Jak zrobić staropolski piernik dojrzewający i jak go przechowywać? Oto 3 aromatyczne zimowe przepisy na pyszny piernik

piernik dojrzewający fot. Adobe Stock, Alina G
Jak zrobić staropolski piernik dojrzewający? Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie ciasta - musisz zrobić to minimum 3 tygodnie przed pieczeniem. Możesz je zrobić na bazie mąki pszennej lub żytniej, a na koniec udekorować wedle uznania płynną czekoladą, orzechami albo cukrem pudrem. Oto przepisy na piernik staropolski.
Sylwia Kazimierczuk / 30.11.2023 08:35
piernik dojrzewający fot. Adobe Stock, Alina G

Staropolski piernik długo dojrzewający jest wymagający czasowo, ale wbrew pozorom nie jest to trudny do przygotowania wypiek. Możesz zrobić go na kilka sposobów, modyfikując składniki oraz dodatki. Piernik doskonale smakuje w połączeniu z powidłami śliwkowymi, nalewką pomarańczową, a także gorącą kawą czy zimową herbatą. Zobacz, jak go przygotować.

Spis treści:

  1. Piernik dojrzewający 3 tygodnie
  2. Piernik dojrzewający 4 tygodnie
  3. Piernik dojrzewający na mące żytniej
  4. Jak przechowywać piernik?

Piernik dojrzewający w 3 tygodnie

Klasyczny piernik staropolski powinien dojrzewać 2-3 miesiące, jednak możesz skrócić ten czas i przygotować równie pyszny wypiek w zaledwie miesiąc. Pamiętaj, aby ciasto przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

Składniki:

  • Kostka masła (200 g),
  • 500 ml miodu płynnego akacjowego lub gryczanego,
  • 200 g cukru,
  • 4 średnie jajka,
  • 3 łyżki mieszanki przypraw do piernika,
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • Pół szklanki mleka,
  • ¾ szklanki powideł śliwkowych,
  • Pół łyżeczki soli,
  • Kilogram mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w rondelku i wsyp mieszankę przypraw do piernika. Smaż całość na bardzo małym ogniu przez około minutę, cały czas mieszając.
  2. Po łyżeczce wsyp sodę oczyszczoną, a następnie małym strumieniem wlej mleko. Gotową masę lekko wystudź.
  3. W miseczce roztrzep jajka i wlej je do wystudzonej masy.
  4. Przesianą mąkę połącz z cukrem, solą i miodem, a następnie dodaj masę piernikową.
  5. Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciemne, suche i chłodne miejsce na 3 tygodnie.
  6. Po tym czasie ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzony piernik przełóż dwukrotnie kolejną warstwą powideł śliwkowych lub dżemu.

piernik staropolski dojrzewający

fot. Piernik dojrzewający 3 tygodnie/Adobe Stock, teressa

Piernik długo dojrzewający: wersja na 4 tygodnie

Piernik dojrzewający miesiąc będzie jeszcze lepszy w smaku, dlatego jeśli masz czas, przygotuj go właśnie 4 tygodnie wcześniej. Tuż przed świętami udekoruj go w wybrany sposób, a po upieczeniu przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie musi być to lodówka.

Składniki:

  • ¾ kostki masła,
  • 300 ml miodu wielokwiatowego,
  • 300 g cukru,
  • 3 średnie jajka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Pół szklanki mleka,
  • ¾ szklanki powideł śliwkowych,
  • Pół łyżeczki soli,
  • Kilogram mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w rondelku i wsyp mieszankę przypraw do piernika. Smaż przez około minutę na małym ogniu, cały czas mieszając. Wystudź lekko, a następnie dodaj roztrzepane jajka.
  2. Wymieszaj sodę oczyszczoną z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj mleko i połącz z masą jajeczną.
  3. Przesianą mąkę połącz z cukrem i miodem, a następnie dodaj masę piernikową. Wyrób masę, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne, suche i ciemne miejsce na 4 tygodnie.
  4. Po tym czasie upiecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Gotowy piernik po wystudzeniu przełóż powidłami i udekoruj wedle uznania.

piernik dojrzewający siostry anastazji

fot. Piernik dojrzewający 4 tygodnie: przepis/Adobe Stock, ratmaner

Piernik dojrzewający na bazie mąki żytniej

Pyszny świąteczny piernik możesz przygotować także na bazie mąki żytniej. Będzie to zdrowsza alternatywa szczególnie dla osób, które nie mogą jeść pszennych produktów, ale nie chcą rezygnować z ciast i deserów wigilijnych.

