Śmietanowiec fot. Adobe Stock

Jak zrobić śmietanowiec ze śliwkami?

Śliwki możesz wymieszać z 2 łyżkami soku malinowego, ale wtedy dodaj do owoców tylko 2–3 łyżki cukru
/ 30.08.2018 09:32
Śmietanowiec fot. Adobe Stock

Przygotowanie 25 min (+ chłodzenie 2 godz.)
Pieczenie ok. 35 min
Porcja ok. 440 kcal



Przepis na 8 porcji:
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- czubata szklanka mąki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do piecz.
- 2 łyżki kakao

Masa:
- 3/4 szklanki kremówki
- galaretka wiśniowa

Wierzch:
- 40 dag śliwek
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru żelującego
- szczypta cynamonu
- masło i mąka do formy



Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj z cukrem, ucierając dodaj po jajku. Dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Nałóż ciemne ciasto i jasne, lekko zamieszaj. Piecz ok. 35 min w temp. 190 stopni. Ostudź.

2. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Kremówkę ubij, miksując, dodaj zimną galaretkę. Ciasto przełóż na paterę, wokół zaciśnij obręcz cukierniczą i wlej masę. Chłodź 1, 5 godz. Śliwki przekrój na ćwiartki. Wymieszaj na patelni z cukrem, cynamonem i cukrem żelującym. Smaż 5 min. Przestudź, rozłóż na cieście. Chłodź 30 min.

Pyszne ciasta - forum >>