dlaczego warto pić soki i koktajle

Sorbet kiwi z cytryną

Jeśli chcesz, by sorbet był jednolicie zielony, zmiksowane owoce kiwi przetrzyj dodatkowo przez gęste metalowe sitko, pomagając sobie łyżką
/ 05.07.2018 13:17
dlaczego warto pić soki i koktajle

Przygotowanie 30 min
Mrożenie 4–5 godz.
Porcja 160 kcal

Przepis na 4 porcje sorbetu z kiwi i cytryną:

  • 4 owoce kiwi
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 białka
  • sok z połowy cytryny
  • owoc kiwi do dekoracji

Sposób wykonania sorbetu z kiwi:

  1. W garnku zagotuj szklankę wody z cukrem, zmniejsz ogień i gotuj powoli, co jakiś czas mieszając, ok. 10 minut. Syrop zdejmij z gazu, odstaw do ostudzenia.
  2. Owoce kiwi cienko obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zmiksuj, wymieszaj z zimnym syropem cukrowym.
  3. Białka ubij na sztywno, wymieszaj z musem owocowym. Masę przelej do płaskiego, zamykanego pojemnika. Wstaw do zamrażarki na 4–5 godzin, co jakiś czas mieszaj zamarzający sorbet widelcem.
  4. Gotowy sorbet z kiwi przełóż do pucharków, udekoruj pokrojonym na cienkie plasterki kiwi. 

Pyszne ciasta i desery - forum >>