ale także na inne okazje. Możesz przygotować je na bazie sera lub z klasycznego ciasta drożdżowego. Gotowe oponki siostry Anastazji udekoruj cukrem pudrem, domowym lukrem albo gęstą, kolorową polewą. Świetnie sprawdzi się także płynna czekolada.
/ 24.01.2024 05:55
oponki siostry anastazji fot. Adobe Stock, shersor

Najpopularniejsze oponki zrobisz z ciasta drożdżowego i serowego. Będą idealne zarówno na Tłusty Czwartek, jak i na zwykłe spotkanie ze znajomymi przy kawie i słodkościach. Siostra Anastazja dobrze wie, jak robić prawdziwe pyszności, dlatego te przepisy nie mogą się nie udać.

Spis treści:

  1. Oponki serowe siostry Anastazji
  2. Oponki drożdżowe siostry Anastazji

Oponki siostry Anastazji: oponki serowe

Oponki serowe są miękkie i puszyste, doskonale komponują się z gęstym domowym lukrem czy czekoladową polewą. W podobny sposób przygotujesz także pączki serowe siostry Anastazji. Ta przekąska idealnie sprawdzi się podczas słodkiego spotkania z bliskimi.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 g zmielonego twarogu (może być gotowy na sernik lub zmielony w domu),
  • 4 żółtka,
  • 150 g śmietany 18%
  • 100 g drobnego cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki wódki lub spirytusu,
  • płaska łyżka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj zmielony ser i wszystkie pozostałe składniki.
  2. Wszystko dokładnie zagnieć na elastyczne ciasto. Następnie oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na dość grubo (1,5-2 cm).
  3. Z ciasta wykrawaj krążki, a w środku każdego z nich zrób otwory małym kieliszkiem.
  4. Tak przygotowane oponki smaż w głębokim oleju kilka minut z każdej strony.
  5. Gotowe oponki odsącz na ręczniku papierowym i udekoruj wedle uznania.

oponki serowe siostry anastazji

fot. Oponki serowe siostry Anastazji/Adobe Stock, styxclick

Oponki siostry Anastazji: oponki drożdżowe

Pączki z ciasta drożdżowego są prawdziwą tradycja Tłustego Czwartku. Jeśli jednak chcesz odrobinę urozmaicić przepis, przygotuj wycięte w środku oponki i udekoruj je kolorowym kremem i posypką.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 60 g drobnego cukru,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, a następnie lekko wymieszaj z łyżką cukru oraz 50 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka.
  2. Całość zasyp 3 łyżkami mąki, nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20-25 minut.
  3. W tym czasie roztop i wystudź masło, a do miski przesiej resztę mąki. Dodaj żółtka, sól, resztę cukru oraz wystudzone masło.
  4. Na koniec wlej mleko oraz gotowy rozczyn i od razu zacznij zagniatać ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub w robocie kuchennym.
  5. Ponownie przykryj i odstaw na pół godziny, aby ciasto jeszcze raz wyrosło - powinno podwoić swoją objętość.
  6. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm, a następnie wytnij krążki. W środku zrób otwory przy pomocy małej foremki lub kieliszka.
  7. Oponki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż kilka minut z każdej strony.
  8. Gotowe oponki odsącz na ręczniku papierowym i udekoruj.

oponki drożdżowe siostry anastazji

fot. Oponki drożdżowe siostry Anastazji/Adobe Stock, dusiowa

Czytaj także:
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji
Szybkie przepisy na Tłusty Czwartek
Pomysły na obiad na Tłusty Czwartek

Redakcja poleca

REKLAMA