piernik dojrzewający fot. Adobe Stock

Jak zrobić staropolski piernik dojrzewający? Sprawdź, jak go przechowywać!

Nie godzisz się na kompromisy i chcesz przygotować najlepszy piernik na święta? Wypróbuj sprawdzony przepis na dojrzewające ciasto, która nabiera charakteru z czasem!
Sylwia Kazimierczuk / 09.11.2018 15:55
piernik dojrzewający fot. Adobe Stock

Piernik dojrzewający w 3 tygodnie

Składniki:

  • Kostka masła
  • 500 ml miodu płynnego akacjowego lub gryczanego
  • 200 g cukru
  • 4 średnie jajka
  • Mieszanka przypraw do piernika
  • 4 łyżeczki potażu - zamiast tego może być soda oczyszczona
  • Pół szklanki mleka
  • ¾ szklanki powideł śliwkowych
  • Kilogram mąki

Przygotowanie

  1. Masło roztop w rondelku i wsyp mieszankę przypraw do piernika. Smaż przez około minutę i dodaj powidła śliwkowe.
  2. Stopniowo wsyp potaż lub sodę oczyszczoną, jeżeli jest łatwiej dostępna. Wlej mleko. Roztrzepane jajka wlej do masy, gdy odrobinę wystygnie.
  3. Przesianą mąkę połącz z cukrem i miodem i dodaj masę piernikową. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzony odłóż na kilka dni, a następnie przełóż dwukrotnie kolejną warstwą powideł śliwkowych lub dżemu.
  5. Ciasto musi leżakować zawinięte ciasno w folii spożywczej i aluminiowej przez około 3 tygodnie. W dniu świąt udekoruj polewą czekoladową.

Wersja w 4 tygodnie

Składniki

  • ¾ kostki masła
  • 300 ml miodu wielokwiatowego
  • 300 g cukru
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół szklanki mleka
  • ¾ szklanki powideł śliwkowych
  • Kilogram mąki

Przygotowanie

  1. Masło roztop w rondelku i wsyp mieszankę przypraw do piernika. Smaż przez około minutę i dodaj powidła śliwkowe.
  2. Wymieszaj sodę oczyszczoną z proszkiem do pieczenia. Wlej mleko. Roztrzepane jajka wlej do masy, gdy odrobinę wystygnie.
  3. Przesianą mąkę połącz z cukrem i miodem i dodaj masę piernikową. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzony odłóż na kilka dni, a następnie przełóż dwukrotnie kolejną warstwą powideł śliwkowych lub dżemu.
  5. Piernik zawiń dokładnie w folię aluminiową i ściereczką kuchenną. Udekoruj dopiero na dzień przed świętami.

Na bazie mąki żytniej

Składniki:

  • ¾ kostki masła
  • 300 ml miodu wielokwiatowego
  • 300 g cukru
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół szklanki mleka
  • Szklanka dżemu
  • Kilogram mąki żytniej

Przygotowanie

  1. Masło roztop w rondelku i wsyp mieszankę przypraw do piernika. Smaż przez około minutę i dodaj powidła śliwkowe.
  2. Wymieszaj dokładnie sodę i proszek do pieczenia. Wlej mleko. Roztrzepane jajka wlej do masy, gdy odrobinę wystygnie.
  3. Przesianą mąkę połącz z cukrem i miodem i dodaj masę piernikową. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzony odłóż na kilka dni, a następnie przełóż dwukrotnie kolejną warstwą powideł śliwkowych lub dżemu.
  5. Piernik tradycyjny dojrzewający powinien leżakować przynajmniej 3 tygodnie. Najlepsze efekty uzyskasz po odczekaniu 6 tygodniu.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonały piernik bezglutenowy z mąki gryczanej lub jaglanej! Tani i ekspresowy piernik bez jajek! Sprawdź, jak zrobić efektowne ciasto na święta!

Tagi: piernik