Faworki: stary babciny przepis prosto z PRL-u. Wystarczy tylko kilka składników i napowietrzenie ciasta

faworki przepis babci fot. Adobe Stock, FomaA
Babciny przepis na faworki to nie tylko odpowiednia proporcja składników i porządku chlust spirytusu, ale także właściwe zagniecenie ciasta. Schłodź je przed smażeniem w lodówce, a przed uformowaniem dobrze napowietrz ciasto, np. przy pomocy wałka. Gotowe faworki z babcinego przepisu udekoruj cukrem pudrem.
/ 18.01.2024 05:38
faworki przepis babci fot. Adobe Stock, FomaA

Jak przygotować idealna faworki, które będą świetną przekąską nie tylko na Tłusty Czwartek? Skorzystaj ze starego babcinego przepisu, który zawsze się udaje. Pamiętaj też, że tradycyjnie faworki smażyło się na smalcu, a nie oleju i nie mogły obyć się bez chlustu spirytusu.

Spis treści:

  1. Stary przepis na faworki babci
  2. Co trzeba zrobić, żeby faworki były kruche?
  3. Czy ciasto na faworki można zrobić w mikserze?

Faworki: stary przepis babci

Aby zrobić faworki, które smakują jak żywcem wyjęte z babcinego zeszytu z czasów PRL-u, musisz wiedzieć, jak odpowiednio wyrobić i napowietrzyć ciasto. Dodatkowo ważny jest czas i temperatura smażenia. Jeśli chcesz naprawdę odwzorować smak babcinych faworków, do smażenia użyj smalcu.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 125 g śmietany 18%,
  • łyżka cukru pudru + do dekoracji,
  • 1,5 kg smalcu,
  • łyżka spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej.
  2. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę, tak aby powstał kopczyk. Następnie zrób dołek i wrzuć do środka żółtka, cukier puder, sól oraz śmietanę.
  3. Najpierw wymieszaj delikatnie składniki łyżeczką, zagarniając mąkę do płynnych składników, a potem wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Wyrabianie ciasta na faworki to dość żmudny i nie taki łatwy proces. Powinno trwać ok. 15 minut i być wobec ciasta dość brutalne. Wyrabiając, co jakiś czas uderzaj ciasto wałkiem - w ten sposób je napowietrzysz.
  5. Następnie odstaw je do lodówki na ok. godzinę, a po tym czasie ponownie wyrób, ubijając wałkiem.
  6. W międzyczasie rozgrzej smalec - powinien mieć ok. 180 stopni.
  7. Gotowe ciasto rozwałkuj, wytnij paski i uformuj kształt faworka. Po kolei wrzucaj je na rozgrzany tłuszcz i smaż po minucie z każdej strony.
  8. Gotowe faworki wystudź, odsącz z nadmiaru tłuszczu i udekoruj cukrem pudrem.
  9. Wskazówka: zamiast spirytusu do faworków możesz użyć innego alkoholu (np. rumu) lub octu.

faworki stary przepis

fot. Faworki stary przepis babci/Adobe Stock, Monika

Co trzeba zrobić, żeby faworki były kruche?

Jeśli faworki mają być twarde i kruche, musisz zadbać o odpowiednie napowietrzenie ciasta. Po wstępnym zagnieceniu rozwałkuj je lekko, złóż na pół i ponownie zagnieć, w międzyczasie mocno uderzając je wałkiem.

Powtarzaj wszystko kilka lub kilkanaście razy, wyrabiając łącznie ciasto ok. 15 minut. Przechowanie go w lodówce także sprawi, że będzie dobrze napowietrzone.

Czy ciasto na faworki można zrobić w mikserze?

Tradycyjnie ciasto na faworki wyrabia się ręcznie, ale jeśli masz dobry mikser z końcówką do wyrabiania (np. hak), możesz się nim wspomóc. Warto jednak przynajmniej raz potraktować ciasto wałkiem, aby mieć pewność, że jest dobrze napowietrzone.

