Przygotowanie 25 min (+ chłodzenie 2 godz.)
Pieczenie ok. 35 min
Porcja ok. 440 kcal
Przepis na 8 porcji:
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- czubata szklanka mąki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do piecz.
- 2 łyżki kakao
Masa:
- 3/4 szklanki kremówki
- galaretka wiśniowa
Wierzch:
- 40 dag śliwek
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru żelującego
- szczypta cynamonu
- masło i mąka do formy
Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj z cukrem, ucierając dodaj po jajku. Dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Nałóż ciemne ciasto i jasne, lekko zamieszaj. Piecz ok. 35 min w temp. 190 stopni. Ostudź.
2. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Kremówkę ubij, miksując, dodaj zimną galaretkę. Ciasto przełóż na paterę, wokół zaciśnij obręcz cukierniczą i wlej masę. Chłodź 1, 5 godz. Śliwki przekrój na ćwiartki. Wymieszaj na patelni z cukrem, cynamonem i cukrem żelującym. Smaż 5 min. Przestudź, rozłóż na cieście. Chłodź 30 min.
Pyszne ciasta - forum >>