Placek japoński siostry Anastazji będzie świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy, ale sprawdzi się też na świątecznym stole. Możesz postawić go obok tradycyjnego makowca zwijanego czy sernika. Zobacz, jak szybko przygotować ten pyszny wypiek.
Spis treści:
Placek japoński siostry Anastazji: sprawdzony przepis
Placek japoński możesz przygotować na bazie maku z puszki albo przygotować domowy mak do makowca. Najważniejsze jest odpowiednie wymoczenie maku w gorącej wodzie i mleku, a następnie zagotowanie nasion, przecedzenie ich, zmielenie i połączenie z bakaliami.
Składniki:
- 900 g masy makowej,
- 250 g miękkiego masła lub margaryny,
- 5 jajek,
- 180 g cukru,
- po 5 łyżek mąki pszennej i kaszy manny,
- 3 jabłka,
- płaska łyżka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek.
- Jabłka umyj, obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w bardzo drobną kostkę albo zetrzyj na grubych oczkach.
- Masło przełóż do miski i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo po jednym żółtku.
- Dodaj proszek do pieczenia, mąkę oraz kaszę manną, a następnie mak i jabłka. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem lub szpatułką.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i ostrożnie połącz z masą makową.
- Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (180 stopni) na godzinę.
- Placek japoński siostry Anastazji najlepiej smakuje na zimno.
fot. Placek japoński siostry Anastazji sprawdzony przepis/Adobe Stock, Надія Коваль
Jaka polewa do placka japońskiego siostry Anastazji?
Placek japoński siostry Anastazji będzie idealnie komponował się z gęstą polewą czekoladową. Polej nim świeżo upieczone lub lekko wystudzone ciasto i chłodź w lodówce.
Składniki:
- 30 g margaryny,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki mleka,
- płaska łyżka cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej rozpuść margarynę, a następnie dodaj połamaną tabliczkę czekolady. Podgrzewaj i mieszaj, aż całość dobrze się połączy.
- Mleko połącz z cukrem pudrem i dodaj do masy.
- Całość wymieszaj i od razu przelej na upieczony placek. Pozostaw do wystudzenia.
- Możesz dodatkowo udekorować polewę skórką pomarańczową czy posiekanymi orzechami.
Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji:

12 pysznych pomysłów na sernik siostry Anastazji: z owocami, kokosami, na zimno i ciepło. Oto zbiór najlepszych przepisów

Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil

Jak przygotować idealny piernik dojrzewający siostry Anastazji? Oto oryginalny przepis i garść wskazówek

Przepis na najlepszą dynię w occie siostry Anastazji: wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować pyszną przekąskę

7 aromatycznych przepisów na grzyby siostry Anastazji: przygotuj te pyszne zupy, sałatki i grzyby marynowane

Pigwówka idealna: oto przepis na pyszną nalewkę z pigwy siostry Anastazji. Ten przepis nie może się nie udać

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę z przepisu siostry Anastazji - sprawdzona, tradycyjna receptura

Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji

Sok z aronii siostry Anastazji to tylko kilka składników. Zobacz, jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki

Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji

Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich

Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
