Serniczek z bakaliami fot. STOCKFOOD/FREE

Serniczek z bakaliami

Do tego ciasta możesz dodać swoje ulubione bakalie, np. orzechy, rodzynki, daktyle i figi
/ 22.05.2011 10:39
Serniczek z bakaliami fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 1 godz. 30 min * 1 porcja – ok. 410 kcal

Składniki na 14 porcji:
Na ciasto: 
- 1/2 kostki masła
- 1 żółtko
- po łyżce kwaśnej śmietany, cukru, mąki ziemniaczanej
- czubata szklanka mąki pszennej

Na masę serową:
- 50 dag twarogu
- budyń waniliowy
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 15 dag stopionego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nadzienia i ozdoby:
- 35 dag mieszanki bakalii (suszone morele, figi, daktyle, śliwki, rodzynki)

Sposób wykonania:
1. Ze składników zagnieć lśniące ciasto, odstające od ręki. Zawiń w folię, schładzaj 30 min.

2. Ciasto lekko rozwałkuj, wylep nim spód tortownicy. Ponakłuwaj widelcem. Na cieście równomiernie rozsyp posiekane bakalie.

3. Ser zmiksuj z żółtkami, masłem, cukrem i proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj ze sztywną pianą z białek.

4. Masą serową zalej składniki w tortownicy. Piecz około godziny w temperaturze 170 st. C. Udekoruj według uznania.

Pyszne ciasta - forum >>