tarta z malinami fot. Adobe Stock

Jak zrobić tartę z kremem czekoladowym? Zobacz przepis!

Możesz upiec spód do tarty z kruchego ciasta lub biszkoptu
/ 06.07.2018 15:06
tarta z malinami fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 40 min


Składniki na 8–10 porcji:
- 1 gotowy spód biszkoptowy

Na krem:
- 2/3 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 10 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 tabliczki czekolady
- 0,5 l kremówki
- 2–3 łyżki rumu

Do nasączenia:
- pół szklanki soku z pomarańczy
- 3–4 łyżki likieru pomarańczowego

Do dekoracji:
- wiórki czekolady
- cząstki pomarańczy

Sposób wykonania:
1. Biszkopt skrop obficie sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem pomarańczowym.

2. Zagotuj mleko. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Cały czas ucierając, wlewaj powoli gorące mleko.


3. Ubijaj masę w gorącej kąpieli wodnej, aż będzie puszysta. Dodaj startą na tarce czekoladę i mieszając, rozpuść ją w masie. Wlej rum, wymieszaj, odstaw do ostudzenia. Na koniec połącz z ubitą kremówką.

4. Spód biszkoptowy połóż na płaskiej paterze. Wyłóż krem, dekoracyjnie rozprowadź. Udekoruj wiórkami czekolady i pomarańczą.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)