Szarlotka z kruszonką

Podana na ciepło z lodami śmietankowymi staje się eleganckim deserem.
/ 28.09.2007 11:06
Składniki:
na ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
na masę:
- 1 kg kwaskowych jabłek
- pół cytryny
- 10 dag cukru
- 1/2 łyżeczki cynammonu
- 1 białko
- po 15 dag mąki, cukru i masła

Zrobić ciasto: masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder, żółtko i sól, szybko zarobić kruche ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki. Jabłka umyć, obrać, kroić w kostkę, oddzielić gniazda nasienne. Przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny i cukier, dusić na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Wymieszać z cynamonem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki prostokątnej formy. Ponakłuwać widelcem, upiec na rumiano w 200°C. Składniki na kruszonkę rozkruszyć w palcach. Białko ubić z cukrem pudrem. Pianą posmarować przestudzone ciasto. Wyłożyć na nie masę jabłkową, posypać przygotowaną kruszonką. Piec 20–25 min w temp. 200°C (aż kruszonka się przyrumieni).
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)