Jak przygotować idealna faworki, które będą świetną przekąską nie tylko na Tłusty Czwartek? Skorzystaj ze starego babcinego przepisu, który zawsze się udaje. Pamiętaj też, że tradycyjnie faworki smażyło się na smalcu, a nie oleju i nie mogły obyć się bez chlustu spirytusu.
Spis treści:
- Stary przepis na faworki babci
- Co trzeba zrobić, żeby faworki były kruche?
- Czy ciasto na faworki można zrobić w mikserze?
Faworki: stary przepis babci
Aby zrobić faworki, które smakują jak żywcem wyjęte z babcinego zeszytu z czasów PRL-u, musisz wiedzieć, jak odpowiednio wyrobić i napowietrzyć ciasto. Dodatkowo ważny jest czas i temperatura smażenia. Jeśli chcesz naprawdę odwzorować smak babcinych faworków, do smażenia użyj smalcu.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 125 g śmietany 18%,
- łyżka cukru pudru + do dekoracji,
- 1,5 kg smalcu,
- łyżka spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej.
- Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę, tak aby powstał kopczyk. Następnie zrób dołek i wrzuć do środka żółtka, cukier puder, sól oraz śmietanę.
- Najpierw wymieszaj delikatnie składniki łyżeczką, zagarniając mąkę do płynnych składników, a potem wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
- Wyrabianie ciasta na faworki to dość żmudny i nie taki łatwy proces. Powinno trwać ok. 15 minut i być wobec ciasta dość brutalne. Wyrabiając, co jakiś czas uderzaj ciasto wałkiem - w ten sposób je napowietrzysz.
- Następnie odstaw je do lodówki na ok. godzinę, a po tym czasie ponownie wyrób, ubijając wałkiem.
- W międzyczasie rozgrzej smalec - powinien mieć ok. 180 stopni.
- Gotowe ciasto rozwałkuj, wytnij paski i uformuj kształt faworka. Po kolei wrzucaj je na rozgrzany tłuszcz i smaż po minucie z każdej strony.
- Gotowe faworki wystudź, odsącz z nadmiaru tłuszczu i udekoruj cukrem pudrem.
- Wskazówka: zamiast spirytusu do faworków możesz użyć innego alkoholu (np. rumu) lub octu.
fot. Faworki stary przepis babci/Adobe Stock, Monika
Co trzeba zrobić, żeby faworki były kruche?
Jeśli faworki mają być twarde i kruche, musisz zadbać o odpowiednie napowietrzenie ciasta. Po wstępnym zagnieceniu rozwałkuj je lekko, złóż na pół i ponownie zagnieć, w międzyczasie mocno uderzając je wałkiem.
Powtarzaj wszystko kilka lub kilkanaście razy, wyrabiając łącznie ciasto ok. 15 minut. Przechowanie go w lodówce także sprawi, że będzie dobrze napowietrzone.
Czy ciasto na faworki można zrobić w mikserze?
Tradycyjnie ciasto na faworki wyrabia się ręcznie, ale jeśli masz dobry mikser z końcówką do wyrabiania (np. hak), możesz się nim wspomóc. Warto jednak przynajmniej raz potraktować ciasto wałkiem, aby mieć pewność, że jest dobrze napowietrzone.
Zobacz też inne przepisy na faworki:

2 sprawdzone przepisy na pyszne, chrupiące keto faworki bez cukru

Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?

Miękkie, puszyste i nieco zdrowsze: oto faworki drożdżowe

Faworki bezglutenowe – 6 przepisów na chrusty bez glutenu (także w wersji wegańskiej)

Nie lubisz nabiału? O to przepis na faworki bez śmietany, a do tego bez alkoholu

Jeśli faworki, to tylko na słodko? Zobacz ten niezwykły przepis na faworki z karpia

Fit faworki to zdrowa alternatywa dla tuczącego chrustu. Przepisy na dietetyczne faworki lepsze niż z cukierni

Jak przechowywać faworki i pączki? Sposoby na to, by były dłużej świeże

Faworki pieczone w piekarniku - przepis na karnawał

Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis

Faworki - pyszny, domowy przepis na chrusty
