Suflet czekoladowy

Gotujemy duży garnek wody, stawiamy na nim metalową miskę i wrzucamy czekoladę i masło pokrojone w kostkę. Rozpuszczamy.

Składniki

  • 2,5 czekolady gorzkiej Wedla
  • 1 kostka masła
  • 50 gram mąki
  • 2,5 grama proszku do pieczenia
  • 150 gram cukru
  • 5 jaj

Sposób przygotowania

Gotujemy duży garnek wody, stawiamy na nim metalową miskę i wrzucamy czekoladę i masło pokrojone w kostkę. Rozpuszczamy.

Ubijamy całe jaja z cukrem (najlepiej na parze).

Miskę ściągamy z ognia i wlewamy jaja.

Wsypujemy mąkę i proszek. Mieszamy.

Przykrywamy wszystko folią i na 5-6 godzin wstawiamy do lodówki.

Pieczemy w temp. 180-200 stopni przez ok. 15-18 minut.

fot. sxc.hu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/10 lat temu
suflet :P
/10 lat temu
:D
/11 lat temu
A to trzeba tyle trzymać w lodówce ? Ostatnim razem jak robiłam suflet to trzymałam tylko 30 minut, a i tak wyszedł dobry :)