POLECAMY

Sernik bez sera - styropian

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać 5 żółtek, masło, cukier, cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, jeżeli ciasto nie będzie chciało się zagnieść dodać 2 łyżki śmietany.

Składniki

  • 3 szklanki maki
  • 5 jaj
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 śmietany duże 18%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe suche

Sposób przygotowania

Ciasto :

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać 5 żółtek, masło, cukier, cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, jeżeli ciasto nie będzie chciało się zagnieść dodać 2 łyżki śmietany.
Ciasto podzielić na dwie części: jedną część schłodzić w lodówce, drugą podzielić na dwie kulki i zamrozić. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
Schłodzonym ciastem wylepić spód blachy.

Masa :

5 białek ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier. Ubitą pianę zmiksować z 3 śmietanami kwaśnymi 18%, z 2 budyniami w proszku. Na ciasto wylewamy masę śmietanową (można dodać brzoskwinie z puszki). Na masę śmietanową tarkujemy zamrożone ciasto na tarce o grubych oczkach.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)