Tarta ze śliwkami - przepis

Wypróbuj ten przepis na tartę ze śliwkami - możesz użyć śliwek węgierek, moreli lub brzoskwini.
/ 05.09.2014 13:49

tarta ze śliwkami

Fot. Fotolia

Przepis na tartę ze śliwkami

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 120 g margaryny,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 kg śliwek.

Przygotowanie:

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzyj na tarce. Dodaj cukier i jajko i posiekaj całość nożem na stolnicy. Kiedy proszek będzie drobny, dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 - 45 minut.

Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w plastry. Ciasto wyłóż na formę do tarty, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 185 °C przez 10 minut. Ułóż owoce, piecz przez kolejne 35 minut.

Aby ciasto tarty nie wybrzuszyło się podczas podpiekania bez owoców, warto wyścielić je cienką folią do pieczenia i wysypać fasolą.

Zobacz także: Tarta - przepis podstawowy