Zobacz też inne przepisy na faworki:

2 sprawdzone przepisy na pyszne, chrupiące keto faworki bez cukru
2 sprawdzone przepisy na pyszne, chrupiące keto faworki bez cukru
Keto faworki są niskowęglowodanowe i mają dużą zawartość tłuszczu. Możesz je usmażyć lub upiec w piekarniku. W obu wersjach wyjdą pyszne i chrupiące. Aby dodać im słodyczy, posyp je zmielonym erytrytolem lub ksylitolem. Sprawdź, jak szybko przygotować keto faworki, którym nikt się nie oprze.
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
Miękkie, puszyste i nieco zdrowsze: oto faworki drożdżowe
Miękkie, puszyste i nieco zdrowsze: oto faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to nieco zdrowsza alternatywa dla klasycznych faworków smażonych w głębokim tłuszczu. Sprawdzą się idealnie nie tylko w tłusty czwartek, ale także przez cały rok, jako słodka, miękka i puszysta przekąska. Świetnie smakują samodzielnie, z cukrem pudrem, ale także maczane w kremie czekoladowym czy marmoladzie.
Faworki bezglutenowe – 6 przepisów na chrusty bez glutenu (także w wersji wegańskiej)
Faworki bezglutenowe – 6 przepisów na chrusty bez glutenu (także w wersji wegańskiej)
Faworki bezglutenowe są smaczne, choć wychodzą nieco grubsze i zawierają mniej pęcherzyków powietrza. Aby nie stały się zbyt twarde, warto ciasto dokładnie wyrobić, a przed smażeniem ostudzić w lodówce. Z kolei przed nadmiernym wchłanianiem przez faworki tłuszczu chroni dodatek alkoholu lub octu.
Nie lubisz nabiału? O to przepis na faworki bez śmietany, a do tego bez alkoholu
Nie lubisz nabiału? O to przepis na faworki bez śmietany, a do tego bez alkoholu
Jak zrobić pyszne faworki bez śmietany? Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść nabiału, wciąż możesz się cieszyć pysznym smakiem "chrustu", nie tylko w Tłusty Czwartek, ale także, kiedy tylko chcesz. Możesz także wykorzystać margarynę zamiast masła. W tym przepisie zrezygnujesz także z dodatku spirytusu.
Jeśli faworki, to tylko na słodko? Zobacz ten niezwykły przepis na faworki z karpia
Jeśli faworki, to tylko na słodko? Zobacz ten niezwykły przepis na faworki z karpia
Pyszne faworki z karpia przygotujesz w mniej niż godzinę. Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć doskonałą przekąskę na wigilijny stół. Możesz także wykorzystać ten przepis poza świętami - jako codzienny dodatek do dania głównego także świetnie się sprawdzi. Zobacz, jak przyrządzić faworki z karpia.
Fit faworki - najlepszy przepis na pieczone, dietetyczne chrusty
Fit faworki - najlepszy przepis na pieczone, dietetyczne chrusty
Fit faworki to idealna dietetyczna propozycja na tłusty czwartek. Chrusty w tej odsłonie mają o wiele mniej kalorii, bo są pieczone, a nie smażone na głębokim oleju. Dietetyczne faworki z naszego przepisu przygotujesz z połączenia klasycznej białej mąki pszennej z mąką razową. Zamiast cukrowej posypki wykorzystaj ksylitol w pudrze, a wypiek będzie jeszcze bardziej fit.
Jak przechowywać faworki i pączki? Sposoby na to, by były dłużej świeże
Jak przechowywać faworki i pączki? Sposoby na to, by były dłużej świeże
Jak przechowywać faworki i pączki? By faworki były dłużej świeże, przechowuj je w szklanej misce - zadbaj o to, by miały sucho. Gdy nasiąkną wilgocią, nie będą już kruche. Z kolei pączki najlepiej jest umieścić np. w przykrytej paterze. Możesz również zamrozić pączki od razu po usmażeniu, gdy tylko ostygną.
Faworki pieczone w piekarniku - przepis na karnawał
Faworki pieczone w piekarniku - przepis na karnawał
Jeśli chcesz, by faworki nie były tak kaloryczne, przygotuj faworki pieczone w piekarniku. Robi się je podobnie do tradycyjnych, a piecze w temperaturze 180 stopni przez 8 - 10 minut.
Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis
Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis
Faworki z ciasta francuskiego będą gotowe dosłownie w pół godziny. Nie wymagają smażenia - wystarczy je upiec w piekarniku.
Faworki - pyszny, domowy przepis na chrusty
Faworki - pyszny, domowy przepis na chrusty
Faworki to niezastąpiona pozycja w karnawałowym menu. Ich przygotowanie jest łatwe, ale nieco pracochłonne.
Prosty przepis na faworki - wychodzą idealne
Prosty przepis na faworki - wychodzą idealne
Faworki wcale nie muszą być pracochłonne! Sprawdź nasz szybki i prosty przepis na domowe chrusty.

Redakcja poleca

REKLAMA