Najpopularniejsze oponki zrobisz z ciasta drożdżowego i serowego. Będą idealne zarówno na Tłusty Czwartek, jak i na zwykłe spotkanie ze znajomymi przy kawie i słodkościach. Siostra Anastazja dobrze wie, jak robić prawdziwe pyszności, dlatego te przepisy nie mogą się nie udać.
Spis treści:
Oponki siostry Anastazji: oponki serowe
Oponki serowe są miękkie i puszyste, doskonale komponują się z gęstym domowym lukrem czy czekoladową polewą. W podobny sposób przygotujesz także pączki serowe siostry Anastazji. Ta przekąska idealnie sprawdzi się podczas słodkiego spotkania z bliskimi.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 500 g zmielonego twarogu (może być gotowy na sernik lub zmielony w domu),
- 4 żółtka,
- 150 g śmietany 18%
- 100 g drobnego cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki wódki lub spirytusu,
- płaska łyżka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj zmielony ser i wszystkie pozostałe składniki.
- Wszystko dokładnie zagnieć na elastyczne ciasto. Następnie oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na dość grubo (1,5-2 cm).
- Z ciasta wykrawaj krążki, a w środku każdego z nich zrób otwory małym kieliszkiem.
- Tak przygotowane oponki smaż w głębokim oleju kilka minut z każdej strony.
- Gotowe oponki odsącz na ręczniku papierowym i udekoruj wedle uznania.
fot. Oponki serowe siostry Anastazji/Adobe Stock, styxclick
Oponki siostry Anastazji: oponki drożdżowe
Pączki z ciasta drożdżowego są prawdziwą tradycja Tłustego Czwartku. Jeśli jednak chcesz odrobinę urozmaicić przepis, przygotuj wycięte w środku oponki i udekoruj je kolorowym kremem i posypką.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka,
- 3 żółtka,
- 60 g drobnego cukru,
- 100 g masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania rozczynu. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, a następnie lekko wymieszaj z łyżką cukru oraz 50 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka.
- Całość zasyp 3 łyżkami mąki, nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20-25 minut.
- W tym czasie roztop i wystudź masło, a do miski przesiej resztę mąki. Dodaj żółtka, sól, resztę cukru oraz wystudzone masło.
- Na koniec wlej mleko oraz gotowy rozczyn i od razu zacznij zagniatać ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub w robocie kuchennym.
- Ponownie przykryj i odstaw na pół godziny, aby ciasto jeszcze raz wyrosło - powinno podwoić swoją objętość.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm, a następnie wytnij krążki. W środku zrób otwory przy pomocy małej foremki lub kieliszka.
- Oponki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż kilka minut z każdej strony.
- Gotowe oponki odsącz na ręczniku papierowym i udekoruj.
fot. Oponki drożdżowe siostry Anastazji/Adobe Stock, dusiowa
Czytaj także:
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji
Szybkie przepisy na Tłusty Czwartek
Pomysły na obiad na Tłusty Czwartek