Słodki makowy duet

W duecie ładniej i smaczniej
/ 30.12.2009 15:07
Składniki:
- puszka przyprawionego maku, ok. 1 kg
- po 5 dag migdałów, rodzynek, skórki
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- łyżka spirytusu 

Ciasto:

- po 25 dag mąki, masła i cukru
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- lukier
- olejek migdałowy

Sposób wykonania:
1. Do maku dodać posiekane bakalie, miód i spirytus, jajka, mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje.

2. Na ciasto masło i żółtka utrzeć z cukrem, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wlać olejek, wymieszać, połączyć z pianą z białek.

3. Dwie foremki wysmarować masłem, posypać tartą bułką, wylać ciasto. Na wierzch wzdłuż całej formy łyżką kłaść masę makową, powinna się zapaść, wtedy ciasto na brzegach naciągnąć na mak.

4. Piec 1 godz. w 180 st. C, wystudzone polać lukrem.

Sylwestrowo-karnawałowe menu - forum >>
Tagi: deser, ciasto