Piernik dojrzewający w 3 tygodnie
Składniki:
- Kostka masła
- 500 ml miodu płynnego akacjowego lub gryczanego
- 200 g cukru
- 4 średnie jajka
- Mieszanka przypraw do piernika
- 4 łyżeczki potażu - zamiast tego może być soda oczyszczona
- Pół szklanki mleka
- ¾ szklanki powideł śliwkowych
- Kilogram mąki
Przygotowanie
- Masło roztop w rondelku i wsyp mieszankę przypraw do piernika. Smaż przez około minutę i dodaj powidła śliwkowe.
- Stopniowo wsyp potaż lub sodę oczyszczoną, jeżeli jest łatwiej dostępna. Wlej mleko. Roztrzepane jajka wlej do masy, gdy odrobinę wystygnie.
- Przesianą mąkę połącz z cukrem i miodem i dodaj masę piernikową. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzony odłóż na kilka dni, a następnie przełóż dwukrotnie kolejną warstwą powideł śliwkowych lub dżemu.
- Ciasto musi leżakować zawinięte ciasno w folii spożywczej i aluminiowej przez około 3 tygodnie. W dniu świąt udekoruj polewą czekoladową.
Wersja w 4 tygodnie
Składniki
- ¾ kostki masła
- 300 ml miodu wielokwiatowego
- 300 g cukru
- 3 średnie jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pół szklanki mleka
- ¾ szklanki powideł śliwkowych
- Kilogram mąki
Przygotowanie
- Masło roztop w rondelku i wsyp mieszankę przypraw do piernika. Smaż przez około minutę i dodaj powidła śliwkowe.
- Wymieszaj sodę oczyszczoną z proszkiem do pieczenia. Wlej mleko. Roztrzepane jajka wlej do masy, gdy odrobinę wystygnie.
- Przesianą mąkę połącz z cukrem i miodem i dodaj masę piernikową. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzony odłóż na kilka dni, a następnie przełóż dwukrotnie kolejną warstwą powideł śliwkowych lub dżemu.
- Piernik zawiń dokładnie w folię aluminiową i ściereczką kuchenną. Udekoruj dopiero na dzień przed świętami.
Na bazie mąki żytniej
Składniki:
- ¾ kostki masła
- 300 ml miodu wielokwiatowego
- 300 g cukru
- 3 średnie jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pół szklanki mleka
- Szklanka dżemu
- Kilogram mąki żytniej
Przygotowanie
- Masło roztop w rondelku i wsyp mieszankę przypraw do piernika. Smaż przez około minutę i dodaj powidła śliwkowe.
- Wymieszaj dokładnie sodę i proszek do pieczenia. Wlej mleko. Roztrzepane jajka wlej do masy, gdy odrobinę wystygnie.
- Przesianą mąkę połącz z cukrem i miodem i dodaj masę piernikową. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzony odłóż na kilka dni, a następnie przełóż dwukrotnie kolejną warstwą powideł śliwkowych lub dżemu.
- Piernik tradycyjny dojrzewający powinien leżakować przynajmniej 3 tygodnie. Najlepsze efekty uzyskasz po odczekaniu 6 tygodniu.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonały piernik bezglutenowy z mąki gryczanej lub jaglanej! Tani i ekspresowy piernik bez jajek! Sprawdź, jak zrobić efektowne ciasto na święta!