Staropolski piernik długo dojrzewający jest wymagający czasowo, ale wbrew pozorom nie jest to trudny do przygotowania wypiek. Możesz zrobić go na kilka sposobów, modyfikując składniki oraz dodatki. Piernik doskonale smakuje w połączeniu z powidłami śliwkowymi, nalewką pomarańczową, a także gorącą kawą czy zimową herbatą. Zobacz, jak go przygotować.
Spis treści:
- Piernik dojrzewający 3 tygodnie
- Piernik dojrzewający 4 tygodnie
- Piernik dojrzewający na mące żytniej
- Jak przechowywać piernik?
Piernik dojrzewający w 3 tygodnie
Klasyczny piernik staropolski powinien dojrzewać 2-3 miesiące, jednak możesz skrócić ten czas i przygotować równie pyszny wypiek w zaledwie miesiąc. Pamiętaj, aby ciasto przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
Składniki:
- Kostka masła (200 g),
- 500 ml miodu płynnego akacjowego lub gryczanego,
- 200 g cukru,
- 4 średnie jajka,
- 3 łyżki mieszanki przypraw do piernika,
- 4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- Pół szklanki mleka,
- ¾ szklanki powideł śliwkowych,
- Pół łyżeczki soli,
- Kilogram mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w rondelku i wsyp mieszankę przypraw do piernika. Smaż całość na bardzo małym ogniu przez około minutę, cały czas mieszając.
- Po łyżeczce wsyp sodę oczyszczoną, a następnie małym strumieniem wlej mleko. Gotową masę lekko wystudź.
- W miseczce roztrzep jajka i wlej je do wystudzonej masy.
- Przesianą mąkę połącz z cukrem, solą i miodem, a następnie dodaj masę piernikową.
- Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciemne, suche i chłodne miejsce na 3 tygodnie.
- Po tym czasie ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzony piernik przełóż dwukrotnie kolejną warstwą powideł śliwkowych lub dżemu.
fot. Piernik dojrzewający 3 tygodnie/Adobe Stock, teressa
Piernik długo dojrzewający: wersja na 4 tygodnie
Piernik dojrzewający miesiąc będzie jeszcze lepszy w smaku, dlatego jeśli masz czas, przygotuj go właśnie 4 tygodnie wcześniej. Tuż przed świętami udekoruj go w wybrany sposób, a po upieczeniu przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie musi być to lodówka.
Składniki:
- ¾ kostki masła,
- 300 ml miodu wielokwiatowego,
- 300 g cukru,
- 3 średnie jajka,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- Pół szklanki mleka,
- ¾ szklanki powideł śliwkowych,
- Pół łyżeczki soli,
- Kilogram mąki.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w rondelku i wsyp mieszankę przypraw do piernika. Smaż przez około minutę na małym ogniu, cały czas mieszając. Wystudź lekko, a następnie dodaj roztrzepane jajka.
- Wymieszaj sodę oczyszczoną z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj mleko i połącz z masą jajeczną.
- Przesianą mąkę połącz z cukrem i miodem, a następnie dodaj masę piernikową. Wyrób masę, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w chłodne, suche i ciemne miejsce na 4 tygodnie.
- Po tym czasie upiecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Gotowy piernik po wystudzeniu przełóż powidłami i udekoruj wedle uznania.
fot. Piernik dojrzewający 4 tygodnie: przepis/Adobe Stock, ratmaner
Piernik dojrzewający na bazie mąki żytniej
Pyszny świąteczny piernik możesz przygotować także na bazie mąki żytniej. Będzie to zdrowsza alternatywa szczególnie dla osób, które nie mogą jeść pszennych produktów, ale nie chcą rezygnować z ciast i deserów wigilijnych.
Składniki:
- ¾ kostki masła,
- 300 ml miodu wielokwiatowego,
- 300 g cukru,
- 3 średnie jajka,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- Pół szklanki mleka,
- Pół łyżeczki soli,
- Szklanka dżemu,
- Kilogram mąki żytniej.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w rondelku i wsyp mieszankę przypraw do piernika. Smaż przez około minutę na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstaw do wystudzenia.
- W osobnej miseczce połącz ze sobą proszek do pieczenia, sodę i sól, a następnie wymieszaj z mlekiem. Całość przelej do wystudzonej masy piernikowej.
- Mąkę przesiej i połącz z cukrem oraz miodem. Następnie do środka powoli dodaj masę piernikową.
- Odstaw na minimum 3 tygodnie w ciemne, chłodne i suche miejsce.
- Po tym czasie upiecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzony piernik przełóż dwukrotnie kolejną warstwą powideł śliwkowych lub dżemu.
fot. Piernik dojrzewający na mące żytniej/Adobe Stock, wypiekibeaty
Jak przechowywać piernik?
Piernik po upieczeniu powinien być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu. Nie musi to być lodówka, z powodzeniem sprawdzi się zimna spiżarnia lub piwnica. Pamiętaj jednak, aby dokładnie zabezpieczyć wypiek przed chłonięciem niechcianych zapachów.
Czytaj więcej o przechowywaniu piernika i pierniczków
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.11.2018
Zobacz także inne przepisy na świąteczne wypieki: