Truskawkowiec

Dużą tortownicę wyłożyć biszkoptami. Połowę truskawek zmiksować dokładnie blenderem razem z cukrem pudrem. Drugą połowę kroimy w słupki i dodajemy do ciasta.
/ 12.06.2007 16:33

Składniki

  • biszkopty
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 50 dag białego sera
  • truskawki
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania

Dużą tortownicę wyłożyć biszkoptami.

Połowę truskawek zmiksować dokładnie blenderem razem z cukrem pudrem. Drugą połowę kroimy w słupki i dodajemy do ciasta.

Dodać twarożek (3-krotnie zmielony), śmietanę zmiksować na gładką masę.

Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ostudzone, dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując. Wstawić masę do lodówki. Gdy zaczyna tężeć wymieszać z pokrojonymi truskawkami, wylać na biszkopty i wstawić do lodówki.