Skła​dniki:

  • ¾ kostki masła,
  • 300 ml miodu wielokwiatowego,
  • 300 g cukru,
  • 3 średnie jajka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Pół szklanki mleka,
  • Pół łyżeczki soli,
  • Szklanka dżemu,
  • Kilogram mąki żytniej.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w rondelku i wsyp mieszankę przypraw do piernika. Smaż przez około minutę na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstaw do wystudzenia.
  2. W osobnej miseczce połącz ze sobą proszek do pieczenia, sodę i sól, a następnie wymieszaj z mlekiem. Całość przelej do wystudzonej masy piernikowej.
  3. Mąkę przesiej i połącz z cukrem oraz miodem. Następnie do środka powoli dodaj masę piernikową.
  4. Odstaw na minimum 3 tygodnie w ciemne, chłodne i suche miejsce.
  5. Po tym czasie upiecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzony piernik  przełóż dwukrotnie kolejną warstwą powideł śliwkowych lub dżemu.

piernik długo dojrzewający

fot. Piernik dojrzewający na mące żytniej/Adobe Stock, wypiekibeaty

Jak przechowywać piernik?

Piernik po upieczeniu powinien być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu. Nie musi to być lodówka, z powodzeniem sprawdzi się zimna spiżarnia lub piwnica. Pamiętaj jednak, aby dokładnie zabezpieczyć wypiek przed chłonięciem niechcianych zapachów.

Czytaj więcej o przechowywaniu piernika i pierniczków

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.11.2018

Zobacz także inne przepisy na świąteczne wypieki:

Przepis na pyszne kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji - zrobisz je w kilka chwil. Idealnie pasują do kawy i herbaty
Przepis na pyszne kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji - zrobisz je w kilka chwil. Idealnie pasują do kawy i herbaty
Kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji przygotujesz w kilka chwil, ale musisz mieć pod ręką specjalną nakładkę do maszynki, która umożliwia tworzenie struktury ciastek. Pamiętaj też, że maszynka musi być dokładnie wyczyszczona przed pracą. Do przygotowania wystarczy ci tylko kilka składników.
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Sprawdzone przepisy
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Sprawdzone przepisy
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji możesz przełożyć zarówno jasnym, jak i ciemnym czekoladowym kremem. Podstawą jest upieczenie idealnego biszkoptu z dodatkiem posiekanych orzechów. Placek orzechowy świetnie komponuje się także z jabłkami oraz bakaliami. Oto sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji.
Placek japoński siostry Anastazji to pyszny i sprawdzony przepis na makowiec po japońsku - idealnie miękki i słodki
Placek japoński siostry Anastazji to pyszny i sprawdzony przepis na makowiec po japońsku - idealnie miękki i słodki
Placek japoński siostry Anastazji to przepyszna wariacja na temat tradycyjnego japońskiego makowca. Łatwo przygotujesz go z gotowej masy makowej, ale możesz także przygotować ją samodzielnie. Sekretem placka po japońsku są soczyste kawałki jabłek i dodatki w postaci czekoladowej polewy. Zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto.
Oto makowiec z gotowej masy makowej, który zawsze się udaje
Oto makowiec z gotowej masy makowej, który zawsze się udaje
Jak zrobić pyszny makowiec z gotowej masy makowej? To bardzo proste. Możesz przygotować go w wersji klasycznej, czyli zawijanej, ale równie dobrze będzie smakować upieczony w prostokątnej formie. Taki makowiec zrobisz zarówno na kruchym spodzie, jak i po japońsku, czyli bez spodu. Zobacz pomysły na pyszny makowiec.
Ciasteczka korzenne łatwe w przygotowaniu: aromatyczne i kruche
Ciasteczka korzenne łatwe w przygotowaniu: aromatyczne i kruche
Ciasteczka korzenne są aromatyczne, chrupiące i pyszne. Doskonale pasują do gorącej kawy i herbaty. Zobacz dziecinnie prosty przepis, który jest idealny nie tylko na święta Bożego Narodzenia.
Sernik z makiem z puszki. Przepis na najlepsze świąteczne ciasto
Sernik z makiem z puszki. Przepis na najlepsze świąteczne ciasto
Sernik z makiem z puszki przygotuj na spodzie z biszkoptów lub herbatników. Czas przygotowania to około 40 minut, do tego musisz dodać 80 minut pieczenia.
Przepis na piernik tradycyjny. Rozpocznij przygotowania 3-4 tygodnie przed świętami
Przepis na piernik tradycyjny. Rozpocznij przygotowania 3-4 tygodnie przed świętami
Według przepisu na piernik tradycyjny, przygotowywanie ciasta należy zacząć 3-4 tygodnie przed świętami - korzenna masa musi leżakować, aby dojrzeć. Jeśli rozpoczniesz proces później, nie przejmuj się. Możesz nieco skrócić każdy etap przygotowania piernika tradycyjnego.
Ciasteczka świąteczne - łatwy przepis na pyszny świąteczny przysmak
Ciasteczka świąteczne - łatwy przepis na pyszny świąteczny przysmak
Bez ciasteczek świątecznych nie ma świąt Bożego Narodzenia! Te z naszego przepisu są chrupiące i korzenne, doskonale pasują do kawy lub herbaty.

Redakcja poleca

REKLAMA