Sernik na biszkopcie

Efekt zaskoczenia murowany!
Składniki:
- 1 paczka biszkoptów
- 1,5 szklanki soku z pomarańczy
- 3 żółtka
- 25 dag cukru pudru
- 75 dag twarogu
- 10 dag bakalii
- 3 łyżki żelatyny
- 1 czerwona galaretka owocowa
- ozdoby spożywcze (np. koraliki)


Dno formy w kształcie gwiazdy (można też użyć zwyczajnej tortownicy) ścisło wyłożyć biszkoptami, skropić połową szklanki soku z pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem na parze na gładką, puszystą masę, dodać zmielony i przetarty twaróg, ponownie utrzeć. Wymieszać z umytymi, osuszonymi i rozdrobnionymi bakaliami (rodzynkami, orzechami, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową). Żelatynę rozpuścić w pozostałym soku z pomarańczy, rozetrzeć z 2 łyżkami sera, połączyć z resztą masy serowej, dokładnie wymieszać. Masę wylać na biszkopty, wyrównać powierzchnię, zastudzić. Polać przygotowaną galaretką, posypać koralikami, wstawić do lodówki.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/12 lat temu
Super serniczek! Polecam, sprubowałem i się zakochałem.