Placek japoński siostry Anastazji to pyszny i sprawdzony przepis na makowiec po japońsku - idealnie miękki i słodki
fot. Adobe Stock, shaiith
Placek japoński siostry Anastazji to przepyszna wariacja na temat tradycyjnego japońskiego makowca. Łatwo przygotujesz go z gotowej masy makowej, ale możesz także przygotować ją samodzielnie. Sekretem placka po japońsku są soczyste kawałki jabłek i dodatki w postaci czekoladowej polewy. Zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto.
Placek japoński siostry Anastazji będzie świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy, ale sprawdzi się też na świątecznym stole. Możesz postawić go obok tradycyjnego makowca zwijanego czy sernika. Zobacz, jak szybko przygotować ten pyszny wypiek.
Placek japoński możesz przygotować na bazie maku z puszki albo przygotować domowy mak do makowca. Najważniejsze jest odpowiednie wymoczenie maku w gorącej wodzie i mleku, a następnie zagotowanie nasion, przecedzenie ich, zmielenie i połączenie z bakaliami.
Składniki:
900 g masy makowej,
250 g miękkiego masła lub margaryny,
5 jajek,
180 g cukru,
po 5 łyżek mąki pszennej i kaszy manny,
3 jabłka,
płaska łyżka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Białka oddziel od żółtek.
Jabłka umyj, obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w bardzo drobną kostkę albo zetrzyj na grubych oczkach.
Masło przełóż do miski i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo po jednym żółtku.
Dodaj proszek do pieczenia, mąkę oraz kaszę manną, a następnie mak i jabłka. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem lub szpatułką.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i ostrożnie połącz z masą makową.
Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (180 stopni) na godzinę.
Placek japoński siostry Anastazji najlepiej smakuje na zimno.
Placek japoński siostry Anastazji będzie idealnie komponował się z gęstą polewą czekoladową. Polej nim świeżo upieczone lub lekko wystudzone ciasto i chłodź w lodówce.
Składniki:
30 g margaryny,
tabliczka gorzkiej czekolady,
2 łyżki mleka,
płaska łyżka cukru pudru.
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuść margarynę, a następnie dodaj połamaną tabliczkę czekolady. Podgrzewaj i mieszaj, aż całość dobrze się połączy.
Mleko połącz z cukrem pudrem i dodaj do masy.
Całość wymieszaj i od razu przelej na upieczony placek. Pozostaw do wystudzenia.
Możesz dodatkowo udekorować polewę skórką pomarańczową czy posiekanymi orzechami.
Sernik siostry Anastazji możesz przygotować na wiele sposobów. Fani klasycznych smaków na pewno docenią tradycyjny sernik na kruchym spodzie, a miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgną po sernik gotowany albo z dodatkiem wiórek kokosowych. Wypróbuj także dwukolorowy sernik Izaura oraz klasyczny sernik wiedeński.
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Podaj je na rodzinnych spotkaniach i przy okazji imprez ze znajomymi. Może wystąpić także w roli urodzinowego tortu. Wielowarstwowy, idealnie miękki wypiek możesz dowolnie udekorować np. cukrem pudrem albo orzechami.
Jak zrobić piernik dojrzewający siostry Anastazji? To pyszny, tradycyjny przepis na świąteczny wypiek. Możesz przygotować go w wersji z powidłami śliwkowymi lub bez niczego. Pamiętaj, że piernik musi "leżakować" dość długo, dlatego przygotuj do odpowiednio wcześnie, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem na święta.
Dynia w occie siostry Anastazji to pyszny przepis na marynowaną dynię, który nie może się nie udać. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować genialne słoiki na jesień i zimę. Dynie w occie świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i sosów, a także jako szybka, słodko-kwaśna przekąska imprezowa.
Przepisy na grzyby siostry Anastazji to przede wszystkim aromatyczne, rozgrzewające zupy oraz grzyby marynowane. Znajdziesz tu także tradycyjny przepis na krokiety z ciasta naleśnikowego oraz sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem świeżych, leśnych grzybów. Grzyby możesz także zamrozić według wskazówek siostry Anastazji.
Nalewka z pigwy siostry Anastazji to pyszny i słodki trunek, który doskonale rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. Możesz ją pić bez niczego albo traktować jako dodatek do herbaty. Pigwa ze względu na swój smak idealnie się sprawdzi jako baza procentowych trunków. Do przygotowania nalewki potrzebujesz tylko kilku składników.
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę siostry Anastazji to pomysł na zachowanie smaków lata w słoiku i wykorzystanie pomidorów, które nie zdążyły się zaczerwienić. Robi się ją z pomidorów zielonych i lekko zaczerwienionych w proporcji 1:1. Potrzeba też cebuli, octu i standardowych przypraw - soli, pieprzu, liści laurowych. Sałatka z zielonych pomidorów na zimę to jeden z popularniejszych przepisów siostry Anastazji.
Pyszne przetwory z gruszek siostry Anastazji to przede wszystkim dżemy, nalewki oraz gruszki w syropie czy zalewie octowej. Zrobisz je szybko i możesz zapasteryzować, aby zachować pyszny smak gruszek na długie miesiące. Oto najlepsze, rozgrzewające i słodkie pomysły na przetwory z gruszek według siostry Anastazji.
Przepis na sok z aronii siostry Anastazji nie jest trudny. Wystarczy tylko 5 składników, aby przygotować pyszny i orzeźwiający napój. Możesz dodawać go do herbaty lub mieszać z gazowaną wodą i tworzyć owocowe lemoniady. Aby aronia nie była cierpka w smaku, możesz przed przygotowaniem soku lekko ją przymrozić.
Jak zrobić jagodzianki siostry Anastazji? Ten przepis jest bardzo prosty - wystarczy, że przygotujesz rozczyn, a następnie połączysz go z cukrem, mąką, żółtkami oraz masłem. Gotowe jagodzianki udekoruj cukrem pudrem, przygotuj domowy lukier albo wykorzystaj nasz przepis na idealnie chrupiącą kruszonkę.
Prawdą jest, że ciasta wielkanocne siostry Anastazji po prostu nie mogą się nie udać! Te pyszne propozycje idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Możesz podać je tuż po śniadaniu wielkanocnym albo wykorzystać później do popołudniowej kawy. Przygotuj idealną karpatkę, ciasto 3bit oraz klasyczne ciasto pastelowe według przepisu siostry Anastazji.
Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
Jak przygotować pyszne pączki serowe z przepisu siostry Anastazji? To banalnie proste. Odpowiednio połączone składniki pozwolą ci stworzyć idealną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także w każdy dzień roku. Możesz przygotować je w wersji mini albo w tradycyjnym rozmiarze.